Ξέγνοιαστο κολύμπι

Ξέγνοιαστο κολύμπι

Διασκέδαση στην παραλία«Αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις» έλεγαν οι παλιοί, αλλά σε θέματα που αφορούν τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία των παιδιών, καλύτερα να το αποφύγουμε!

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν από πολύ νωρίς τα παιδιά βασικούς κανόνες ασφάλειας, και εσείς στο θέμα «παραλία» να έχετε θέσει όρια.

Η πρόληψη αρχίζει με το να ενημερώνετε τα παιδιά σας πριν τις διακοπές, με το να έχετε ένα φαρμακείο για πρώτες βοήθειες μαζί σας, και φυσικά με το «άγρυπνο βλέμμα» σας που θα επιβλέπει τα παιδιά κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην παραλία.

Όταν συνοδεύουμε ένα παιδί έξω και μέσα στο νερό, πρέπει η απόσταση που μας χωρίζει από αυτό να μην είναι περισσότερη του ενός μέτρου (να έχετε άμεση πρόσβαση κοντά του).

  • Γνωρίζουν τα παιδιά τι σημαίνουν οι σημαδούρες που ορίζουν την ζώνη κολύμβησης; την σπουδαιότητα του σωσίβιου όταν κάνουν θαλάσσια σπορ; Εξηγήστε τους τα βασικά, έτσι ώστε να είναι ενημερωμένα και να προφυλάσσουν όσο μπορούν τον εαυτό τους.
  • Εμπλουτίστε το φαρμακείο σας με καλοκαιρινά «αξεσουάρ». Ένα τσιμπιδάκι φρυδιών μπορεί κάλλιστα να απομακρύνει τυχόν ξένο σώμα από το δέρμα. Υπάρχουν εξειδικευμένα προϊόντα που ανακουφίζουν από τυχόν τσιμπήματα (τσούχτρας, μέλισσας), αντισηπτικό για τα χέρια, ειδικά φακελάκια για την περίπτωση αφυδάτωσης.
  • Αν είναι η πρώτη φορά που το μικρό σας επισκέπτεται την θάλασσα γίνετε μαζί εξερευνητές και μάθετε μαζί τα όρια που υπάρχουν προκειμένου να είμαστε ασφαλείς.

Όσο πιο μικρά μάθουν τα παιδιά κολύμπι, τόσο περισσότερο μειώνεται ο κίνδυνος πνιγμού. Παρόλα αυτά αν το παιδί σας είναι κάτω των έξι ετών, ακόμη κι αν είναι πολύ εξοικειωμένο με το νερό, μην επαναπαύεστε και το αφήνετε χωρίς επίβλεψη. Λίγα εκατοστά νερού καμιά φορά, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να φέρουν δυσάρεστες εκπλήξεις!

Σε κάθε περίπτωση το πιο σημαντικό είναι να διατηρούμε την ψυχραιμία μας.

  • Μην τρομάζετε το παιδί χωρίς λόγο.
  • Ακόμη και αν παραπατήσει και πιει νερό, χειροκροτήστε το! «Έκανες μια βουτιά!» μπορείτε να του πείτε αντί να τρομοκρατηθείτε και το καταλάβει.
  • Από την άλλη, ακόμη και εάν συμβεί κάτι χειρότερο η ψυχραιμία είναι επίσης το πιο απαραίτητο συστατικό. Μόνο ψύχραιμα μπορούμε να σώσουμε μια κατάσταση. Ο πανικός και οι υστερίες μόνο αποτελεσματικά δεν είναι! Μετατρέψτε τον φόβο και την αγωνία σας σε κινητήριο δύναμη για γρήγορες και έξυπνες κινήσεις…

Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση πνιγμού

  • Βγάλτε αμέσως το παιδί από το νερό.
  • Αν το παιδί σας διατηρεί τις αισθήσεις του, τυλίξτε το με μία πετσέτα. Πιθανώς να κάνει εμετό. Πηγαίνετε αμέσως στον γιατρό ή στο νοσοκομείο, ακόμη και αν το παιδί απλώς βυθίστηκε μέσα στο νερό. Οι επιπτώσεις από το ατύχημα μπορεί να φανούν αργότερα.
  • Αν το παιδί διατηρεί τις αισθήσεις του, δείτε εάν έχει κάτι στο στόμα και αφαιρέστε το. Γυρίστε το στο πλάι (δεν σπρώχνουμε, αλλά τραβάμε προς το μέρος μας) για την αποφυγή τυχόν αναρρόφησης. Τραβήξετε το κεφάλι προς τα πίσω (απελευθερώνοντας έτσι τις αναπνευστικές οδούς). Παραμείνετε κοντά του ελέγχοντας τις αντιδράσεις του μέχρι να έρθει πιο εξειδικευμένη βοήθεια.
  • Θα ήταν καλό πριν τις καλοκαιρινές διακοπές σας να παρακολουθήσετε μαθήματα πρώτων βοηθειών. Διαβάστε, ρωτήστε τον γιατρό σας. Τα παιδιά στα οποία έγινε έγκαιρα καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, έχουν 5πλάσια πιθανότητα να μην παρουσιάσουν επιπλοκές ύστερα από έναν παρ' ολίγον πνιγμό.
  • Ζητήστε από κάποιον (συγκεκριμένα και όχι γενικώς) να καλέσει τις πρώτες βοήθειες (166).
  • Εάν το παιδί έχει χάσει τις αισθήσεις του και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, για μωρά (μέχρι 12 μηνών), ξαπλώνουμε το μωρό με την πλάτη στο δάπεδο. Αφού έχουμε τραβήξει το κεφάλι προς τα πίσω τοποθετούμε τον μέσο και τον παράμεσο κάτω από τη νοητή ευθεία των θηλών και πιέζουμε (όχι με πάρα πολύ δύναμη) 30 φορές μετρώντας δυνατά και γρήγορα. Στη συνέχεια τοποθετούμε το στόμα μας στο στόμα και την μύτη του μωρού και δίνουμε 2 αναπνοές (όπως θα ανασαίναμε εμείς και όχι με μεγάλη πίεση). Επαναλαμβάνουμε όσο χρειάζεται και μέχρι να έρθει βοήθεια.
  • Για παιδιά άνω των 12 μηνών, ισχύει ότι και για τα μωρά, αλλά αντί για τα δύο δάχτυλα, τοποθετούμε την βάση της παλάμης μας στο μέσο του στήθους. Πιέζουμε 30 φορές μετρώντας δυνατά και γρήγορα. Στη συνέχεια τοποθετούμε το στόμα μας στο στόμα του παιδιού, έχοντας τραβήξει το κεφάλι του προς τα πίσω και κρατώντας την μύτη του κλειστή, φυσάμε 2 φορές. Επαναλαμβάνουμε όσο χρειάζεται και μέχρι να έρθει βοήθεια.
Πηγή βασικών πληροφοριών: Κέντρο έρευνας και πρόληψης παιδικών ατυχημάτων.

Καλοκαιρινά τσιμπήματα

Αν τσίμπησε "κάτι" το παιδί, αυτί θα φανεί από πρήξιμο και κοκκίνισμα του δέρματος το οποίο συνοδεύεται απο πόνο και φαγούρα.

Αν το παιδί τσιμπήθηκε από μέλισσα θα δείτε το κεντρί το οποίο πρέπει να αφαιρέσετε με ένα τσιμπιδάκι. Η σφήγκα δεν αφήνει κεντρί. Αν το τσίμπημα είναι από τσούχτρα βγάλτε το παιδί έξω από το νερό και αφαιρέστε με μια πετσέτα απαλά ότι έχει απομείνει από την τσούχτρα πάνω στο παιδί. (μην το κάνετε με γυμνά χέρια γιατί θα «τσιμπήσει» και εσάς). Ξεπλύνετε με λίγο θαλασσινό νερό.

Τοποθετείστε κρύες κομπρέσες, κρύο νερό ή παγάκια (τα παγάκια όχι απευθείας στο δέρμα του παιδιού αλλά τυλιγμένα σε μια πετσέτα). Αν δεν έχετε κάτι από όλα αυτά μπορείτε να τοποθετήσετε πάνω στο τσίμπημα την συσκευασία ενός παγωμένου αναψυκτικού. Αυτό θα ανακουφίσει από την φαγούρα και θα περιορίσει την φλεγμονή. Αν έχετε αλοιφή κατάλληλη για τα τσιμπήματα κάντε επάλειψη.

Αν η κοκκινίλα προχωρά γρήγορα και μεγαλώνει, ή διαπιστώσετε κι άλλα συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, μελάνιασμα, έντονη εφίδρωση ή απώλεια των αισθήσεων μεταφέρετε το παιδί στο γιατρό- νοσοκομείο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε τσιμπήματα που έγιναν στο λαιμό, στο στόμα ή στα μάτια..

Κάνετε πεζοπορίες σε χωράφια, βουνό φορώντας πάντα παπούτσια και κάλτσες ώστε να προστατευθείτε από τυχόν τσιμπήματα.

Τσίμπημα από φίδι

Αν τα συμπτώματα είναι έντονος πόνος, πρήξιμο ή μούδιασμα στην περιοχή του τσιμπήματος ίσως και στο στόμα, δυσκολία στην αναπνοή ακόμη και πυρετός ίσως πρόκειται για τσίμπημα απο φίδι ή σκορπιό. Για να το διαπιστώσει κανείς, στην περίπτωση που διακρίνεται η δαγκωματιά, εαν υπάρχουν σημάδια από δυο δόντια τότε κατά πάσα πιθανότητα να πρόκειται για δηλητηριώδες φίδι.

  • βάλτε κάπου το παιδί και κρατήστε το όσο πιο ακίνητο γίνεται..
  • τοποθετήσετε το δαγκωμένο μέρος πιο χαμηλά από την καρδούλα του(π.χ αν το φίδι ή ο σκορπιός το τσίμπησε στο χέρι του κρατήστε το κρεμασμένο και μην το σηκώσετε ψηλά…)
  • Δέστε το τσιμπημένο μέλος του παιδιού λίγο πιο πάνω από το τσίμπημα (όχι πάρα πολύ σφιχτά) με ένα πανί. Στην ανάγκη σκίστε ένα μακό μπλουζάκι για να κάνετε λωρίδα, μεταφέρετε το παιδί στο γιατρό ή στο νοσοκομείο…
  • Αποφύγετε να εφαρμόσετε την μέθοδο όπου ρουφάμε το δηλητήριο και μετά το φτύνουμε εκτός κι αν είστε βέβαιοι πως δεν έχετε πληγές στο στόμα και γνωρίζετε να το κάνετε καλά ώστε να μην καταπιείτε το δηλητήριο.

Αγκάθια αχινού

Αν το παιδί σας πάτησε έναν αχινό, πρώτα από όλα πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή. Το περιστατικό δεν είναι σοβαρό ούτε υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η αλήθεια είναι πως οι αχινοί είναι ένα καλό δείγμα ότι διαλέξατε μια καθαρή παραλία. Αν όμως τους αγνοήσετε μπορεί να προσφέρουν σε εσάς ή στα παιδιά σας ένα αλησμόνητο δώρο: τα αγκάθια τους.

  • Καθαρίστε την περιοχή με λίγο οινόπνευμα ή αν δεν διαθέτετε με λίγο νερό (κατά προτίμηση ζεστό γιατί βοηθά στην απομάκρυνση των αγκαθιών)
  • Με ένα τσιμπιδάκι καθαρό ή με μια βελόνα που θα έχετε πρώτα «κάψει», βγάλτε τα αγκάθια ένα-ένα. Απολυμάνετε την περιοχή με οινόπνευμα.
  • Αν παραμείνουν κάποια αγκάθια μέσα στο δέρμα μην ανησυχείτε. Παρακολουθείστε τα κι αν εντοπίσετε πρήξιμο συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Είναι καλύτερα τα παιδιά να φορούν λαστιχένια παπουτσάκια θαλάσσης ειδικά αν κολυμπάτε σε παραλία με πέτρες που τις αγαπούν πολύ οι αχινοί…έτσι θα αποφύγετε το να γίνετε εσείς ή το παιδί σας φακίρης…

Το καλοκαίρι είναι μια ευκαιρία για να χαρούμε με την οικογένεια μας όμορφες στιγμές γεμάτες ξεγνοιασιά. Στην περίπτωση που δεν είμαστε προετοιμασμένοι σωστά και δεν προσέχουμε όσο πρέπει, μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί κάτι δυσάρεστο. Ενημερωνόμαστε λοιπόν πριν φύγουμε για διακοπές, έχουμε μαζί τα απαραίτητα και δεν ξεχνάμε να αντιμετωπίζουμε κάθε περιστατικό με ψυχραιμία και λογική.

Tο περιεχόμενο αυτό προστατεύεται από τοπικούς και διεθνείς νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και copyright. Απαγορεύεται η χρήση τους καθώς και η αναπαραγωγή τους από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ή ιδιώτη χωρίς έγγραφη άδεια.