Υγρασία και μούχλα στο σπίτι και τρόποι αντιμετώπισής τους.

ygrasia sto spiti sΗ υγρασία στο σπίτι και η μούχλα είναι από τα μεγαλύτερα και πιο δυσεπίλυτα προβλήματα που μπορούν να τύχουν σε σπίτια. Η υγρασία στο σπίτι, κάνει την εμφάνισή της με τη μορφή της μούχλας.

Το πρώτο βήμα για την καταπολέμησή της είναι να δούμε τι την προκαλεί. Υπάρχουν πολλές μορφές υγρασίας με επιπτώσεις στα κτίρια, όπως η υγρασία που προέρχεται από το έδαφος και ανεβαίνει σταδιακά στους τοίχους του κτιρίου και μπορεί να φτάσει και μέχρι 1,5 μέτρο ύψος. Οι πιο συνηθισμένες πηγές υγρασίας σε ένα σπίτι είναι η είσοδος νερού από το υπόγειο ή τους τοίχους, επίσης από ρωγμές ή ατέλειες, οι διαρροές σωληνώσεων, οι υδρατμοί από μαγείρεμα, στεγνωτήρες κλπ.

Η ανάπτυξη τώρα της μούχλας οφείλεται κυρίως στις διαφορές θερμοκρασίας. Τα σπόρια της μούχλας περιφέρονται με τον αέρα, κολλούν σε υγρές επιφάνειες και τρέφονται με ύλη που παίρνουν από το ξύλο, τις μοκέτες, τους τοίχους. Την αντιμετωπίζουμε απλά με ένα σφουγγαράκι βουτηγμένο στη χλωρίνη, με το οποίο τρίβουμε καλά το σημείο που έχει παρουσιαστεί η μούχλα. Οι απορροφητές υγρασίας μας βοηθούν στην αντιμετώπιση της , γιατί απορροφούν την υγρασία από το χώρο μας και την αποθηκεύουν μέσα στο δοχείο τους. Έτσι περιορίζοντας την υγρασία ελέγχουμε και τη μούχλα.

Επίσης για να καταπολεμήσουμε την υγρασία πρέπει να προσέξουμε πολύ την παραγωγή υδρατμών. Στη κουζίνα και στο μπάνιο μας είναι καλό να υπάρχει εξαερισμός, ένα μισάνοιχτο παράθυρο αρκεί. Μεγάλη προσοχή και στις διαρροές σωλήνων. Πρέπει να επισκευάζονται αμέσως.

Η σωστή βαφή των τοίχων του κτιρίου είναι επίσης πολύ σημαντική. Η χρήση ισχυρών στεγανωτικών ασταριών εξωτερικής χρήσης και η επιλογή χρωμάτων παίζουν σημαντικό ρόλο. Τα χρώματα πρέπει να επιλέγονται με βάση την αντοχή τους, να είναι στεγανά και να έχουν μεγάλη λειτουργική ζωή. Οι εξωτερικοί τοίχοι είναι καλό να βάφονται με τέτοια χρώματα έως 50 εκ. από το έδαφος, γιατί αυτό είναι το τμήμα που καταπονείται περισσότερο από τα καιρικά φαινόμενα.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας σήμερα, στα στεγανωτικά υλικά μας δίνει πολλές εναλλακτικές λύσεις. Υπάρχουν οργανωμένες εταιρίες με τα κατάλληλα υλικά στην χώρα μας που μπορούν υπεύθυνα να μας συμβουλεύσουν.
Πριν από οποιαδήποτε προσπάθεια αντιμετώπισης της υγρασίας στο σπίτι, καλό θα είναι να γίνει ένας εξειδικευμένος έλεγχος με θερμογραφια, η μέθοδος αυτή θα σας αποκαλύψει κάθε πρόβλημα υγρασίας στο σπίτι, καθώς και την αιτία του.