1η σας επίσκεψη στον γυναικολόγο σας

9 ερωτήσεις εγκυμοσύνης για την 1η σας επίσκεψη στον γυναικολόγο

Είσαστε έγκυος! Έχετε ήδη κάνει αρκετά τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι και μάλλον αναρωτιέστε "τώρα τι πρέπει να κάνω";

Είναι λογικό να έχετε απορίες. Η εγκυμοσύνη είναι μία πραγματικά έντονη και ιδιαίτερη περίοδος της ζωής σας. Μην ανησυχείτε όμως, είναι βέβαιο πως στη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα προκύπτουν συνεχώς ερωτήματα και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι τα εκφράσετε χωρίς δισταγμό. 

Εμείς, με την εμπειρία μας, τη συμβουλή γυναικολόγου και γυναικών που έχουν ήδη βιώσει την εγκυμοσύνη τους, σας έχουμε έτοιμες 9 ερωτήσεις εγκυμοσύνης για την 1η σας επίσκεψη στον γυναικολόγο σας. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε.

Να σημειωθεί πως η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο σας μετά το τεστ εγκυμοσύνης προγραμματίζεται συνήθως μεταξύ 8ης και 9ης εβδομάδας εγκυμοσύνης αλλά, είναι καλό να τηλεφωνήσετε στον γιατρό σας μόλις μάθετε πως είστε έγκυος (ο γυναικολόγος σας κρίνεται ο μόνος υπεύθυνος για την σωστή οργάνωση και τις συμβουλές που ταιριάζουν στη δική σας εγκυμοσύνη).

1. Ποιός θα με ξεγεννήσει;

Μπορεί να σας ακουστεί "ξενόφερτη συμβουλή" όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίσετε τους ανθρώπους στους οποίους θα εμπιστευτείτε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και την ημέρα του τοκετού. Εάν πχ. δεν αισθάνεστε άνετα στο μαιευτήριο που σας προτείνει ο γιατρός ή αν οι μαίες δεν σας εμπνεύσουν εμπιστοσύνη τοτε μη ντραπείτε να κάνετε έρευνα! Δεν είμαστε υποχρεωμένες να αγνοήσουμε το ένστικτό μας. Βρείτε αυτό που σας ταιριάζει. 

2. Πόσο βάρος πρέπει να πάρω στην εγκυμοσύνη

Αυτό συνήθως, εξαρτάται από το βάρος που είχατε πριν την εγκυμοσύνη. Ο γιατρός σας θα υπολογίσει τον ΔΜΣ σας και θα σας συμβουλεύσει για τη διατροφή στην εγκυμοσύνη που προτείνει να ακολουθήσετε. Ο γενικός κανόνας ορίζει πως μία υγιής γυναίκα με φυσιολογικό βάρος καλό είναι να πάρει μέχρι 13 κιλά, μία γυναίκα με μειωμένο βάρος μέχρι 18 κιλά και μία υπέρβαρη γυναίκα 4 με 9 κιλά. 

3. Μπορώ να συνεχίσω να ασκούμαι στην εγκυμοσύνη;

Εάν πριν την εγκυμοσύνη είχατε μία αθλητική καθημερινότητα τότε είναι πιθανόν ο γιατρός να σας επιτρέψει να συνεχίσετε απλώς με προσοχή. Εάν δεν είχατε αθλητική καθημερινότητα, μάλλον θα σας προτείνει να ξεκινήσετε! Η άσκηση στην εγκυμοσύνη, βάση μελετών, μειώνει τις πιθανότητας για διαβήτη κύησης, προεκλαμψία και ανάγκη για καισαρική. Ίσως να δοκιμάσετε πιλάτες στην εγκυμοσύνη.

4. Τι κάνω με το ιστορικό υγείας μου;

Μία από τις πιο σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να θέσετε είναι εκείνη του ιστορικού υγείας σας και κατά πόσο θα επηρεάσει την εγκυμοσύνη σας. Ορισμένες συνηθισμένες παθήσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη σας είναι ο διαβήτης, οι επιληπτικές κρίσεις, οι υπό- και υπέρ- θυρεοειδισμός και η κατάθλιψη. Μιλήστε ανοιχτά στον γυναικολόγο σας και εκείνος θα σας συμβουλεύσει. Επίσης, αν έχετε εμφανίσει οποιαδήποτε αλλεργία ή ζήτημα έπειτα από χρήση αντιβιωτικών ή στην αναισθησία πριν από το χειρουργείο τότε μην παραλείψετε να το αναφέρετε.

5. Μπορώ να συνεχίσω να παίρνω τα χάπια μου;

Κάντε μία λίστα με όλα τα χάπια, με όλα τα βότανα ή τα συμπληρώματα διατροφής που παίρνετε. Ορισμένα από αυτά ενδέχεται να συστηθεί να τα σταματήσετε όπως ορισμένα βότανα που απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη.

6. Πρέπει να πάρω κάποια προγεννητική βιταμίνη;

Όσες γυναίκες προσπαθούν να ενισχύσουν την γονιμότητά τους συνήθως έχουν ήδη ξεκινήσει τις βιταμίνες. Για τις υπόλοιπες, ίσως σας προτείνει ο γιατρός σας να πάρετε κάποια συγκεκριμένη ή ακόμη να κρίνει πως δεν το χρειάζεστε. 

7. Πρέπει να κάνω περισσότερες προγεννητικές εξετάσεις;

Σε πολλές περιπτώσεις αν πχ. υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια, ο γιατρός σας συστήνει να κάνετε περισσότερες εξειδικευμένες εξετάσεις. 

8. Πρέπει να ελεγχθώ για τον ιό Ζίκα;

Οι οδηγίες για τον ιό Ζίκα συνεχώς μεταβάλλονται. Εάν έχει τύχει να ταξιδέψετε σε χώρες που συμπεριλαμβάνονται στον οδηγό τον οποίο θα σας πει ο γιατρός σας τότε ίσως να πρέπει να κάνετε σειρά ορισμένων εξετάσεων.

9. Ποιόν να καλέσω αν έχω απορίες;

Η λογική λέει πως ο γιατρός σας θα σας δώσει το "ελεύθερο" να του τηλεφωνείτε όποτε έχετε κάποια απορία απλώς ίσως σας δώσει και ένα τηλέφωνο για επείγοντα ζητήματα και ερωτήσεις.