Καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη

Καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη

​Η καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη ή δοκιμασία ανοχής γλυκόζης, μετρά την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί τη ζάχαρη (γλυκόζη) για την παραγωγή ενέργειας. Χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη. Στην εγκυμοσύνη διενεργείται την (περίπου τον 7ο μήνα).

Προετοιμασία: Για να κάνετε την καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη θα πρέπει:

  1. Να έχετε μια ισορροπημένη δίαιτα που να περιέχει τουλάχιστον 150 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα για 3 ημέρες πριν την εξέταση. Φρούτα, ψωμιά, δημητριακά, crackers και αμυλούχα λαχανικά, όπως πατάτες, φασόλια και καλαμπόκι, είναι καλή πηγή υδατανθράκων.
  2. Να μην φάτε και πιείτε, να μην καπνίσετε και να μην ασκηθείτε έντονα, τουλάχιστον 8 ώρες πριν την εξέταση.
  3. Ενημερώστε τον μαιευτήρα σας για τη λήψη οποιουδήποτε συνταγογραφούμενου ή μη φαρμάκου. Μπορεί να σας συστήσει να το διακόψετε πριν την εξέταση.

Πως γίνεται: Την ημέρα της εξέτασης, γίνονται τα εξής βήματα:

  1. Μόλις πάτε στο εργαστήριο, γίνεται λήψη αίματος από περιφερική φλέβα. Αυτό αποτελεί την πρώτη τιμή της καμπύλης (νήστεος).
  2. Θα σας ζητηθεί να πιείτε ένα γλυκό υγρό, που περιέχει μετρημένη ποσότητα γλυκόζης. Καλό είναι να το πιείτε γρήγορα. Στην εγκυμοσύνη, χρησιμοποιούνται 75 γραμμάρια γλυκόζης.
  3. Στη συνέχεια, θα γίνουν άλλες δύο λήψεις αίματος, 1 ώρα και 2 ώρες μετά τη λήψη του υγρού.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σ΄αυτές τις 2 ώρες της εξέτασης, θα πρέπει να βρίσκεστε στο εργαστήριο, θα πρέπει να κάθεστε ήρεμη, και φυσικά να μην φάτε ή πιείτε τίποτα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μπορείτε να πίνετε μόνο νερό.

Αποτελέσματα: Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (American Diabetes Association) έχει θεσπίσει τα ανώτερα φυσιολογικά όρια της γλυκόζης αίματος. Αν μία ή περισσότερες από τις τρεις τιμές που αναγράφονται στον πίνακα είναι πάνω από το όριο, μπαίνει η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη της εγκυμοσύνης:

Νηστική Κάτω από 95mg/dL

1 ώρα μετά τη λήψη γλυκόζης Κάτω από 180 mg/dL

2 ώρες μετά τη λήψη γλυκόζης Κάτω από 153 mg/dL

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον μαιευτήρα σας.