Άδεια μητρότητας

Άδεια μητρότητας: Τι αλλάζει - τι δικαιούνται οι νέες μητέρες

Η μητρότητα στην εργασία: Άδεια Μητρότητας: Οι γυναίκες υπάλληλοι δικαιούνται άδεια μητρότητας 17 εβδομάδων εκ των οποίων η άδεια 8 εβδομάδων θα πρέπει να ληφθεί πριν από τη γέννηση του παιδιού και 9 - εβδομάδες μετά τη γέννηση του παιδιού. Οι έγκυες εργαζόμενοι δικαιούνται να απουσιάσουν χωρίς απώλεια αποδοχών για να λαμβάνουν προγεννητική φροντίδα, αν η εργαζόμενη εχει ειδοποιήσει τον εργοδότη της και η ανάγκη για τη φροντίδα της έχει πιστοποιηθεί. 

Στο τέλος της βασικής άδειας μητρότητας των 17 μηνών, οι εργαζόμενοι δικαιούνται μείωση του χρόνου εργασίας τους κατά μία ώρα την ημέρα χωρίς καμία απώλεια εισοδήματος για τους επόμενους 30 μήνες. Μπορούν επίσης να μειώσουν το χρόνο εργασίας τους 02 ώρες την ημέρα κατά τη διάρκεια των πρώτων δώδεκα μηνών και μία ώρα την ημέρα για τους επόμενους έξι μήνες μετά από διευθέτηση με τον εργοδότη. Ένα ισοδύναμο χρονικό διάστημα μπορεί να ληφθεί με τη μορφή της άδειας μετ 'αποδοχών. 

Υπάρχει επίσης πρόβλεψη για ειδική άδεια κατά τη διάρκεια των 65μηνών και χορηγείται είτε στο τέλος της βασικής άδειας μητρότητας 17 εβδομάδων και πριν από την έναρξη της χρήσης των ευέλικτων μορφών εργασίας (μειωμένη ημερήσια ώρες εργασίας) ή, εναλλακτικά, μετά το τέλος της μείωσης των ημερησίων ωρών εργασίας. 

Η εργαζόμενη δικαιούται το 50% των αποδοχών από τον εργοδότη. Το υπόλοιπο της κανονικής αμοιβής, υπόκειται σε ελάχιστο και μέγιστο, καταβάλλεται από το ΙΚΑ- Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο εργοδότης μπορεί να πληρώσει μία εργαζόμενη πάνω από το νόμιμο 50% των μηνιαίων αποδοχών κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας. Ωστόσο, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ολική ή μερική απώλεια του δικαιώματος των εργαζομένων στην μητρότητας του επιδόματος αδείας του ΙΚΑ. (Νόμος 2874 του 2000 Προώθηση της απασχόλησης και άλλες διατάξεις (γονική άδεια, αύξηση της άδειας μητρότητας, § 11)

Τελευταίες αλλαγές: Άδεια μητρότητας - τι δικαιούνται οι νέες μητέρες

Χωρίς να συμψηφίζεται είτε με μειωμένο ωράριο είτε με άδεια θα δίνεται πλέον η άδεια 6 μηνών προστασίας της μητρότητας. Τι αποφάσισε η Υπουργός Εργασίας και ποιες άδειες δικαιούνται πια οι μητέρες.

Ειδικότερα η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου έκανε αποδεκτή τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αναφορικά με την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας και την ειδική άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιού.

Στο εξής ισχύει ότι η ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας, διάρκειας 6 μηνών,δεν συμψηφίζεται με καμία άλλη άδεια προστασίας της μητρότητας.

Ποιες άδειες δικαιούνται οι μητέρες

Πλέον, οι εργαζόμενοι γονείς δικαιούνται τις εξής άδειες:

α) Ειδική άδεια μητρότητας (τοκετού και λοχείας) για τις μητέρες, διάρκειας 17 εβδομάδων (8 εβδομάδες πριν και 9 εβδομάδες μετά τον τοκετό).

β) Ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας, διάρκειας 6 μηνών, για τις μητέρες.

γ) Ειδική άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιού, διάρκειας 30 μηνών, για τον έναν εκ των δύο γονέων. Για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υπάρχει η δυνατότητα μειωμένου ωραρίου κατά μία ώρα την ημέρα.

Έπειτα από συμφωνία με τον εργοδότη, υπάρχει η δυνατότητα μειωμένου ωραρίου κατά δύο ώρες την ημέρα για τους πρώτους 12 μήνες και κατά μία ώρα την ημέρα για τους επόμενους 6 μήνες (συνολική διάρκεια 18 μήνες).

Επίσης, έπειτα από συμφωνία με τον εργοδότη, η ειδική άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιού (μειωμένο ωράριο για 30 ή 18 μήνες) μπορεί να αντικατασταθεί από συνεχόμενη ισόχρονη άδεια μετ’ αποδοχών, διάρκειας 3,5 μηνών. Αμέσως μετά χορηγείται η άδεια μητρότητας χωρίς κανέναν συμψηφισμό.

με πηγές: neaselida.gr