Αισθάνεται μοναξιά το παιδάκι σας; Τί πρέπει να κάνετε;
Ξοδεύετε αρκετό ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας; Πιστεύετε ότι έχουν πραγματικούς φίλους; Εάν αυτό δεν συμβαίνει, μπορεί να αισθάνονται μοναξιά.
Μερικές φορές υποτιμούμε τα παιδιά και τα συναισθήματά τους. Δεδομένου ότι η ζωή τους φαίνεται τόσο απλή, πιστεύουμε ότι δεν έχουν προβλήματα ή ανησυχίες. Ωστόσο, πολλά παιδιά αισθάνονται μοναξιά και άδεια μέσα τους. Το πρόβλημα είναι ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις τα άτομα γύρω τους δεν φαίνεται να παρατηρούν την κατάσταση.
Κάποια στιγμή θα το παρατηρήσουν οι γονείς. Γιατί τα παιδιά θα φαίνονται λυπημένα, απαθή και απελπισμένα. Επιπλέον θα δυσκολευτούν να έχουν σχέση με τα άλλα παιδιά και να απολαύσουν καθημερινές δραστηριότητες. Επίσης, θα αρχίσουν να γίνονται εχθρικά απέναντι στους γονείς τους. Φυσικά πρέπει οι γονείς να αναλάβουν την ευθύνη και να κάνουν κάτι γι’ αυτό.
Τι μπορείτε να κάνετε αν το παιδί σας αισθάνεται μοναξιά.
Να είστε παρόντες.
Σε πολλές περιπτώσεις, τα παιδιά αισθάνονται μοναχικά επειδή είναι πραγματικά μόνα. Τουλάχιστον είναι μόνα τις περισσότερες ημέρες.
Λόγω των υποχρεώσεων στην εργασίας τους, οι γονείς δεν μπορούν πάντα να είναι στο σπίτι όταν τα παιδιά επιστρέφουν από το σχολείο. Μερικές φορές δεν έχουν χρόνο να τα βοηθήσουν σε κάποια εργασία τους ή ακόμη και να φάνε μαζί. Πολλά παιδιά έχουν εξωσχολικές δραστηριότητες, γεγονός που κάνει ακόμη πιο δύσκολο τον συνδυασμό του ελεύθερου χρόνου τους με τον ελεύθερο χρόνο των γονιών τους.
Έτσι αν τα παιδιά αισθάνονται μοναξιά, είναι σημαντικό να βρείτε χρόνο για να είστε μαζί τους. Φυσικά ορισμένες υποχρεώσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές. Όμως πρέπει να προσπαθήσετε. Πηγαίνετε μαζί στο σούπερ μάρκετ, μαγειρέψτε ή προσπαθήστε να κάνετε όλοι μαζί κάτι διασκεδαστικό.
Να είστε συναισθηματικά διαθέσιμοι.
Όμως, το πρόβλημα μπορεί να μην είναι η φυσική σας παρουσία. Τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται συναισθηματικά μόνα. Σήμερα η τεχνολογία έχει εισβάλει στη ζωή μας. Ενώ είμαστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, αποσυνδεόμαστε από τους αγαπημένους μας. Ως αποτέλεσμα οι οικογένειες περνούν πολύ χρόνο μπροστά στις οθόνες, αντί να επικοινωνούν και να γνωρίζονται μεταξύ τους.
Φροντίστε να βρείτε χρόνο για να συνδεθείτε συναισθηματικά με τα παιδιά σας. Αυτό μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια του φαγητού, όταν είστε μαζί στο αυτοκίνητο ή πριν πάτε για ύπνο.
Κάντε σωστή χρήση αυτού του χρόνου. Ρωτήστε τα για τις εμπειρίες της ημέρας, τις ανησυχίες τους. Πείτε και εσείς τα δικά σας νέα. Και ιδίως μην ξεχνάτε να τους λέτε και να τους δείχνετε πόσο τα αγαπάτε και πόσο σημαντικά είναι για σας.
Καλές κοινωνικές σχέσεις.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, η οικογένειά δεν είναι ο μόνος λόγος που τα παιδιά αισθάνονται μοναξιά. Ένας άλλος λόγος μπορεί να είναι η αλληλεπίδρασή τους με τους συνομηλίκους τους. Τα παιδιά πρέπει να έχουν ουσιαστικές κοινωνικές σχέσεις. Πρέπει να έχουν φίλους για να παίζουν, να μοιράζονται, να μαθαίνουν, να αναπτύσσουν προσωπικές δεξιότητες και να μεγαλώνουν.
Στην πραγματικότητα, παρόλο που περνούν χρόνο με πολλά άλλα παιδιά, στο σχολείο, στη γειτονιά, στις εξωσχολικές δραστηριότητες, πολλές φορές δεν έχουν πραγματικούς φίλους.
Το να περνάς χρόνο με άλλα άτομα δεν εγγυάται συναισθηματική σύνδεση. Επιπλέον, πολλά παιδιά πιστεύουν ότι δεν ταιριάζουν και ότι δεν είναι συναισθηματικά δεμένα με κανέναν.
Εάν συμβαίνει αυτό, είναι σημαντικό να βρουν οι γονείς τον λόγο και να τους δώσουν τα απαραίτητα εργαλεία για τη δημιουργία πραγματικών σχέσεων. Μερικές φορές, είναι απαραίτητο να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια.
Τα παιδιά που αισθάνονται μοναξιά γίνονται πληγωμένοι ενήλικες.
Η παιδική ηλικία είναι ένα κρίσιμο στάδιο στο οποίο αναπτύσσουν απόψεις, πεποιθήσεις και συμπεριφορές. Ανάλογα με τις εμπειρίες τους, θα προσδιορίσουν τη δική τους αξία και τι να περιμένουν από τους άλλους. Μπορεί να αισθάνονται αγαπημένα και χαρούμενα, ή προβληματικά και μοναχικά.
Ως αποτέλεσμα, θα αναπτύξουν μία προσωπικότητα που θα είναι δύσκολο να αλλάξει στο μέλλον. Επομένως, προσπαθήστε να κάνετε τα παιδιά σας να αισθάνονται σωματικά και συναισθηματικά ικανοποιημένα και άξια.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος δημιουργίας σχέσεων με εμπιστοσύνη και όχι φόβο. Τέλος, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μεγαλώσουν και να είναι υγιή άτομα και όχι πληγωμένοι ενήλικες.