Διδάξτε στα παιδιά να μην παίρνουν τα πράγματα προσωπικά

Όταν αντιμετωπίζουν κάποια κακή κριτική ή προσβολή τα παιδιά θα αισθανθούν προσβεβλημένα και ίσως αντιδράσουν επιθετικά. 

Όμως το να μάθουν να μην παίρνουν τα πάντα προσωπικά θα τα βοηθήσει στην προσωπική και κοινωνική τους ευτυχία. 

Οι γονείς οφείλουν να δώσουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις διαφορετικές καταστάσεις που θα συναντήσουν καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Παρόλο που δεν θα είναι πάντα σε θέση να ελέγχουν τι τους συμβαίνει, θα είναι όμως σε θέση να αποφασίσουν πώς να αντιδράσουν και εκεί βρίσκεται η δύναμή τους. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μάθουν να μην παίρνουν τα πάντα προσωπικά.

Αυτό είναι κάτι που και εμείς οι ενήλικες βρίσκουμε δύσκολο. Μας προσβάλλουν τα λόγια ή οι ενέργειες των άλλων ανθρώπων και αντιδρούμε χωρίς σκέψη. Έτσι, εάν θέλουμε να αποφύγουμε να μεταδώσουμε αυτού του είδους τη συμπεριφορά στα παιδιά μας, πρέπει να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τη σημασία του. 

Οι ειδικοί μας ενθαρρύνουν να μην παίρνουμε τα πράγματα προσωπικά και δηλώνουν ότι  αυτή η αλλαγή στάσης θα είναι επωφελής για την προσωπική και κοινωνική μας ζωή. Επίσης είναι πολύ χρήσιμο για τα παιδιά και τους εφήβους μας για πολλούς διαφορετικούς λόγους.

Γιατί να διδάξετε τα παιδιά να μην παίρνουν τα πράγματα προσωπικά;

 

Δεν είναι προσωπικό.

Γιατί δεν είναι πραγματικά προσωπικό. Τα σχόλια και οι ενέργειες ενός ατόμου αντικατοπτρίζονται στο ίδιο το άτομο, και όχι στο πρόσωπο στο οποίο απευθύνονται. 

Κανείς δεν μπορεί να δώσει αυτό που δεν έχει και αυτό σημαίνει ότι,  ότι κάνει ή λέει το άλλο άτομο είναι μόνο αντανάκλαση του εσωτερικού του εαυτού.

Αυτός που αισθάνεται ότι τον αγαπούν, αγαπά. Αυτός που αισθάνεται ευτυχισμένος συμβάλλει στην ευτυχία των άλλων. Και με τον ίδιο τρόπο, αυτός που είναι πληγωμένος πληγώνει, και αυτός που αισθάνεται ανασφαλής τρομάζει τους άλλους.

Εάν ένας φίλος προδώσει το παιδί σας, αυτό πρέπει να καταλάβει ότι έχει να κάνει μόνο με το φίλο του, και τις αξίες του και δεν έχει καμία σχέση με το παιδί.

Δεν πρέπει να αμφισβητεί τι έκανε λάθος για να το αξίζει ή γιατί δεν είναι αρκετά καλό ή πώς θα μπορούσε να το αποφύγει. Δεν είναι προσωπικό, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο παιδί. Οι ενέργειες των άλλων ανθρώπων μιλούν για τον εαυτό τους. 

 

Ανακτούν τη δύναμή τους.

Ο αυτοέλεγχος είναι μία από τις δεξιότητες που θα πρέπει να αποκτήσουν τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν.

Στην αρχή το να ξεπεράσουν τις παρορμήσεις τους και να διαχειριστούν τις έντονες συναισθηματικές καταστάσεις θα είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτά.

Ωστόσο, η διδασκαλία να ενεργούν αντί να αντιδρούν είναι μία πολύτιμη μαθησιακή εμπειρία.

Όταν κάποιος κάνει ένα προκλητικό ή δυσάρεστο σχόλιο, ακόμη και οι ενήλικες δυσκολεύονται να μην ενοχληθούν και να μην υπερασπιστούν τον εαυτό τους. 

Αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο για τα παιδιά και τους νέους, έτσι ίσως οδηγηθούν σε συγκρούσεις και διαφωνίες με φίλους ή ακόμη και με τα αδέλφια τους.

Εξαιτίας αυτού είναι σημαντικό να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν ότι όταν αντιδρούν χωρίς σκέψη τότε δίνουν στο άλλο άτομο τη δυνατότητα να αποφασίζει για τις ενέργειές τους. 

Ίσως το παιδί σας είναι συνήθως καλό, με κατανόηση και ευγένεια, αλλά όταν προκληθεί να καταλήγει στην ίδια συμπεριφορά με το άλλο άτομο.

Και συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν θα το είχε κάνει ποτέ αν δεν είχε προκληθεί. Κάνει πράξεις με τις οποίες δεν συμφωνεί, αλλά δεν μπορεί να το αποφύγει όταν αντιμετωπίζει τα λόγια του άλλου ατόμου.

Εάν τα παιδιά μάθουν να μην παίρνουν τα πράγματα προσωπικά, τότε θα είναι σε θέση να διατηρήσουν την ηρεμία τους και να αποφασίσουν πως πρέπει να ανταποκριθούν, αντί να αντιδράσουν αυτόματα και δυσανάλογα. 

 

Το να μην παίρνουν τα πάντα προσωπικά, προστατεύει την ταυτότητά τους. 

Ειδικά με την έναρξη της εφηβείας, οι νέοι αρχίζουν να δίνουν μεγάλη αξία στις απόψεις και τα σχόλια των συνομηλίκων τους. Αυτό θα τους κάνει ευάλωτους αν η αυτοεκτίμησή τους δεν είναι αρκετά ισχυρή.

Είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι αν κάποιος τους πει: «είσαι τόσο αδύνατος» ή «είσαι τόσο βαρετός», εκφράζει τη δική του άποψη και δεν είναι ασφαλώς απαραίτητα σωστή. Αν κάποιος τους φέρεται άσχημα, αυτό οφείλεται στον κακό του εαυτό και όχι γιατί το αξίζουν. 

Ασφαλώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις ενέργειες των άλλων ανθρώπων, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε τι να κάνουμε γι’ αυτό. Εάν κάποιος προσπαθήσει να δώσει σε κάποιον ένα «δώρο» και ο  άλλος αρνείται, τότε το δώρο ανήκει στο άτομο που το αγόρασε. 

Το ίδιο ισχύει και για την κριτική ή τις προσβολές. Αν δεν τα αποδεχτείτε και αν καταλάβετε ότι έχουν σχέση με το άλλο άτομο και όχι με σας, τότε παραμένουν σε αυτόν. 

Ας βοηθήσουμε τα παιδιά να το καταλάβουν από νεαρή ηλικία!