Αλλαγή πάνας: τι πρέπει να γνωρίζετε

Το μωρό έχει έντονη την αίσθηση του καθαρού και του στεγνού και πολλές φορές κλαίει για να το δηλώσει.

Ένα μωρό καθαρό είναι ένα μωρό ευτυχισμένο. Ειδικά τον πρώτο καιρό που οι κενώσεις του μωρού είναι συχνές (από 1-7 κενώσεις την ημέρα σε μωρά που θηλάζουν και από 8-20 ουρήσεις την ημέρα), η αλλαγή της πάνας πρέπει να γίνεται πολύ συχνά (πριν από κάθε γεύμα) για να μη συγκαεί το μωρό.

Η αλλαγή της πάνας τις πρώτες φορές μπορεί να σας φανεί δύσκολη, αλλά μην ανησυχείτε γιατί σύντομα θα διαπιστώσετε πόσο απλό είναι.

Μπορείτε να αλλάξετε το μωρό σε οποιαδήποτε επιφάνεια στην οποία έχετε στρώσει προηγουμένως μαλακό και αδιάβροχο κάλυμμα. Όση ώρα θα αλλάζετε το μωρό θα πρέπει να βρίσκεστε συνέχεια δίπλα του και θα πρέπει να έχετε οργανώσει το χώρο ώστε να έχετε κοντά σας όλα όσα θα χρειαστείτε.

Πλύνετε τα χέρια σας και ξεκολλήστε τα αυτοκόλλητα της πάνας, κολλήστε τα πίσω, για να μην κολλήσουν πάνω στο δέρμα του μωρού. Μην βγάλετε ακόμα την πάνα. Πιάστε το μωρό από τα ποδαράκια και ανασηκώστε το. Διπλώστε την πάνα και αν μπορείτε να κρατήστε πολύ καλά το μωρό, βάλτε το κάτω από τη βρύση και πλύνετε το τοπικά.

Αν έχετε κοριτσάκι, μην ξεχνάτε ότι το πλύσιμο πρέπει να γίνεται από εμπρός προς τα πίσω ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση του κόλπου του. Σκουπίστε απαλά και βάλτε κρέμα αν χρειάζεται.

Καλό θα είναι να αποφεύγεται η χρήση κρέμας σε κάθε αλλαγή για να αφήνουμε το δέρμα του μωρού να αναπνέει Τοποθετήστε την καθαρή πάνα και κολλήστε τις ταινίες.

Προσέξτε όμως να μην είναι πολύ σφιχτή η πάνα και ερεθιστεί το δέρμα του μωρού. Αν δεν έχει πέσει ακόμα ο ομφαλός, φροντίστε να μην καλύψετε την περιοχή, διπλώνοντας προς τα έξω το πάνω μέρος της πάνας.Κατόπιν, ντύστε το μωρό σας και πλύνετε τα χέρια σας.

Βασίλης Κελλάρης MD - Phd - MSc
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
περισσότερα εδώ: vasiliskellaris.gr