Αναγκάζοντας τα παιδιά να σπουδάσουν. Είναι καλό ή κακό;

Χωρίς αμφιβολία για τους γονείς, δεν υπάρχει μεγαλύτερη υπερηφάνεια από το να γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους είναι πρώτα στην τάξη και στη συνέχεια θα αποφασίσουν να ακολουθήσουν μία καριέρα υψηλού κύρους! (Ευτυχώς όχι για όλους τους γονείς!).

Όμως το να αναγκάζουμε τα παιδιά μας να σπουδάσουν μπορεί αυτό να προκαλέσει αντιπαραγωγικά αποτελέσματα, καθώς θα αισθάνονται άβολα και μπορεί να πιστεύουν ότι δεν θα λάβουν ποτέ την αποδοχή και την έγκριση των γονέων τους.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση, αλλά πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν ο εξαναγκασμός των παιδιών να σπουδάσουν είναι καλή ιδέα.

Ας δούμε λοιπόν τι συμβουλεύουν οι ειδικοί:

Οι γονείς γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά τους να έχουν μία καλή ακαδημαϊκή εκπαίδευση για να τους βοηθήσει να γίνουν αργότερα επιτυχημένοι επαγγελματίες. Αλλά για αυτόν ακριβώς το λόγο, συχνά απαιτούν πάρα πολλά από τα παιδιά τους και κάνουν λάθη που τα επηρεάζουν συναισθηματικά.

Οι συνέπειες, όταν οι γονείς αναγκάζουν τα παιδιά να σπουδάσουν.

Είναι πολύ συνηθισμένο να αισθάνονται οι γονείς την ανάγκη να κάνουν τα παιδιά τους όλο και περισσότερα πράγματα πιστεύοντας ότι έτσι θα γίνουν πιο ικανά και πιο έξυπνα. Έτσι μπορεί να τα γράψουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες όπως μουσική, τραγούδι, σπορ, σχέδιο και άλλα πολλά.

Όμως στα παιδία μπορεί να μην τους αρέσουν αυτές οι δραστηριότητες, γεγονός που τα κάνει να αισθάνονται απογοήτευση και:

  • Να χάνουν τα κίνητρα για να πάνε σχολείο.
  • Η καθημερινή ρουτίνα τους χάνει την ισορροπία της, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα διατροφής και ύπνου.
  • Δεν ενδιαφέρονται να κάνουν τα μαθήματά τους στο σπίτι.
  • Οι σχέσεις τους με φίλους και συμμαθητές γίνονται τεταμένες και μακρινές.
  • Μπορούν να γίνουν ευερέθιστα και να ενοχλούνται με το παραμικρό.
  • Μερικά παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα υπερκινητικότητας.

Τρία βασικά πράγματα που πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς.

Αναγκάζοντας τα παιδιά να σπουδάσουν μπορεί να είναι ο πιο εύκολος τρόπος αλλά όχι και ο καλύτερος. Υπάρχουν πολλές οδηγίες που μπορούν οι γονείς να ακολουθήσουν ώστε τα παιδιά να βλέπουν τη μελέτη ως έναν τρόπο να μάθουν νέα πράγματα που σχετίζονται με τη ζωή τους, και οπωσδήποτε όχι σαν τιμωρία από την οποία θέλουν να ξεφύγουν.

Μην γίνετε δάσκαλος.

Αυτή είναι η δουλειά του εκπαιδευτικού. Αν θέλετε να ελέγξετε ότι ολοκληρώνουν την εργασία τους σωστά στο σπίτι μπορείτε να το κάνετε, δεν πρέπει όμως χωρίς καμία αμφιβολία να την κάνετε εσείς γι’ αυτά.

Αν το κάνετε, τα παιδιά δεν θα μπορούν να λύσουν τα δικά τους προβλήματα και θα εξαρτώνται πάντα από άλλους για βοήθεια. Μπορείτε όμως να τα καθοδηγήσετε και να τα βοηθήσετε να κάνουν τη δική τους έρευνα.

Αφήστε τα να μάθουν με τον δικό τους ρυθμό.

Μην προσπαθήσετε να αποσπάσετε δεξιότητες από αυτά ή να τα αναγκάσετε να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν στην ηλικία των τεσσάρων ετών! Εάν τα παιδιά δεν αρχίσουν να μαθαίνουν και να κάνουν αυτές τις δραστηριότητες στο σχολείο έως ότου είναι έξι ετών, αυτό γίνεται για κάποιο λόγο.

Μην τα ανταμείβετε όλη την ώρα.

Αν και η επιβράβευση των παιδιών για τους καλούς βαθμούς φαίνεται ωφέλιμη, δεν είναι. Εάν το κάνετε αυτό συνέχεια, τότε τα παιδιά θα προσπαθούν να μελετούν και να έχουν καλούς βαθμούς για να λάβουν την ανταμοιβή τους. Και αν έχουν κάποιους κακούς βαθμούς θα το νιώσουν σαν αποτυχία.

Επομένως είναι καλύτερο να λέτε ένα μεγάλο μπράβο στο παιδί όταν περνά ένα διαγώνισμα, ή οι βαθμοί του είναι καλοί. Αν όχι, μιλήστε ήρεμα μαζί του και εξηγήστε τι να κάνει καλύτερα την επόμενη φορά. Με αυτόν τον τρόπο, θα βλέπει τα λάθη του ως ευκαιρίες βελτίωσης και δεν θα βλέπει τον εαυτό του σαν αποτυχημένο.

Αφήστε τα παιδιά να απολαύσουν την παιδική τους ηλικία.

Είναι αλήθεια ότι η μελέτη είναι απαραίτητη, αλλά δεν είναι το μόνο πράγμα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούν τα παιδιά. Αν όλη σας η ενέργεια και η προσπάθεια είναι να τα αναγκάσετε να σπουδάσουν, τότε, τόσο εσείς όσο και αυτά θα απογοητευτείτε.

Επομένως, αφήστε τα παιδιά να αφιερώσουν χρόνο σε άλλες δραστηριότητες που είναι βασικές και πολύ σημαντικές για την ανάπτυξή τους, όπως:

Ψυχαγωγία: Είναι πολύ σημαντική, γιατί βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία και την περιέργειά τους για να μάθουν νέα πράγματα. Επωφεληθείτε από αυτές τις στιγμές για να τους πείτε ενδιαφέροντα γεγονότα. Σίγουρα θα είναι πρόθυμα να σας ακούσουν.

Αθλήματα: Βοηθούν τα παιδιά να απελευθερωθούν από το άγχος του σχολείου και των μαθημάτων. Όμως προσέξτε να μην τους ζητάτε να είναι πάντα οι καλύτεροι στην ομάδα. Αφήστε τα να χαρούν και να βλέπουν τα αθλήματα μόνο σαν διασκέδαση.

Βεβαιωθείτε ότι έχουν αρκετό χρόνο για να περνούν με τους φίλους τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα μάθουν να έχουν καλές σχέσεις με τους άλλους.

Πολλές φορές οι γονείς νομίζουν ότι η έλλειψη ενδιαφέροντος για τη μελέτη των παιδιών τους σχετίζεται με ψυχολογικές διαταραχές. Αυτό βέβαια δεν είναι σωστό, πολύ πιθανό τα παιδιά απλά να μην ενδιαφέρονται.

Έτσι καλό είναι να ακολουθούν οι γονείς τις συμβουλές των ειδικών. Με τον τρόπο αυτό μπορεί τα παιδιά να βρουν ένα πραγματικό ενδιαφέρον στην μελέτη και γενικά στις σπουδές τους.

Τελικά, ο εξαναγκασμός του παιδιού στα μαθήματα δεν είναι το καλύτερο πράγμα που πρέπει οι γονείς να κάνουν. Το κλειδί είναι να βρουν μία υγιή ισορροπία.

Προσπαθήστε να καλλιεργήσετε την επιθυμία τους να μάθουν και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες. Έτσι θα συνηθίσουν να εργάζονται μόνα τους χωρίς την δική σας προσοχή σε κάθε κίνησή τους.