Εφηβεία και αλλαγή διάθεσης. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τους εφήβους;

Το κύμα των συναισθημάτων που έρχονται με την αλλαγή ορμονών στην εφηβεία είναι πολύ ισχυρό και άγνωστο στους νέους.

Η αντιμετώπιση των μεταβολών της διάθεσης είναι δύσκολη και ορισμένοι έφηβοι τη διαχειρίζονται καλύτερα από άλλους. Ως γονέας η πρόκληση είναι να μάθετε πως μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να ελέγξει τα συναισθήματά του και να του διδάξετε πώς να τα διαχειρίζεται με έναν υγιή τρόπο.

Γενική εικόνα.

Ευτυχώς, οι ενήλικες μπορούν να νιώσουν αυτά τα σκαμπανεβάσματα. Όλοι ήμασταν εκεί και τα καταφέραμε. Ακόμη όμως και οι ενήλικες λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη των συναισθηματικών εξάρσεων που προκαλούνται από ορμόνες.  Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεταβολές στη διάθεσή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους και τα κορίτσια στην εφηβεία αρχίζουν να το βιώνουν. 

Ούτε τα αγόρια έχουν ανοσία! Το σώμα τους επίσης αλλάζει και οι ορμόνες θα επηρεάσουν τη διάθεσή τους. Η αλλαγή της διάθεσης είναι ένα φυσικό κομμάτι της ανάπτυξης και οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς πώς να βοηθήσουν καλύτερα τα παιδιά τους. 

Αναγνωρίστε τι συμβαίνει.

Προσπαθήστε να μην είστε πολύ απασχολημένοι, έτσι δεν βλέπετε την κατάσταση σωστά και αντιθέτως προχωράτε κατευθείαν σε «κατάσταση πειθαρχίας». Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είναι μόνο το δικό σας παιδί με κακή ή περίεργη συμπεριφορά, αυτό είναι φυσιολογικό για τους εφήβους.  Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίζετε τα κακά ή λυπημένα συναισθήματα όταν δεν μπορείτε να καταλάβετε τι είναι λάθος. Αυτό είναι κάτι καινούργιο για τους νέους και δεν έχουν μάθει πώς να αναγνωρίζουν ή να αντιμετωπίζουν αυτά τα συναισθήματα. 

Μιλήστε μαζί τους.

Ενθαρρύνετε τον/την έφηβο να αναγνωρίσει αυτά τα νέα συναισθήματα. Βοηθήστε το να καταλάβει τα σημάδια της κακής του διάθεσης, ώστε να ξέρει τι συμβαίνει. Επισημάνετε ότι εάν δεν ξέρουν γιατί είναι λυπημένοι ή θυμωμένοι δεν πειράζει θα περάσει. Προσέξτε, πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνοι και ότι αυτό συμβαίνει στους περισσότερους νέους στην εφηβεία. 

Μιλήστε για τις δεξιότητες αντιμετώπισης. 

Όλοι πρέπει να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν τα συναισθήματα τους. Με τα χρόνια, μαθαίνουμε τι προκαλεί το θυμό ή τη θλίψη μας και ανακαλύπτουμε τρόπους για να τα ελέγξουμε έτσι ώστε να μπορούμε να λειτουργήσουμε. Οι έφηβοι δεν ξέρουν πώς να το κάνουν ακόμη, είναι κάτι που πρέπει να μάθουν.

Όταν η κατάσταση είναι ήρεμη, δείξτε τους μερικά «κόλπα». Δείξτε τους πώς να μετρούν μέχρι το 10 έως ότου ηρεμήσουν, όπως επίσης τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει η βόλτα ή το να ακούσουν την αγαπημένη τους μουσική. Όταν είστε σε κακή διάθεση, είναι η καλύτερη στιγμή με τον ίδιο τρόπο, να τους αποδείξετε ότι πράγματι έτσι μπορούν και αυτοί να ηρεμήσουν. Δεν είναι μόνο καλό για τη δική σας υγεία, αλλά ένα καλό παράδειγμα για τα παιδιά. 

Υποστηρίξτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. 

Τα πιο βασικά στοιχεία μιας υγιούς ζωής μπορούν να κάνουν πολλά για τη βελτίωση της διάθεσης όλων. Μπορείτε να δημιουργήσετε μία πιο ευτυχισμένη οικογένεια υποστηρίζοντας υγιείς συνήθειες στο σπίτι σας. 

  • Γίνετε καλό πρότυπο και επιλέξτε την κατάλληλη συμπεριφορά. 
  • Ενθαρρύνετε τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
  • Βεβαιωθείτε ότι όλοι ξεκουράζονται ικανοποιητικά. 

Βρείτε μια υγιή δραστηριότητα για να αποσπάσει την προσοχή τους.

Κάθε τι που τους ενδιαφέρει είναι πολύ σημαντικό. Οι δραστηριότητες είναι ο καλύτερος περισπασμός για να απομακρύνει το μυαλό τους από τη θλίψη και το άγχος. Τα χόμπι είναι ένας τέλειος τρόπος για να διατηρήσουν τη διάθεση τους σε μία καλή ισορροπία. Θα τους διδάξουν περισσότερες ικανότητες αντιμετώπισης και ανθεκτικότητας και θα διοχετεύσει αυτήν την αρνητική ενέργεια σε κάτι θετικό. Οτιδήποτε μπορεί να γίνει χόμπι και μπορεί να είναι κάτι που θα απολαμβάνουν όλη τη ζωή τους. 

Δώστε τους χώρο. 

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή που όλοι χρειαζόμαστε λίγο χώρο και οι εναλλαγές της διάθεσης του εφήβου σας είναι το τέλειο παράδειγμα. Ένα έχουν ανάγκη να κλάψουν ή να κάνουν βόλτες πάνω κάτω στο δωμάτιό τους, δώστε τους την ευκαιρία να το κάνουν. Μην τους ενοχλείτε, απλά πρέπει οπωσδήποτε να ξέρουν ότι είστε εκεί αν θέλουν να μιλήσουν.