Δεν τους αρέσει η καθαριότητα; Τι να κάνετε;

Μήπως ο έφηβος γιος ή η κόρη σας αρνούνται να κάνουν ντους και διατηρούν ένα ελάχιστο επίπεδο προσωπικής υγιεινής;  Δείτε ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες και τι να κάνετε γι’ αυτό. 

Με την έναρξη της εφηβείας, πολλοί νέοι αρχίζουν να παραμελούν την προσωπική τους υγιεινή. Για τους γονείς είναι ένας συνεχής αγώνας για να κάνουν τα παιδιά το μπάνιο τους ή να βουρτσίζουν τα δόντια τους και οι συγκρούσεις στο σπίτι αρχίζουν να αυξάνονται. 

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι πρόκειται για σχετικά συχνή περίπτωση. Βέβαια δεν είναι ευχάριστο να ακολουθείτε το παιδί σας κάθε μέρα επιμένοντας να πλυθεί. Μετά από κάποιο καιρό προσπάθειας και επιμονής, η υπομονή εξαντλείται και γι’ αυτό πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα επιτιθέμενοι στον έφηβο. Όμως αυτή η στρατηγική καταφέρνει να βάλει το νεαρό άτομο στην άμυνα και να διευρύνει το χάσμα μεταξύ γονέων και παιδιών. Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει.

Πως μαθαίνουν τα παιδιά για την προσωπική υγιεινή.

Το έργο της εκπαίδευσης των παιδιών σχετικά με την υγιεινή και την προσωπική φροντίδα εμπίπτει κυρίως στις οικογένειες, παρόλο που η υποστήριξη μπορεί επίσης να προέλθει από τα σχολεία. Έτσι κατά την παιδική ηλικία, τα παιδιά μαθαίνουν τα βασικά της προσωπικής υγιεινής και τη σημασία της. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τα νέα παιδιά. Έτσι λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι η υγιεινή στην εφηβική ηλικία έχει να κάνει με τις ακόλουθες πτυχές: 

  • Το παράδειγμα που παίρνει το παιδί από την οικογένεια. Τα παιδιά παρατηρούν τους ενήλικες για να καταλάβουν πως πρέπει να συμπεριφέρονται. Έτσι, οι συνήθειες υγιεινής της μητέρας και του μπαμπά θέτουν ένα σημαντικό πρότυπο που τα παιδιά θα αποκτήσουν και θα μιμηθούν. Πρώτα απ’ όλα βεβαιωθείτε ότι και εσείς κάνετε όλα αυτά που θα θέλατε να κάνουν τα παιδιά σας. Το παράδειγμα σας θα είναι πιο δυνατό από τις απαιτήσεις σας. 
  • Οι συνήθειες υγιεινής που αποκτούν τα παιδιά κατά την παιδική τους ηλικία. Είναι σημαντικό, από τη στιγμή που είναι μικρά, τα παιδιά να συνηθίσουν να είναι καθαρά. Η καθιέρωση ρουτίνας υγιεινής, όπως το καθημερινό ντους ή το βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα, θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας θετικής συνήθειας αυτό-φροντίδας. 
  • Η ομάδα των συνομηλίκων του παιδιού. Με την έναρξη της εφηβείας, η οικογένεια γίνεται λιγότερο σημαντική στα μάτια του παιδιού και η προσοχή του εστιάζεται στους φίλους του. Από εδώ και στο εξής θα είναι το σημείο αναφοράς του παιδιού. Επομένως, οι αξίες της ομάδας και οι στάσεις των φίλων τους σχετικά με την προσωπική εικόνα θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Ποιος είναι ο λόγος για την έλλειψη υγιεινής στους εφήβους;

Ωστόσο, ακόμη και αν όλα έχουν πάει τέλεια στα παιδικά χρόνια, είναι πιθανό, όταν φτάσει η εφηβεία, ο νεαρός/η να αρνηθεί να συνεχίσει με αυτές τις καλές συνήθειες. Οι ενήλικες τείνουν να πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται σε τεμπελιά, απροσεξία ή απλά στην ανάγκη να προκαλέσουν τους γονείς τους. Ωστόσο, οι αιτίες μπορεί να ποικίλουν.

Πρώτα ο έφηβος μπορεί να δυσκολεύεται να αποδεχτεί τις φυσικές αλλαγές που αντιμετωπίζει. Η αποδοχή της αυτό-εικόνας είναι ένα σημαντικό ζήτημα στην εφηβεία. Έτσι μπορεί να αποφεύγει τη φροντίδα και την περιποίηση του σώματός του λόγω της αίσθησης απόρριψης. 

Επίσης μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα και ανησυχίες που τον κατακλύζουν και τραβούν την προσοχή και την ενέργειά του. Οι δυσκολίες στο σχολείο, οι συγκρούσεις με τους συνομηλίκους ή οι πρώιμες σχέσεις με κακό τέλος μπορούν να κάνουν τους νέους τόσο αγχωμένους που δεν μπορούν να διατηρήσουν τις καλές συνήθειες αυτοεξυπηρέτησης.

Η κακή υγιεινή στους εφήβους μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρών ασθενειών όπως η κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές της διάθεσης. Εάν το παιδί είναι απαθές, μελαγχολικό, λυπημένο και αδιάφορο, το πρόβλημα μπορεί να υπερβαίνει την καθαριότητα. 

Πως θα αντιμετωπίσετε την έλλειψη υγιεινής στους εφήβους. 

Για να αποφύγετε την εμφάνιση αυτών των προβλημάτων, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τους νέους σχετικά με τη σημασία της υγιεινής όταν φτάσουν σε αυτή τη δύσκολη ηλικία της εφηβείας. Η παροχή πληροφοριών και οδηγιών που πρέπει να ακολουθήσετε μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.

Έτσι ας υπογραμμίσουμε ότι η προσωπική υγιεινή όχι μόνο μας κρατά υγιείς αλλά και αποφεύγουμε τα προβλήματα απόρριψης από τους άλλους. Επίσης, ας καταστήσουμε σαφές ποιες συμπεριφορές και συνήθειες είναι επιθυμητές. 

Αν κάποια στιγμή οι γονείς αντιληφθούν την έλλειψη προσωπικής φροντίδας στο παιδί, πρέπει να το προσεγγίσουν με σεβασμό και κατανόηση, χωρίς να του επιτεθούν. Ας ρωτήσουν τι συμβαίνει και να είναι πρόθυμοι να ακούσουν χωρίς να κάνουν κριτική. Εάν υπάρχει πρόβλημα με την αποδοχή του σώματος και τις αλλαγές που συμβαίνουν ή μία διαταραχή διάθεσης, η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας, θα είναι η καλύτερη επιλογή τους. 

Φυσικά, όλα αυτά είναι μία φάση της εφηβείας, αν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος, και τότε μάλλον θα περνούν ώρες στο μπάνιο. Και το άρωμα τους θα μυρίζει σε όλο το σπίτι!