Αντιμετώπιση με φυσικό τρόπο των πόνων του τοκετού

Αντιμετώπιση με φυσικό τρόπο των πόνων του τοκετού

Η στιγμή του τοκετού φαντάζει τρομακτική στο μυαλό πολλών γυναικών. Με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στην καισαρική τομή, χωρίς σοβαρή αιτία, παρά μόνο το φόβο του πόνου. Σήμερα, η εξέλιξη της ιατρικής βοηθά και επιτρέπει στη μέλλουσα μητέρα να αποφύγει μία χειρουργική επέμβαση, δηλαδή την καισαρική τομή, και να βοηθηθεί με άλλους εναλλακτικούς τρόπους.

Συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική

Οι επιστήμονες που πιστεύουν και εφαρμόζουν την μέθοδο αυτή, δηλώνουν ότι το σώμα, ο νους και το πνεύμα «εμπλέκονται» για να παραμείνει το άτομο υγιές, να θεραπεύσει και να μειώσει τον πόνο. Επίσης πιστεύουν ακράδαντα ότι η εγκυμοσύνη και ο τοκετός δεν είναι ιατρικές παθήσεις και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν να ήταν.

Όμως όσοι πιστεύουν σε αυτή τη φιλοσοφία δεν είναι μόνοι τους. Όλο και περισσότεροι παραδοσιακοί γιατροί συμφωνούν. Και προτείνουν στις εγκύους και όχι μόνο, την μέθοδο αυτή σαν εναλλακτική λύση στη μείωση του πόνου ή σαν ένα χαλαρωτικό συμπλήρωμα. Έτσι πριν αποφασίσετε την καισαρική τομή, εξετάστε με προσοχή την μέθοδο αυτή. Απλά προσέξτε να επικοινωνήσετε μόνο με επαγγελματίες που έχουν σχετική άδεια, πιστοποίηση και πείρα.

Βελονισμός και πιεσοθεραπεία

Οι Κινέζοι εδώ και χιλιάδες χρόνια πιστεύουν ότι ο βελονισμός είναι μία αποτελεσματική μορφή ανακούφισης από τον πόνο. Σιγά –σιγά και η παραδοσιακή ιατρική κοινότητα έχει αρχίσει να το πιστεύει. Πολλοί ασθενείς έχουν καταφύγει στο βελονισμό με πολύ καλά αποτελέσματα.

Οι επιστήμονες έχουν τώρα διαπιστώσει ότι ο βελονισμός προκαλεί την απελευθέρωση διαφόρων χημικών ουσιών του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των ενδορφινών, οι οποίες μπλοκάρουν τον πόνο. Ο βελονιστής όπως όλοι ξέρουμε, εισάγει λεπτές βελόνες σε καθορισμένα σημεία (μονοπάτια) στο σώμα. Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, τα μονοπάτια είναι τα κανάλια μέσω των οποίων ρέει το chi, η ζωτική δύναμη του σώματος. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα σημεία αυτά αντιστοιχούν σε βαθιά νεύρα, τα οποία ενεργοποιούνται με τη βελόνα, οδηγώντας στην απελευθέρωση των ενδορφινών και ανακούφιση από τον πόνο.

Πιεσοθεραπεία - Σιάτσου

Λειτουργεί με την ίδια αρχή όπως ο βελονισμός, με τη διαφορά ότι αντί για βελόνες, ο ιατρός θα χρησιμοποιήσει πίεση με τα δάχτυλα του για την τόνωση των σημείων. Για παράδειγμα η πίεση σε ένα ορισμένο σημείο ακριβώς πάνω από το εσωτερικό του καρπού μας μπορεί να μειώσει την ναυτία. Είναι ο λόγος που το βραχιολάκι για τη ναυτία στη θάλασσα ή στο αυτοκίνητο είναι αποτελεσματικό.

Ρεφλεξολογία

Είναι παρόμοια με την πιεσοθεραπεία, απλά εφαρμόζεται στα πόδια και καμιά φορά στα χέρια και τα αυτιά. Οι ειδικοί της ρεφλεξολογίας πιστεύουν ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε τα εσωτερικά όργανα και τη μήτρα μέσω σημείων στα πόδια. Έτσι οι πόνοι του τοκετού είναι δυνατόν να μειωθούν πολύ με τη βοήθεια του ρεφλεξολόγου.

Διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση. (TENS)

Ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο δέρμα και δίνουν χαμηλούς ηλεκτρικούς παλμούς. Οι παλμοί αυτοί πιστεύεται ότι διεγείρουν τις νευρικές οδούς προς τη μήτρα και τον τράχηλο, ελαττώνοντας τον πόνο. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται ευρέως στη Σκανδιναβία, το Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο κάτω μέρος της πλάτης, στις δύο πλευρές της σπονδυλικής στήλης και η μέλλουσα μητέρα μπορεί να κανονίσει την έντασή τους. Όμως οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι ότι είναι μία αποτελεσματική μέθοδος.

Φυσική ανακούφιση

Πολλές γυναίκες τη στιγμή των συσπάσεων, ανακουφίζονται και χαλαρώνουν με το μασάζ από ένα αγαπημένο τους πρόσωπο ή φυσικά ένα επαγγελματία. Απλά χρειάζεται γνώση και προσοχή. Αν τώρα η στάση του μωρού είναι τέτοια ώστε το κεφαλάκι του να πιέζει περισσότερο το πίσω μέρος του σώματος, θα ανακουφίσει πολύ, ένα ζεστό επίθεμα ή αντίθετα μία παγοκύστη στη πλάτη.

Υδροθεραπεία

Άλλη μία μέθοδος που έχει πολλούς οπαδούς. Βυθιστείτε σε ένα τζακούζι και αφήστε τους πίδακες του θερμού νερού να σας κάνει μασάζ. Επειδή η υδροθεραπεία φαίνεται να μειώνει τον πόνο και σίγουρα να χαλαρώνει τις γυναίκες στη διάρκεια του τοκετού, αρκετά νοσοκομεία παρέχουν τζακούζι ή και απλά μία μπανιέρα. Προσοχή, ο πίδακας του νερού δεν πρέπει να κατευθύνεται στον κόλπο.

Ύπνωση

Αν δεν σας τρομάζει η ιδέα, τότε ίσως να θέλετε να εξετάσετε την μέθοδο αυτή για την ανακούφιση του πόνου στη διάρκεια του τοκετού! Δεν θα «καλύψει» τους πόνους, απλά το μυαλό θα διαχωρίζεται από τις αισθήσεις. Σαν να διαβάζεται ένα υπέροχο βιβλίο και να μην ακούτε το τηλέφωνο που χτυπά. Αρκετές γυναίκες σκέπτονται σήμερα την μέθοδο αυτή και αναζητούν σοβαρούς επαγγελματίες για να τις εκπαιδεύσουν σωστά. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι το γεγονός ότι ενώ η μέλλουσα μητέρα είναι τελείως χαλαρή, είναι επίσης εντελώς ξύπνια και καταλαβαίνει κάθε στιγμή της γέννησης του μωρού της.

Βέβαια δεν είναι κατάλληλη για όλους. Πολλές γυναίκες την απορρίπτουν ή δεν την πιστεύουν καθόλου.

Διάσπαση της προσοχής

Δεν σας αρέσει καθόλου η ιδέα της ύπνωσης, αλλά θέλετε πολύ να μπορούσε να «φύγει» το μυαλό σας από τον πόνο! Υπάρχουν τακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε με αρκετή επιτυχία. Χρησιμοποιήστε ότι σας ταιριάζει καλύτερα. Χαλάρωση, διαλογισμό, ασκήσεις αναπνοής στη διάρκεια των συσπάσεων. Αν σας αρέσει η μουσική και σας χαλαρώνει. Μείνετε ξεκούραστη, χαλαρή και με θετική σκέψη, να θυμάστε ότι κάθε πόνος στη πραγματικότητα φέρνει το μωράκι σας πιο κοντά στην αγκαλιά σας και ότι δεν θα κρατήσει για πάντα.