Τοκετός Στο Νερό

Ο τοκετός στο νερό είναι μια μέθοδος φυσιολογικού τοκετού αρκετά διαδεδομένη στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Τοκετός Στο Νερό - πώς γίνεται

Μέσα σε μια ειδικά διαμορφωμένη πισίνα, με νερό θερμοκρασίας 37οC, παρέχεται η δυνατότητα στη μέλλουσα μητέρα να κινείται ελεύθερα κατά τη διάρκεια του τοκετού, χωρίς να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν ειδικό απαλό φωτισμό, μουσική και αρωματικά αιθέρια έλαια και όλα αυτά -σε συνδυασμό με την παρουσία εξειδικευμένων μαιών, του γυναικολόγου και του συντρόφου της επιτόκου- δημιουργούν ένα άνετο, ήρεμο και οικείο περιβάλλον για την επίτευξη της γέννας.

Για να πραγματοποιήσει η γυναίκα τοκετό στο νερό απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η σύμφωνη γνώμη της, η καλή σχέση της με το νερό, η ομαλή πορεία της κύησής της και η λεπτομερέστατη προετοιμασία της με μαθήματα για τη χρήση της πισίνας.

Περιορισμοί

Ο τοκετός στο νερό δεν ενδείκνυται στις εξής περιπτώσεις:

  • Ανώμαλες προβολές και πολύδυμες κυήσεις
  • Πρόωρη ρήξη του υμένα
  • Υπέρταση και προεκλαμψία
  • Πρόωρος τοκετός

Εφόσον επιλεχθεί ο τοκετός στο νερό, η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να γνωρίζει τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου. Ο τοκετός στο νερό αποτελεί αναμφίβολα ένα μοναδικό βίωμα, θετικό και σίγουρα αξέχαστο. Ο πόνος και το άγχος υπάρχουν σε μικρότερο, όμως, βαθμό ενώ ταυτόχρονα η άνωση του νερού επιτρέπει στην μέλλουσα μητέρα να κινείται ευκολότερα.

Ακόμη, τα μαλακά γυναικεία μόρια εμφανίζουν μεγαλύτερη διατατότητα, με αποτέλεσμα να έχουμε ευκολότερη έξοδο του μωρού και μειωμένες πιθανότητες τραυματισμού.