Vbac: Η εμπειρία της Έλενας

Με αφορμή το άρθρο "Vbac -Ποιες μανούλες μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά μετά από καισαρική;", η αναγνώστρια μας Έλενα μας εμπιστεύτηκε τη δική της εμπειρία. Έλενα από καρδιάς σε ευχαριστούμε και ευχόμαστε η δική σου περίπτωση vbac να αποτελέσει έμπνευση για άλλες μανούλες που διστάζουν.

"Τον Οκτώβρη του 2013 ήρθαν στον κόσμο με καισαρική τα δίδυμα αγόρια μας. Ήθελα όσο τίποτα άλλο φυσιολογικό τοκετό, αλλά και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό λίγοι γιατροί παίρνουν το ρίσκο όταν το πρώτο μωρό έρχεται σε ισχιακή προβολή.

Μετά από είκοσι μέρες ξαναμπήκα στο νοσοκομείο με θρόμβωση στις ωοθήκες, κάτι πάρα πολύ σπάνιο.

Οι ερωτήσεις και η αμφιβολία για την καισαρική όλο και αυξανόταν. Το μόνο σίγουρο ήταν πως ένα επόμενο παιδί θα ερχόταν με φυσιολογικό τοκετό στον κόσμο. Το 2015 ήρθαν τα ευχάριστα.

Η πρώτη μου ερώτηση εάν μπορούμε να δοκιμάσουμε φυσιολογικό τοκετό. Η εγκυμοσύνη κύλησε πολύ ομαλά και εγώ πλέον ήμουν πολύ πιο ενημερωμένη και διαβασμένη και πολύ πιο σίγουρη για τον εαυτό μου. Επίσης εάν δεν γυρνούσε το μωρό θα προσπαθούσαμε να το γυρίσουμε για να πάρει θέση.

Δυστυχώς, όταν γινόμαστε πρώτη φορά μανούλες είναι πολλά αυτά που δεν ξέρουμε και πολλά αυτά που φοβόμαστε,είμαστε ευάλωτες γιατί κουβαλάμε το μωρό και αισθανόμαστε 100% υπεύθυνες για το πώς θα κυλήσουν όλα, έτσι είναι εύκολο να πειστούμε για μια καισαρική, ακόμη και όταν δεν χρειάζεται οπωσδήποτε.

Στις 40+ 4 βδομάδες σπάσανε τα νερά και πήγαμε στο νοσοκομείο, όλοι μας είχαν πει ότι η δεύτερη γέννα θα είναι πιο γρήγορη και ήμασταν ανυπόμονοι μιας και τα αγόρια ήταν τόσο βιαστικά που η καισαρική έγινε άμεσα γιατί γεννούσα όταν έφτασα στο νοσοκομείο. Η μικρή όμως είχε άλλη άποψη και σκέφτηκε μάλλον να περάσει την μαμά της από όλα τα στάδια για να έχει να λέει μια ιστορία.

Πώς έγινε η vbac

Η αλήθεια είναι πως το άγχος στο πίσω μέρος του μυαλού υπάρχει όλη την ώρα. Ξέρεις πως αν πάει κάτι στραβά (νιώθεις έντονη ζαλάδα, πονάει η τομή, πέφτουν οι παλμοί), φεύγεις άμεσα για το χειρουργείο για άλλη μια καισαρική. Όμως οι περισσότερες μαίες είναι πολύ υποστηρικτικές και προσπαθούν μαζί σου να ζήσεις αυτή την ανεπανάληπτη στιγμή της γέννησης. Μπήκαμε τα ξημερώματα στο νοσοκομείο με σπασμένα νερά, χωρίς πόνους και με 0 διαστολή. Γύρω στις 12 το μεσημέρι ξεκίνησαν οι έντονοι πόνοι κι άρχισα να σπρώχνω χωρίς να κάνει, αφού η διαστολή ήταν στο 2. Ήμουν σε πολύ άσχημη κατάσταση, έκανα εμετούς και είχα χάσει το χρώμα μου και την ενέργεια μου από τους πόνους. Κάπου εκεί ανησύχησα ότι αν με έβλεπαν αδύναμη ίσως να μου πρότειναν την καισαρική και ζήτησα επισκληρίδιο. Η γιατρός συμφώνησε και μου χορηγήθηκε άμεσα. Ξαφνικά είχα διαστολή 6, αλλά οι πόνοι λόγω της αναισθησίας σταμάτησαν.

Έχει πάει πλέον 4 το απόγευμα και μου γίνεται χορήγηση ορού για την πρόκληση των πόνων, ταυτόχρονα έχω σταματήσει την χορήγηση επισκληριδίου και η γέννα ξεκινάει κάπου στης 18.30 όπου καταλαβαίνω πλέον τους πόνους να έρχονται με συχνότητα. Στης 19.30 έρχεται η μαία στο δωμάτιο για να παραμείνει και με τρεις εξωθήσεις η μικρή έρχεται στον κόσμο 19.40. Ο σύζυγος μέσα στο δωμάτιο, κόβει τον λώρο και εμένα μου δίνουν την μικρή κατευθείαν στην αγκαλιά. Το πιο υπέροχο συναίσθημα στον κόσμο και η εμπειρία απλά δεν συγκρίνεται. 17 ώρες με πάνω και κάτω και άξιζε το κάθε λεπτό. Μια εμπειρία που την ζήσαμε σαν ζευγάρι, κρατώντας το μωρό μας από την πρώτη στιγμή στην αγκαλιά, που στα πρώτα και λόγω προωρότητας δεν μπόρεσε να γίνει. Είμαστε γεννημένες γι’αυτό και αν δεν υπάρχουν επιπλοκές είτε στην εγκυμοσύνη είτε στην γέννα το προτείνω σε κάθε μέλλουσα μανούλα.

Ειδικά, για τις γυναίκες που γέννησαν με καισαρική χωρίς να θέλουν μια Vbac εμπειρία είναι κάτι σαν λύτρωση, γιατί η καισαρική είναι ένα τραύμα, σωματικό και ψυχικό και μόνο εκείνες το ξέρουν.

Έλενα