Απλά βήματα για ένα υγιεινό τοκετό

Απλά βήματα για ένα υγιεινό τοκετό

Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που η μέλλουσα μητέρα θέλει και πρέπει να μάθει για να έχει μία καλή γέννα χωρίς κινδύνους και προβλήματα. Πολλές φορές αντί να βοηθήσουν, προκαλούν σύγχυση.
Ας δούμε τι συμβουλεύει η μέθοδος Lamaze.

Η φιλοσοφία της είναι ότι η γέννηση είναι μία φυσιολογική, φυσική και υγιής διαδικασία, κάθε γυναίκα πρέπει να έχει το δικαίωμα να γεννήσει φυσιολογικά χωρίς να χρειάζεται να υποβληθεί σε ιατρικές επεμβάσεις.

• Αφήστε, τον τοκετό να ξεκινήσει από μόνος του.
Είναι μία απλή συμβουλή. Με υπομονή και ψυχραιμία περιμένετε τα πρώτα σημάδια του τοκετού. Πολλές γυναίκες σκέπτονται την πρόκληση του τοκετού, γιατί πιστεύουν ότι θα είναι ασφαλές γι’ αυτές και το μωρό τους. Δεν υπάρχει όμως καμία τέτοια ένδειξη.

• Περπατήστε, κουνηθείτε, αλλάζετε θέσεις.
Πολλές φορές έχουμε δει video που παρουσιάζουν μητέρες να φτάνουν στο μαιευτήριο για να γεννήσουν και μένουν ξαπλωμένες στο κρεβάτι μέχρι να γεννηθεί το μωράκι. Η αλήθεια είναι ότι το σώμα μας είναι φτιαγμένο και προορισμένο να κινείται για να βοηθήσει το μωρό να κολυμπήσει προς την πύελο και να απαλύνει τον πόνο. Έτσι, μην φοβάστε, κινηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε.

• Να έχετε συνεχή υποστήριξη.
Είναι σημαντικό και απαραίτητο να έχετε μία καλή ομάδα υποστήριξης κοντά σας. Εκτός από το σύντροφό σας, μπορεί να είναι κοντά σας κάποιο συγγενικό, φιλικό και αγαπημένο πρόσωπο.

• Αποφύγετε περιττές επεμβάσεις.
Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Όμως προσέξτε, αυτό σημαίνει όχι περιττές επεμβάσεις. Πολλές φορές είναι απαραίτητο να επέμβει ο γιατρός, γιατί παρουσιάστηκε ή υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη μητέρα ή το μωράκι. Η περιττή επέμβαση είναι αυτή που γίνεται γιατί έτσι συνηθίζει ο γιατρός ή είναι η πολιτική του νοσοκομείου.

• Ανασηκωθείτε και ακολουθήστε την αίσθηση που έχετε για να ωθήσετε.
Όταν φτάσει η στιγμή της ώθησης, ο γιατρός ενθαρρύνει την μέλλουσα μητέρα να «σπρώξει». Όταν η έγκυος είναι σε όρθια θέση διευκολύνει πολύ τον τοκετό, γιατί χρησιμοποιώντας τη βαρύτητα επιτρέπει στη μήτρα να κάνει την περισσότερη δουλειά. Έτσι η μητέρα και το μωρό δεν κουράζονται πολύ από την προσπάθεια.

• Κρατήστε το μωρό στην αγκαλιά σας μετά τη γέννηση.
Οι επιστήμονες δηλώνουν, ότι μόλις γεννηθεί το μωράκι, η επαφή του δέρματος με το δέρμα της μητέρας είναι το ασφαλέστερο μέρος γι’ αυτό. Έτσι, πλέον σε πολλά μαιευτήρια έγινε πλέον ρουτίνα να μένει το μωράκι στην αγκαλιά της μητέρας του αμέσως μετά τη γέννησή του. Φυσικά μετά, θα πρέπει να το φροντίσει και να το εξετάσει ο παιδίατρος.

Ιδίως μη φοβάστε. Η φύση έχει προνοήσει και έχει εξοπλίσει κατάλληλα το γυναικείο σώμα ώστε να προσαρμόζετε ιδανικά στον τοκετό.