Δανειστική Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδη»

Δανειστική Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδη»: Προγράμματα για παιδιά και εφήβους

Τι μπορείς να κάνεις με ένα βιβλίο; Μπορείς να το κρατήσεις, να το μυρίσεις, να το ξεφυλλίσεις, να δεις τις εικόνες του, να το διαβάσεις… Διαβάζοντάς το να ανακαλύψεις την ιστορία του, να γνωρίσεις τους ήρωές του  και όλα όσα έχει κρυμμένα στις σελίδες του… Αυτό και μόνο είναι από μόνο του συναρπαστικό, διασκεδαστικό! Εάν όμως θέλεις να ανακαλύψεις πολύ περισσότερα, σε περιμένουμε στη Δανειστική Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδη»!

Η Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδη», δίνοντας προτεραιότητα στο παιδί, διοργανώνει από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο 2018 διάφορες δράσεις με αφορμή ένα βιβλίο! Στο νέο, φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης, ο οποίος αποτελεί ταυτόχρονα τόπο συνάντησης και επικοινωνίας για γονείς που αναζητούν δημιουργικούς τρόπους για την εκπαίδευση των παιδιών τους, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, παιδιά και έφηβοι θα ταξιδέψουν στον φανταστικό κόσμο του βιβλίου, θα διευρύνουν τις γνώσεις τους, θα αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους, θα διασκεδάσουν!

Στόχος των προγραμμάτων είναι η επιμόρφωση των παιδιών και ο εμπλουτισμός των γνώσεων και εμπειριών τους, επικεντρώνοντας  στο συναίσθημα και τη λογική.

Όλες οι δραστηριότητες  παρέχονται δωρεάν και απευθύνονται σε όλα τα παιδιά και τους εφήβους.

Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες: 210 4297540-2 (εσωτ. 147, κα Δεδετζή)

Αναλυτικά οι δράσεις, κατά σειρά έναρξης:

«Τα πουλιά έχουν φτερά, τα παιδιά βιβλία!» Τα πρώτα σου βήματα στη Δανειστική Βιβλιοθήκη!

Για παιδιά  2-4 ετών. Απαραίτητη η παρουσία γονέα ή κηδεμόνα.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα τα παιδιά έρχονται σε μια πρώτη επαφή με τον κόσμο των βιβλίων, μαθαίνουν παίζοντας και διασκεδάζοντας και αναπτύσσουν το αίσθημα της κοινωνικοποίησης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιών, δραματοποίηση, παιχνίδι, κατασκευή, μουσικοκινητική.

Αίτηση συμμετοχής: εδώ.

Σχεδιασμός – Υλοποίηση προγράμματος: Εύη Γεροκώστα, παραμυθού – συγγραφέας

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 12/1, 30/3, 13/4, 11/5

Διάρκεια κάθε συνάντησης: 60′, ημέρα  Παρασκευή & ώρα 18.00  –  19.00

Αριθμός συμμετεχόντων: 10 παιδιά και 10 γονείς

2. Ταξιδεύοντας με παιχνίδια από όλο τον κόσμο - Για παιδιά 6-12 ετών

Το παιχνίδι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της κουλτούρας κάθε λαού, γι΄ αυτό και μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, ώστε τα παιδιά να ταξιδέψουν σε μακρινούς τόπους, χρόνους και πολιτισμούς. Παιχνίδια από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, την Αμερική, την Αυστραλία θα συντροφεύσουν τα παιδιά με σκοπό την ανάπτυξη και την καλλιέργεια νοητικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.

Αίτηση συμμετοχής: https://goo.gl/forms/lRRMLsyl8POteFPb2 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Υπεύθυνοι προγράμματος της Team Magma: Μαίρη Μάγκου, Εκπαιδευτικός & Μάριος Γκούρι, Μαθηματικός

Υλοποίηση προγράμματος: Μαίρη Μάγκου, Εκπαιδευτικός,  Μάριος Γκούρι, Μαθηματικός, Κωνσταντίνος Μπατσίδης, Χημικός & Κατερίνα Φωτιάδου, Εκπαιδευτικός

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 13/1, 27/1, 10/2, 24/2, 10/3

Διάρκεια κάθε συνάντησης: 90′, ημέρα  Σάββατο & ώρα 11.00  –  12.30

Αριθμός συμμετεχόντων: 20 παιδιά

3. «Στον Καιρό του Κόναν Ντόιλ – Ιστορίες Μυστηρίου από τη Βικτωριανή Εποχή με Νόημα»: Παιχνίδι μυστηρίου - Για εφήβους 12-16 ετών

Σέρλοκ Χολμς: ο λατρεμένος ήρωας των ιστοριών του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, με τον θαυματουργό μεγεθυντικό φακό του και τον πιστό του φίλο δρ. Τζον Γουότσον παροτρύνει τα παιδιά να ακονίσουν την παρατηρητικότητά τους, να οξύνουν την κριτική τους ικανότητα και να γίνουν συνεργάτες στη λύση του μυστηρίου, συμμετέχοντας σε ένα παιχνίδι διαδραστικής αφήγησης και επίλυσης γρίφων, αξιοποιώντας το κυριότερο εργαλείο του μεγάλου ντετέκτιβ: τη λογική!

Αίτηση συμμετοχής: https://goo.gl/forms/zshJF505TRfuSGP12 (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Υπεύθυνοι προγράμματος: Mastermind – Ανδρέας Μιχαηλίδης

Υλοποίηση προγράμματος: Ανδρέας Μιχαηλίδης, Αφηγητής, Μεταφραστής, Συγγραφέας

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 19/1, 16/3

Διάρκεια κάθε συνάντησης: 60′, ημέρα  Παρασκευή & ώρα 18.00 – 19.00

Αριθμός συμμετεχόντων: 15 παιδιά

4. «Η δύναμη του Ιππόλυτου»: Παιχνίδι «απόδρασης» - Για παιδιά 7-12 ετών

Ένα παιχνίδι θησαυρού στήνεται στη βιβλιοθήκη με στόχο να ανακαλύψουν τα παιδιά κρυμμένα μυστικά και να λύσουν γρίφους. Από πού αντλεί τη δύναμή του ο Ιππόλυτος, ο πρίγκιπας της Αθήνας; Πώς τα παιδιά θα οδηγηθούν στην επίλυση του μυστηρίου; Πρόκειται για ένα escape game σχεδιασμένο από την αρχαιολόγο και συγγραφέα Eύη Πίνη.

Αίτηση συμμετοχής: εδώ.

Υπεύθυνοι προγράμματος: Mastermind

Υλοποίηση προγράμματος: Παναγιώτα Στρίκου – Τομοπούλου, Εμψυχώτρια παιδικών ομάδων

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 2/2, 20/4

Διάρκεια κάθε συνάντησης: 60′, ημέρα  Παρασκευή & ώρα 18.00  – 19.00

Αριθμός συμμετεχόντων: 10 παιδιά

5. Βιβλιοπαρουσιάσεις για παιδιά - Για παιδιά 5 – 11 ετών

Τα παιδιά θα συναντηθούν με τους αγαπημένους τους συγγραφείς, θα συζητήσουν μαζί τους για την τέχνη της γραφής και της ανάγνωσης.

Τη Δευτέρα 5/2 θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Ασφοντυλίτης«, της Εύης Γεροκώστα. Μια παρουσίαση για μικρούς και μεγάλους, όπου η συγγραφέας και παραμυθού θα αφηγηθεί με μοναδικό τρόπο την ιστορία του Ασφοντυλίτη, ενός μικρού οικισμού της Αμοργού, και θα μοιραστεί τα μυστικά του με όσους αγαπούν τη θάλασσα, τις βάρκες-πουλιά, τις πέτρες και τα τραγούδια.

Δήλωση συμμετοχής για τις 5/2: εδώ.

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 5/2, 16/4

Διάρκεια κάθε συνάντησης: 60′, ημέρα  Δευτέρα & ώρα 18.00  – 19.00

6. Βιβλιοπαρουσιάσεις για εφήβους - Για εφήβους 12 – 17 ετών

Τα παιδιά θα συναντηθούν με τους αγαπημένους τους συγγραφείς, θα συζητήσουν μαζί τους για την τέχνη της γραφής και της ανάγνωσης, γιατί η ανάγνωση (συν) – κινεί. Και επειδή «συγκίνηση» σημαίνει διάλογος αφηγητή και αναγνώστη με αφετηρία τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τα ιδανικά, την εσωτερική δύναμη, παιδιά και έφηβοι θα ανακαλύψουν τα μυστικά των συγγραφέων και τη δύναμη της γραφής και της ανάγνωσης.

Αίτηση συμμετοχής: σύντομα διαθέσιμη

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 19/3, 21/5

Διάρκεια κάθε συνάντησης: 60′, ημέρα  Δευτέρα & ώρα 18.00  – 19.00

7. Από το βιβλίο στην οθόνη - Λογοτεχνία και κινηματογράφος: μια σχέση με ιστορία

Η μεταφορά του βιβλίου στην οθόνη, η σχέση της λογοτεχνίας με την κινηματογραφική δημιουργία θα απασχολήσει παιδιά και εφήβους.  Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα μετά την προβολή της ταινίας να συζητήσει για τον τρόπο με τον οποίο, οι δύο τέχνες συναντώνται και αφηγούνται ιστορίες. Η λογοτεχνία, ως τέχνη του λόγου, αξιοποιεί τους δικούς της τρόπους και κώδικες, για να επικοινωνήσει με τον αναγνώστη και ο κινηματογράφος, ως 7η τέχνη, ως τέχνη της «οθόνης» συνομιλεί διαφορετικά  με το θεατή.

Αίτηση συμμετοχής: σύντομα διαθέσιμη

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 25/4 –  Ταινία για εφήβους

30/5  –  Ταινία για παιδιά

Διάρκεια κάθε συνάντησης: 90′, ημέρα  Τετάρτη & ώρα 18.00  –  19.30