Δίνοντας στο μωράκι αυτό που θέλει, ΔΕΝ το κακομαθαίνετε

Η ανταπόκριση στις απαιτήσεις τους είναι ο μόνος τρόπος για να μεγαλώσουν υγιή, αυτόνομα παιδιά. Μανούλες μην ανησυχείτε! Δεν τα κακομαθαίνετε!

Μην κοιμάστε μαζί τους, θα τα κάνετε εξαρτημένα. Σταματήστε να τα αγκαλιάζετε, τα κακομαθαίνετε. Γιατί συνεχίζετε να θηλάζετε; Σας χρησιμοποιούν μόνο σαν πιπίλα…

Οι μητέρες αντιμετωπίζουν αυτές και άλλες σκληρές δηλώσεις κάθε μέρα. Παλεύουν ανάμεσα στο μητρικό ένστικτο και τις απόψεις των άλλων με αποτέλεσμα να βυθίζονται σε μία θάλασσα ενοχής και σύγχυσης. Αν αυτό συμβαίνει μην σταματήσετε να ακολουθείτε το ένστικτό σας. 

Για να αντιμετωπίσετε τη μητρότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πάνω από όλα για να την απολαύσετε, πρέπει να θυμάστε ότι είστε η μητέρα. Μπορείτε να συμβουλευτείτε επαγγελματίες, να ζητήσετε πληροφορίες ή τη γνώμη των αγαπημένων σας προσώπων. Αλλά τελικά αποφασίζετε εσείς πώς να μεγαλώσετε τα παιδιά σας. 

Σε πολλές περιπτώσεις, το ένστικτο και η διαίσθησή σας,  σας δίνουν την απάντηση. Και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα μικρά μας ενημερώνουν τι χρειάζονται από εμάς. Γιατί λοιπόν να μην ακούτε τις δύο μόνο φωνές που είναι σημαντικές για να ακούτε τη γνώμη των άλλων;

Σε κάποιο σημείο, αρχίζουμε να αποδίδουμε στις προθέσεις των μωρών, γνωστικές ικανότητες που όμως δεν έχουν. Πιστεύουμε ότι μας ψάχνουν και ζητούν την προσοχή μας, την αγάπη μας ή τη φροντίδα μας επειδή θέλουν να μας χειραγωγήσουν. Πιστεύουμε ότι μας «τραβάνε από τα πόδια» ή «μας εκμεταλλεύονται».

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα μωρά δεν έχουν ακόμη φτάσει σε επαρκή γνωστική ανάπτυξη για να πραγματοποιήσουν τόσο περίπλοκες διαδικασίες σκέψης. Επιπλέον, πρέπει να καταλάβουμε ότι, αν κλαίνε, αν ζητούν κάτι, είναι επειδή το χρειάζονται. 

Σε πολλές περιπτώσεις, οι μητέρες καταπιέζουν την επιθυμία τους να παρηγορήσουν το μωρό τους επειδή φοβούνται ότι θα το κακομάθουν. Με άλλα λόγια, φοβούνται ότι το μικρούλι τους θα γίνει εξαιρετικά εξαρτημένο ή ανασφαλές λόγω αυτής της «υπερβολικής φροντίδας».

Όμως παραδόξως, ισχύει το αντίθετο. Οι ειδικοί στην ανατροφή και την ψυχολογία των παιδιών είναι απόλυτοι στο θέμα αυτό. Δηλώνουν ότι αν θέλετε το παιδί σας να είναι αυτόνομο, τότε φροντίστε το όσο μπορείτε όσο είναι μικρό.

Η ασφαλής σύνδεση είναι απαραίτητη.

Πράγματι, ο δεσμός αυτός που δημιουργήθηκε κατά τους πρώτους μήνες και χρόνια της ζωής του είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζεται μια υγιής προσωπικότητα. Η ασφαλής σχέση, είναι το δίχτυ ασφάλειας που πρέπει να έχει το παιδί για να εξερευνήσει τον κόσμο χωρίς φόβο. Είναι αυτό που θα του επιτρέψει να αναπτυχθεί με αυτοπεποίθηση, χωρίς φόβους και ανεκπλήρωτες ανάγκες. 

Όμως για να δημιουργηθεί σωστά αυτή η σχέση, η δουλειά της μητέρας είναι απαραίτητη. Πρέπει να μπορεί να εντοπίζει τις ανάγκες του μωρού της και να ανταποκρίνεται με συνέπεια. Και τα μικρούλια πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν αγάπη και προστασία κάθε στιγμή για να αναπτύξουν σταδιακά την ανεξαρτησία και την αυτονομία τους.

Όταν τα παιδιά αισθάνονται ανασφαλή, φοβισμένα ή εξαρτημένα, είναι γιατί δεν έχουν λάβει αυτό που χρειάζονται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Έτσι θα συνεχίσουν να είναι ανήσυχα και αγχωμένα, προσπαθώντας να αναζητήσουν και να αποκτήσουν αυτό που τους έλειπε σε μία τόσο κρίσιμη εποχή. Επομένως φροντίστε το μωρό σας και δώστε του αυτό που ζητά. Αυτός είναι ο πραγματικός δρόμος για την ανεξαρτησία. 

Συμπεράσματα σχετικά με το να δίνουμε στα μωρά μας αυτό που ζητούν…

  • Μάθετε να ακούτε το μωρό σας και να του δίνετε ότι ζητά. Κάθε παιδί είναι ένας δικός του κόσμος, με τη δική του προσωπικότητα και τους δικούς του ρυθμούς. Εάν σας ζητήσει αγκαλιά κάντε το με χαρά. Αν θέλει να θηλάσει, κάντε το με αγάπη και απολαύστε αυτή την ιδιαίτερη προσωπική στιγμή μεταξύ σας. Αν χρειάζεται την παρουσία και την επαφή σας τη νύχτα, μην φοβάστε να κοιμηθείτε κοντά του. 
  • Κάντε αυτό που νιώθετε και κάντε το χωρίς ενοχές ή τύψεις. Επειδή όλη η αγάπη που τους δίνετε θα μετατραπεί σε ασφάλεια που χρειάζονται για να μεγαλώσουν με υγεία. 
  • Ομοίως, εάν το μικρό σας χρειάζεται ή ζητά ανεξαρτησία θα πρέπει να του τη δώσετε. Μερικά μωρά προτιμούν να κοιμούνται μόνα τους, άλλα είναι πιο τολμηρά και εξερευνητικά, οπότε αφήστε τα να εξερευνήσουν. Κανένα παιδάκι δεν μοιάζει με άλλο, οπότε ο στόχος είναι η μητέρα να γνωρίζει και να καταλαβαίνει το παιδάκι της. 
  • Στο τέλος, αν προσέξουμε, τα μικρά μας θα μας δείξουν τι χρειάζονται και επίσης πότε είναι έτοιμα να κάνουν αλλαγές και να προοδεύσουν. 
  • Εν τω μεταξύ, απολαύστε την εμπειρία του να τα παρακολουθείτε όπως μεγαλώνουν, δώστε τους ότι ζητούν με απέραντη αγάπη. Αυτό δεν μπορεί ποτέ να τους κάνει κακό!