Έφτασε η ώρα του απογαλακτισμού

Έφτασε η ώρα του απογαλακτισμού

Έχουμε ήδη μιλήσει για την σημαντική αυτή μετάβαση του μωρού μας από το θηλασμό στο μπιμπερό, αλλά ας δούμε κάποιες ακόμη πληροφορίες.

Χρόνος και υπομονή είναι απαραίτητα για την εισαγωγή του μωρού στο μπιμπερό. Που βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πόσο «βολικό» είναι για όλη την οικογένεια. Μερικά μωράκια συνηθίζουν εύκολα στο μπιμπερό, άλλα όμως χρειάζονται λίγο χρόνο.

Τα «πρέπει» του μπιμπερό

  • Έχετε αποθηκεύσει στο ψυγείο σας τα μπιμπερό του και είστε πανέτοιμη μόλις το μωράκι πεινάσει. Μην ξεχάσατε ότι κρατάτε το γάλα στο ψυγείο για 24 ώρες και μόνο μία ώρα έξω από το ψυγείο.
  • Αποστειρώνετε τις θηλές και τα μπουκάλια μόνο μία φορά. Μετά από αυτό απλά πλύνετε τα μπουκάλια και τις θηλές με ζεστό νερό και σαπούνι.
  • Απολαύστε την εμπειρία της επαφής με το μωρό σας. Μην αφήσετε κανένα να σας πει κάτι διαφορετικό. Μπορείτε χωρίς κανένα πρόβλημα να είστε σε τρυφερή επαφή δέρμα με δέρμα με το μωράκι σας όταν το ταΐζεται με το μπιμπερό. Προτρέψτε τον σύντροφό σας να κάνει το ίδιο όταν είναι η σειρά του να το ταΐσει.

Τι δεν πρέπει να κάνετε

  • Μην ζεστάνετε το μπουκάλι στο φούρνο μικροκυμάτων. Η ευκολία είναι μεγάλη, αλλά ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να θερμάνει το μπουκάλι άνισα, δημιουργώντας καυτά σημεία που θα μπορούσε να κάψει το στόμα του μωρού σας. Αντ’ αυτού βάλτε το μπουκάλι σε ένα δοχείο με ζεστό νερό για λίγα λεπτά. Έχετε υπόψη ότι πολλά μωράκια προτιμούν το γάλα τους κρύο. Πριν το δώσετε, ανακινείστε καλά το μπουκάλι και ελέγξτε τη θερμοκρασία, μερικές σταγόνες στο εσωτερικού του καρπού σας είναι αρκετές για να καταλάβετε αν είναι πολύ ζεστό.
  • Μην βάλετε το μωρό στο κρεβάτι του με το μπουκάλι. Υπάρχει κίνδυνος πνιγμού και επίσης μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις των αυτιών και φθορά των δοντιών, όταν βέβαια αποκτήσει κάποια δόντια.
  • Μην προσθέσετε δημητριακά στο γάλα του. Παρά τη διαφημιστική εκστρατεία ότι αυτό βοηθά τα μωρά να κοιμούνται καλύτερα, μην το αποφασίσετε, εκτός και αν ο γιατρός σας το συνιστήσει. Είναι δύσκολο για το μικρούλι να καταπιεί τα δημητριακά και επιπλέον μπορεί να πάρει κιλά αν τρώει περισσότερο από όσο πρέπει.
  • Μην «παίζετε» με το μπιμπερό. Υπάρχει σωστός επιστημονικός προγραμματισμός πίσω από την διατροφή αυτή με το μπιμπερό. Έτσι μην παίρνετε πρωτοβουλίες, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες, μην βάζετε επιπλέον νερό στο γάλα του, μην δίνετε στο μωρό σκέτο νερό μέχρι να ξεκινήσει να τρώει στέρεα τροφή το ίδιο ισχύει και για το χυμό.
  • Τέλος μην δώσετε αγελαδινό γάλα στο μωρό μέχρι να συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο του. Είναι δύσκολο να το χωνέψει.

Έτσι λοιπόν φτάσατε στην βολική αυτή στιγμή που μπορείτε να ταΐζετε το μωράκι σας με το μπιμπερό του. Να είστε προσεκτική και να βεβαιωθείτε ότι κάθε άλλο άτομο που ασχολείται μαζί του και το φροντίζει ξέρει ακριβώς πως θα το ταΐσει. Το μικρούλι σας μεγαλώνει!!!