Ο απογαλακτισμός του μωρού στη διάρκεια της ημέρας

Ο απογαλακτισμός του μωρού στη διάρκεια της ημέρας

Η μητέρα που θηλάζει το μωράκι της και πρέπει σε λίγο να επιστρέψει στην εργασία της, θα μπορούσε να το θηλάζει μόνο το πρωί και το βράδυ; Είναι μία ερώτηση που απασχολεί πολλές νέες μητέρες. Όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Ο θηλασμός δεν είναι ή όλα ή τίποτε!

Οι περισσότερες εργαζόμενες μητέρες θηλάζουν το μωρό τους το πρωί και το βράδυ, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα γι’ αυτό.

Βέβαια καλό είναι να το σκεφτούν εγκαίρως γιατί η μετάβαση αυτή θα πάει πιο ομαλά για τη μητέρα και το μωράκι, με λίγο προγραμματισμό.

Το κλειδί για τον απογαλακτισμό του μωρού στη διάρκεια της ημέρας, είναι να αρχίσει σιγά σιγά τουλάχιστον δύο ή τρεις εβδομάδες πριν επιστρέψει η μητέρα στην εργασία της.

Η σταδιακή μείωση των φορών του θηλασμού, δίνει στο μωρό και το σώμα της μητέρας την ευκαιρία και τον χρόνο να προσαρμοστούν. Ενώ η απότομη διακοπή δεν θα στενοχωρήσει μόνο το παιδί αλλά μπορεί να οδηγήσει σε συμφορητική διόγκωση των μαστών και μερικές φορές σε ακόμη πιο επώδυνη φλεγμονή, την μαστίτιδα.

Αφού έχετε διαλέξει το σωστό γάλα, ξεκινήστε δίνοντάς του το μπιμπερό του το μεσημέρι. Αν ο σύντροφός σας, η μητέρα σας ή η baby sitter είναι κοντά σας την ώρα αυτή, είναι καλό να το ταΐσουν εκείνοι. Μερικά μωράκια αρνούνται το μπιμπερό από τη μητέρα τους, γιατί μπερδεύονται, είναι όμως πρόθημα να το δεχτούν από άλλο πρόσωπο.

Αν όμως πρέπει να το ταΐσετε εσείς δεν πειράζει, απλά προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε ότι έχει πιθανόν συνδέσει το μικρό με το στήθος σας. Για παράδειγμα μην φοράτε ότι συνηθίζατε όταν το θηλάζατε, και μην κάθεστε στην ίδια πολυθρόνα. Αν συνήθιζε να έπαιζε με τα μαλλιά σας τραβήξτε τα τώρα επάνω.

Μία άλλη καλή ιδέα είναι επίσης να αλλάξετε τοπίο. Θα βοηθήσει πολύ. Έτσι αν συνηθίζατε να θηλάζετε μέσα σε κλειστούς χώρους, προσπαθήστε τώρα να είστε έξω, φυσικά αν το επιτρέπει ο καιρός. Στη βεράντα ή στον κήπο, τα πουλιά, τα σύννεφα και το αεράκι θα αποσπάσουν την προσοχή του και θα πιει πιο εύκολα το γάλα του.

Μόλις λοιπόν κατορθώσετε να αντικαταστήσετε το μεσημεριανό θηλασμό με το μπιμπερό, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο γεύμα. Έτσι θα μειώσετε σταδιακά τον θηλασμό τις ώρες που θα είστε στην εργασία σας.

Η πρώτη σας εβδομάδα πίσω στη δουλειά, θα είναι λίγο δύσκολη για σας συναισθηματικά, όσο καλά και αν έχετε προετοιμαστεί. Βάλτε το ξυπνητήρι νωρίς για να έχετε χρόνο να το θηλάσετε πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι και άλλη μία φορά ίσως πριν φύγετε από το σπίτι.

Θα αισθάνεστε πιο χαλαρή και λιγότερο μελαγχολική αν φτάσετε στο γραφείο με άδειο στήθος!

Θυμηθείτε να πείτε στη baby sitter, να μην ταΐσει το μωρό σας μία ώρα πριν φτάσετε στο σπίτι. Αν πρόκειται να αργήσετε, ειδοποιήστε την ώστε να του δώσει μία ποσότητα αρκετή για να το κρατήσει μέχρι να επιστρέψετε.

Το να γυρίσετε σπίτι με γεμάτα στήθη και ένα χορτασμένο μωρό έτοιμο να κοιμηθεί, δεν είναι ότι το καλύτερο.

Ιδίως μην έχετε άγχος. Σκεφτείτε πόσες μητέρες πριν από εσάς έκαναν το ίδιο, με απόλυτη επιτυχία.