Επισκληρίδιος αναισθησία

Επισκληρίδιος αναισθησία

Όσο διαφορετική είναι η κάθε εγκυμοσύνη , τόσο διαφορετικός είναι και ο τρόπος με τον οποίο βιώνει  κάθε γυναίκα τις ωδίνες  του τοκετού, οι οποίες αντικειμενικά είναι ισχυρές. Η αλήθεια είναι ότι η εμπειρία του φυσικού τοκετού έχει όφελος στο συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ γονέων (κυρίως της μητέρας) και του παιδιού. Από την άλλη δεν είναι υποχρεωτικό να αποφεύγεται κάποιας μορφής ανακούφιση!

Η  επισκληρίδιος είναι μία μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει τον πόνο χωρίς η γυναίκα που γεννά, να χάσει την αίσθηση των μυών της πυέλου οι οποίοι χρειάζονται για τον φυσικό τοκετό. Κατά την επισκληρίδιο χορηγείται αναλγητικό μέσω καθετήρα.

Υπάρχουν γυναίκες ανά τον κόσμο (εξαρτάται και από τον γιατρό ή την μαία) που κατά την διάρκεια του τοκετού (αφού αρχίσουν οι πόνοι) τους αρκεί η συμπαράσταση του συντρόφου τους, κάποιες απαλές κινήσεις μασάζ (από τον σύντροφο ή τη μαία), ηρεμούν με το να βυθίσουν το σώμα τους σε μια μπανιέρα με ζεστό νερό, ή ζητούν να τους χορηγηθεί κάποιο αναλγητικό φάρμακο. Φυσικά υπάρχουν και ειδικές αναπνοές ή ασκήσεις ανώδυνου τοκετού ή ακόμη και ασκήσεις γιόγκα, που πολλές γυναίκες φροντίζουν να μάθουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η επισκληρίδιος αναισθησία στις μέρες μας θεωρείται τεχνική ρουτίνας, διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά και γίνεται από αναισθησιολόγο.  Με πολύ απλά λόγια, ο αναισθησιολόγος αποστειρώνει, κάνει τοπική αναισθησία και τοποθετεί μια βελόνα στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης (επισκληρίδιος χώρος). Μέσω της βελόνας  τοποθετείται ένα λεπτό πλαστικό σωληνάκι (καθετήρας) με το οποίο κατά συνέχεια χορηγούνται αναλγητικά φάρμακα τα  οποία παρεμποδίζουν τα νευρικά ερεθίσματα προς το εγκέφαλο με αποτέλεσμα την μη αίσθηση πόνου.

Η επισκληρίδιος αναισθησία θεωρείται  πλέον ασφαλής εφόσον γίνεται από έμπειρο αναισθησιολόγο .

Μία πιθανή επιπλοκή  της επισκληρίδιου μπορεί να θεωρηθεί  η υπόταση. Ο κίνδυνος για μόνιμες βλάβες (π.χ. παραλυσία) είναι πολύ μικρός (  σε μέσο όρο 1 / 30.000). Μπορεί να παρουσιαστεί ένα μούδιασμα των ποδιών μετά τον τοκετό και στην περίπτωση αυτή συνιστάται η εξέταση από το γιατρό.  Συχνές παρενέργειες της επισκληρίδιου είναι η παράταση του τοκετού γιατί η έγκυος δεν νιώθει την ανάγκη να πιέσει.

Σε γενικές γραμμές η επισκληρίδιος θεωρείται μία ακίνδυνη διαδικασία και υπάρχουν πολλές γυναίκες που  δηλώνουν ότι ο τοκετός λόγω αυτής της αναισθησίας ήταν σχεδόν ανώδυνος. Σπανιότερα υπάρχουν  και γυναίκες που πιστεύουν ότι η μέθοδος δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα σε ότι αφορά τη μείωση των πόνων του τοκετού.

Η χρήση της επισκληριδίου δεν χαρακτηρίζει έναν τοκετό 100% φυσιολογικό, αφού  αν και είναι πλήρως ακίνδυνη δεν παύει να είναι ένα φαρμακευτικό μέσο. Σε πολλές χώρες οι γιατροί δεν την χρησιμοποιούν καν σε τοκετούς ενώ στην Ελλάδα τα ποσοστά δείχνουν ότι έχουμε φτάσει στο σημείο οι γυναίκες σε συνεννόηση με τον γιατρό τους να την ζητούν ακόμη και πριν τις ωδίνες του τοκετού και να γίνεται κατάχρηση της μεθόδου.

Ο τοκετός δεν είναι ένας αγώνας στον οποίο οι γυναίκες καλούνται να αποδείξουν πόσο καλά τα καταφέρνουν ! Το ζητούμενο είναι να καταλάβει η γυναίκα και ο σύντροφος της ότι ο τοκετός αφορά άμεσα τους ίδιους και το μωρό τους και καμία αγωγή δεν είναι υποχρεωτική. Εκείνοι είναι αυτοί που πρέπει να παίρνουν τις τελικές αποφάσεις (βασικός παράγοντας είναι η  εμπιστοσύνη στον γιατρό ή την μαία). Κανενός είδους φάρμακο δεν πρέπει να δίνεται υποχρεωτικά στην γυναίκα (εκτός εάν τίθεται σοβαρό πρόβλημα υγείας). Οι ωδίνες μπορούν να αξιολογηθούν πραγματικά μόνο από την γυναίκα που τις βιώνει (διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο).