Επιστροφή στο σπίτι και το παιδί σας μετά από καισαρική

Επιστροφή στο σπίτι και το παιδί σας μετά από καισαρική

Μόλις φέρατε στον κόσμο το παιδί σας με καισαρική και ετοιμάζεστε να επιστρέψετε στο σπίτι όπου σας περιμένει το άλλο σας παιδί. Τι να κάνετε;

Επιστρέφοντας σπίτι από το νοσοκομείο μετά τη γέννηση του δεύτερου, τρίτου ή τέταρτου παιδιού σας είναι ένα σημαντικό γεγονός.

Και ενώ η μητέρα διαπραγματεύεται τη νέα δυναμική της οικογένειας και προσπαθεί να είναι προσεκτική σε κάθε παιδί, πρέπει να αναρρώσει από τον τοκετό.

Διαβάστε ακόμη:Γιατί η δεύτερη εγκυμοσύνη είναι διαφορετική από την πρώτη.

Οι μανούλες δε, που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα, γιατί πρέπει να αναρρώσουν από μία επέμβαση στην κοιλιακή χώρα.

Οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν στις μανούλες με καισαρική τομή, να μην σηκώνουν βάρος παρά μόνο το νεογέννητο μωρό τους ή έως 4.5 κιλά για τις τρεις πρώτες εβδομάδες, πράγμα που μάλλον είναι δύσκολο όταν υπάρχει ένα μεγαλύτερο παιδί στο σπίτι.
Να λοιπόν τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για να διευκολύνουν την επιστροφή στο σπίτι και στο μικρό που σας περιμένει.

Ζητήστε βοήθεια για την ώρα του μπάνιου.
Η ώρα του μπάνιου πρέπει να είναι ένας διασκεδαστικός και χαλαρωτικός χρόνος για τη μαμά και το μικρό παιδί, αλλά όταν η μαμά μόλις μετά βίας μπορεί να γονατίσει δίπλα στη μπανιέρα, ας ξεχάσει τελείως να σκύψει και να βγάλει το παιδί από αυτή.

Ζητήστε λοιπόν βοήθεια από φίλους ή συγγενείς και δεν πειράζει αν πρέπει να αλλάξετε την ώρα του μπάνιου.

Οδήγηση.
Πολλοί γιατροί και οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν επιτρέπουν την οδήγηση για τις πρώτες λίγες εβδομάδες μετά την καισαρική τομή.

Πριν λοιπόν από τον τοκετό, προσφερθείτε να συνοδεύσετε εσείς τα παιδιά των φίλων, μαζί φυσικά με το δικό σας, στις διάφορες δραστηριότητες. Ώστε μετά τον τοκετό, οι φίλοι σας να βοηθήσουν με το δικό σας παιδάκι.

Διαβάστε ακόμη: Ταξιδεύοντας στο αυτοκίνητο με τα παιδιά 

Σφραγίστε την περιοχή.
Αν το μικρό παιδί σας τρέχει σε όλο το σπίτι, πρέπει να «ασφαλίσετε» τώρα τα επικίνδυνα σημεία, κάποιες σκάλες αν υπάρχουν, εξωτερικές πόρτες βεράντας, κήπου, ώστε να περιορίσετε την κίνησή του για να το ελέγχετε χωρίς κόπο.

Γεμίστε την κατάψυξη.
Τις τελευταίες εβδομάδες πριν την ημερομηνία του τοκετού σας, φροντίστε να γεμίσετε την κατάψυξη με τα αγαπημένα φαγητά του παιδιού σας.
Θα είναι δύσκολο να μαγειρεύετε για σας και το σύζυγό σας, έτσι η προσπάθεια να ευχαριστήσετε και το μικρούλι σας θα είναι ακόμη πιο δύσκολη.
Μπορείτε να καταψύξετε, κεφτεδάκια, μπουκιές κοτόπουλο, κ.λπ.

Οργανώστε συγκεντρώσεις για παιχνίδι.
Αν και μπορεί να είναι απόλυτα κατανοητό το ότι σας αρέσει να κάθεστε στον καναπέ, ήσυχα, μετά από την χειρουργική επέμβαση, το μεγαλύτερο – μικρό παιδάκι σας δεν θα είναι ευχαριστημένο.
Μιλήστε και συνεννοηθείτε με τους γονείς των μικρών φίλων του, ώστε να μπορεί να συναντιέται και να παίζει μαζί τους.

Συγκεντρώστε αρκετά επιτραπέζια παιχνίδια.
Τα επιτραπέζια παιχνίδια, η πλαστελίνη, τα βιβλία ζωγραφικής, είναι ιδανικές δραστηριότητες για τις μαμάδες και τα μικρά και δεν απαιτούν κίνηση!

Μην ξεχάσετε το σκαμπό.
Το να σηκώνει η μητέρα αγκαλιά το παιδί για την τουαλέτα, το νεροχύτη ή το κρεβάτι του είναι αυστηρά απαγορευμένο, για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τον τοκετό.
Βάλτε λοιπόν το σκαμπό εκεί που ξέρετε ότι θα το χρειαστεί.

Συγκεντρώστε όλα τα παιχνίδια του.
Αφιερώστε λίγες στιγμές κάθε πρωί για να συγκεντρώσετε σε ένα μέρος, ένα καλάθι ένα ράφι, όλα τα αγαπημένα του παιχνίδια, μέρος που περνάτε αρκετό χρόνο το πρωί. Έτσι θα αποφύγετε να τρέχετε πέρα δώθε ή πάνω κάτω στις σκάλες και θα αναρρώσετε πιο γρήγορα.

Δείτε εδώ τα πιο δημοφιλή παιχνίδια για κορίτσια