Καισαρική φιλική προς το μωρό με 8 επιλογές

Καισαρική φιλική προς το μωρό με 8 επιλογές

Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη σας θα ξεκινήσετε να ρωτάτε τον γιατρό σας αν θα γεννήσετε με φυσιολογικό τοκετό ή με καισαρική. Εάν, στην πορεία της εγκυμοσύνης σας αντιμετωπίσετε κάποια επιπλοκή η οποία απαιτεί γέννα με καισαρική, μην αγχώνεστε! 

Αδιαμφισβήτητα ο φυσιολογικός τοκετός είναι φιλικός προς το βρέφος, όμως με τις παρακάτω 8 επιλογές μπορεί και η καισαρική να είναι φιλική προς το μωρό. Συζητήστε με τον γιατρό σας πώς θα τις ακολουθήσετε για να οφελήσετε σημαντικά εσάς και το μωρό σας την ώρα της γέννας. 

8 επιλογές για καισαρική φιλική προς το μωρό:

  1. Αφήστε τον τοκετό να ξεκινήσει μόνος του πριν προχωρήσετε σε καισαρική. Με τον τρόπο αυτό το μωρό σας είναι έτοιμο να γεννηθεί επομένως έχει μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας. Να σημειωθεί πως δεν είναι δεδομένο ότι μπορείτε να ακολουθήσετε αυτό το βήμα. Σε πολλές περιπτώσεις η καισαρική γέννα είναι αποτέλεσμα κάποιας έκτακτης εξέλιξης στην κύηση και συνεπώς δεν υπάρχει χρόνος αναμονής. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. 
  2. Σε συνέχεια της πρώτης συμβουλής που προϋποθέτει πως δεν υπάρχει κάποια επιπλοκή εγκυμοσύνης, μην προχωρήσετε σε καισαρική πριν από τις 39 εβδομάδες. Γιατί; Επειδή ένα μωρό πριν από την 30η εβδομάδα δεν έχει αναπτύξει πλήρως τον εγκέφαλο και τα πνευμόνια του. 
  3. Την ώρα του τοκετού ζητήστε επισκληρίδιο αναισθησία για να μπορέσετε να πάρετε αμέσως αγκαλιά το μωρό σας. 
  4. Ακόμη κι αν θα προχωρήσετε σε τοκετό με καισαρική η στήριξη μιας μαίας είναι ακόμη σημαντική. Έχετε τη δίπλα σας για να σας βοηθήσει στη γέννα και στον θηλασμό.
  5. Αμέσως μόλις βγει το μωρό σας, κρατήστε το στην αγκαλιά σας! Με τον τρόπο αυτό το μωράκι σας έχει πιο ανώδυνη προσαρμογή στο νέο περιβάλλον. Η επαφή δέρμα με δέρμα είναι ζωτικής σημασίας. Ακόμη κι όταν δεν μπορείτε να τον κρατήσετε εσείς, μπορεί να το κάνει ο μπαμπάς του. 
  6. Ο πρώτος θηλασμός καλό είναι να γίνει αμέσως μετά τον τοκετό. Αν δεν γίνεται να θηλάσετε αμέσως τότε ο θηλασμός πρέπει να γίνει στην επόμενη μία ώρα. 
  7. Εάν το μωρό σας είναι πρόωρο ζητήστε από τον γιατρό σας να εφαρμόσετε τη μέθοδο Καγκουρό
  8. Κάντε συν διαμονή μετά τον τοκετό. Οι συγγενείς σας μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία. 

Να είσαστε ήρεμη και ψύχραιμη. Συζητήστε ό,τι σας απασχολεί με τον γιατρό σας και να θυμάστε πως ακόμη κι αν γεννήσετε με καισαρική σε μία επόμενη εγκυμοσύνη μπορείτε να γεννήσετε με Vbac.