Πώς η Μέθοδος Καγκουρό βοηθά τα πρόωρα μωρά

Πώς η Μέθοδος Καγκουρό βοηθά τα πρόωρα μωρά

Τα πρόωρα μωρά χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα από τη στιγμή της γέννας αλλά και όταν με το καλό επιστρέψετε στο σπίτι σας. Η φροντίδα που θα τους προσφέρετε είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξή τους και γι'αυτό σήμερα θα σας μιλήσουμε για τη μέθοδο Καγκουρό. Η μέθοδος Καγκουρό είναι η επαφή δέρμα-με-δέρμα, μία αγκαλιά δηλαδή απευθείας με το δέρμα του μωρού σας. Η μέθοδος αναπτύχθηκε στην Νότια Αφρική ως εναλλακτική στην φροντίδα με θερμοκοιτίδα και τα οφέλη αποδείχθηκαν καταπληκτικά. Μέσα από αυτή την αγκαλιά τα μωρά φαίνεται να αισθάνονται μία ασφάλεια και φυσικά είναι ένας τρόπος να αναπτύξετε εντονότερα το δεσμό με το μωρό σας. Να σημειωθεί πως η αγκαλιά αυτή συστήνεται και στα μωρά που γεννήθηκαν πλήρης ημερών (εγκυμοσύνης). Συστήνεται σε μητέρες που γεννούν φυσιολογικά αλλά και με καισαρική τομή να την εφαρμόσουν για μία γέννα πιο φιλική προς το μωρό.

Μέθος Καγκουρό: τα οφέλη

Η μέθοδος Καγκουρό είναι ένα ισχυρότετο φάρμακο! Το καρδιοχτύπι σας, ο ρυθμός της φωνής σας και η αναπνοή σας φαίνεται να καθησυχάζουν το μωρό σας. Όταν το μωρό αισθάνεται το δέρμα σας επάνω στο δικό του, ο εγκέφαλος εκκρίνει οξυτοκίνη ή αλλιώς την ορμόνη της αγάπης, η οποία βοηθά να σταθεροποιηθεί το καρδιαγγειακό σύστημα, να μειωθεί το άγχος και να αισθανθεί το μωρό σας ήρεμο και ασφαλές. Μία πρόσφατη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη παρουσιάζει πως η δέρμα-με-δέρμα επαφή αυξάνει την οξυτοκίνη στα βρέφη αλλά και στους γονείς. 

Πώς οφελεί η μέθοδος καγκουρό το μωρό σας:

  • Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος (τα πρόωρα μωρά έχουν αυξημένη ανάγκη να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματος καθώς έχουν λιγότερο σωματικό λίπος και έτσι χάνεται ευκολότερα)
  • Τα μωρά αισθάνονται λιγότερο πόνο στη διάρκεια απαραίτητων εξετάσεων όπως αιμοληψία. 
  • Βοηθά στην αύξηση του βάρους
  • Βοηθά στον θηλασμό
  • Βοηθά στον ύπνο.
  • Μειώνει το συχνό κλάμα
  • Ρυθμίζει τον ρυθμό καρδιάς και αναπνοής. 
  • Μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων 
  • Βοηθά να βγει το παιδί από την θερμοκοιτίδα συντομότερα.

Μία μελέτη παιδιών ηλικίας 10 ετών έδειξε πως, τα νεογνά που έλαβαν μέθοδο Καγκουρό είχαν καλύτερες δυνατότητες σκέψεις, καλύτερη ρουτίνα ύπνου και αντιμετώπιζαν το στρες πολύ ευκολότερα από ότι τα παιδιά που είχαν δεχτεί τη μέθοδο Καγκουρό. 

Η ίδια μελέτη επιβεβαίωσε τα οφέλη που έχει η ίδια μέθοδος στη μητέρα και τον πατέρα: λιγότερο άγχος, καλύτερη σύνδεση με το μωρό και συνεπώς καλύτερη σχέση μαζί του. Για την ακρίβεια, υπάρχουν αρκετά αποδεδειγμένα οφέλη σε μαμάδες και μπαμπάδες που συμμετέχουν στη μέθοδο Καγκουρό και αυτά μπορεί να είναι:

  • Λιγότερο άγχος σε έντονες συναισθηματικά περιόδους
  • Μεγαλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίσετε δυσκολίες στην ανατροφή του παιδιού σας 
  • Οι μαμάδες παράγουν περισσότερο γάλα

Πώς να εφαρμόσετε τη μέθοδο Καγκουρό

Μόλις το μωράκι σας μπορεί να βγει από τη θερμοκοιτίδα (ακόμη κι αν συνεχίζει να παρακολουθείτε στα μόνιτορ), οι νοσοκόμες θα σας βοηθήσουν να εφαρμόσετε τη μέθοδο καγκουρό. Οποιοσδήποτε μπορεί να την εφαρμόσει. Φροντίστε προτού έρθετε σε επαφή με το μωρό, να μην έχετε καπνίσει, να μη φοράτε άρωμα ή αρωματισμένες κρέμες κ.ο.κ. Επίσης, μη φοράτε κοσμήματα που μπορεί να τραυματίσουν το μωρό σας. 

Καθίστε άνετα σε μια καρέκλα και στρέψτε την προς ένα σημείο που δεν διέρχεται κόσμος ή δεν έχει έντονο φως και προφανώς έχει ησυχία. Είναι πιθανό ο γιατρός να σας συμβουλεύσει να μην κουνιέστε (κλασικό νανούρισμα) και να μην τραγουδάτε όσο εφαρμόζετε τη διαδικασία. Αυτό που χρειάζεται το μωρό σας αυτή τη στιγμή είναι την αίσθηση του ζεστού δέρματός σας στο δικό του. Η μέθοδος αυτή καλό είναι να εφαρμόζετε τουλάχιστον για μία ώρα, καθημερινά. Ίσως δε, να σας συμβουλεύσει ο γιατρός σας να την εφαρμόσετε μέχρι και για 3 ή και περισσότερες ώρες. 

Μέθοδος Καγκουρό μέχρι - πότε;

Αν και η μέθοδος Καγκουρό κρίνεται περισσότερο απαράιτητη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, εννοείται πως δεν είναι κακό να αγκαλιάζετε το μωράκι σας έτσι και στο σπίτι. Η εφαρμογή της όπως προαναφέρθηκε βοηθά στη φροντίδα και ανάπτυξη του μωρού σας. Η αγκαλιά είναι σημαντική σε ένα παιδί από τη στιγμή της γέννας και έπειτα σε ολόκληρη τη ζωή του.