Γιατί δεν πρέπει να πανικοβληθείτε εάν το μωρό σας δεν είναι χαριτωμένο!

Μετά από εννέα μήνες γνωρίσατε επιτέλους το μωράκι σας! Και αφού γυρίσατε σπίτι αγκαλιά με το αγγελούδι σας, αρχίσατε να προσαρμόζεστε στην καθημερινή ζωή σας μαζί με το νέο μέλος της οικογένειας! 

Επίσης έχετε αρχίσει να προσέχετε τα φυσικά χαρακτηριστικά του που αντανακλούν την κληρονομιά σας, το χρώμα των ματιών σας, τα μαλλάκια του, τη μύτη του μπαμπά ή και της μητέρας σας. Μέρα με τη μέρα είναι όμορφες αυτές οι μικρές ανακαλύψεις!

Όμως τι γίνεται αν το μικρούλι σας είναι λίγο …αστείο;

Δεν υπάρχει κανένας λόγος στενοχώριας αν το μωράκι σας δεν είναι τόσο όμορφο όσο το περιμένατε. Βέβαια η αγάπη σας γι’ αυτό δεν θα αλλάξει την εμφάνισή του.

Αν όμως αναρωτιέστε εάν είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε ότι το παιδάκι σας δεν είναι υποψήφιο για … μοντέλο, η απάντηση είναι ναι! Ορισμένοι παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση των βρεφών και πολλοί από αυτούς ενδέχεται να αλλάξουν γρήγορα καθώς το μωρό σας μεγαλώνει. 

Παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση ενός μωρού. 

Το γεγονός είναι ότι τα περισσότερα νεογέννητα δεν είναι τόσο άψογα πανέμορφα όσο φαίνονται σε διαφημίσεις, τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει μερικά μωρά να γεννιούνται πανέμορφα με ροζ παχουλά μαγουλάκια, ενώ άλλα φαίνονται λίγο περίεργα;

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι «υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση ενός μωρού κατά τη γέννηση. Η γενετική είναι ο βασικός παράγοντας όσον αφορά τα συνολικά φυσικά χαρακτηριστικά, όπως το δέρμα, τα μάτια και το χρώμα των μαλλιών».

Βεβαίως το γενετικό μακιγιάζ του μωρού δεν θα αλλάξει αλλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας της εμφάνισής του. Ο τρόπος που ήταν στη μήτρα μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση ορισμένων τμημάτων του σώματός του αρχικά. Εάν, για παράδειγμα το προσωπάκι του ήταν πιεσμένο στον τοίχο της μήτρας, μπορεί να σας φανεί ότι μόλις έχασε έναν αγώνα πυγμαχίας!

Η συσσώρευση υγρών στη μήτρα μπορεί να κάνει το πρόσωπο του παιδιού να φαίνεται πιο πρησμένο αμέσως μετά τη γέννηση. Μικρά σημάδια και σημεία αποχρωματισμού στο δέρμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα φωτεινά ή έντονα στις πρώτες μέρες της ζωής του. 

Το σχήμα του κεφαλιού είναι μία άλλη κοινή ανησυχία των γονέων. Ο τρόπος του τοκετού μπορεί να επηρεάσει προσωρινά το σχήμα του κρανίου του. Ο φυσιολογικός (κολπικός) τοκετός έχει ως αποτέλεσμα το κλασικό κωνικό σχήμα του κεφαλιού. Ανάλογα με τις παρεμβάσεις που απαιτούνται κατά τη γέννηση, μπορεί να έχει και ένα εξόγκωμα στο κεφαλάκι του. 

Επίσης μερικά νεογέννητα μπορεί να έχουν πολλά μαλλάκια ενώ άλλα έχουν απλά ένα χνούδι.

Παράξενα πράγματα που κάνουν τα μωρά.

Εκτός από την εμφάνισή τους στη γέννηση, τα μικροσκοπικά αυτά ανθρωπάκια, κάνουν πολλά περίεργα πράγματα. Και αν έχετε συνηθίσει την παρέα των ενηλίκων, μερικά από αυτά θα σας φανούν πράγματι περίεργα. 

Τα μωρά μπορεί να στραβώνουν τα ματάκια τους καθώς μαθαίνουν να επικεντρώνονται, τρομάζουν με τον παραμικρό θόρυβο και κάνουν περίεργους θορύβους από γουργουρητό έως το ρέψιμο. Και φυσικά όλα τα υγρά που βγαίνουν από αυτά, σάλια, κακά, τσίσα.

Όμως μην ξεχνάτε ότι όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης του σώματος και του εγκεφάλου τους. 

Πως αλλάζει η εμφάνιση των μωρών τον πρώτο χρόνο.

Τα μωράκια αλλάζουν περισσότερο κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, μπορεί να δείτε μερικές δραματικές αλλαγές σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. 

Πρώτα κερδίζουν πολύ βάρος, συνήθως διπλασιάζουν το βάρος γέννησής τους στους πέντε με έξι μήνες και το τριπλασιάζουν στον ένα χρόνο. Αυτή η αύξηση του βάρους θα αλλάξει σημαντικά την εμφάνισή του και μάλλον θα έχετε ένα αξιολάτρευτο παχουλό παιδάκι!

Άλλες αλλαγές έρχονται ακόμη πιο γρήγορα. Οι μώλωπες στο πρόσωπο του παιδιού σας από τη στενή θέση στη μήτρα θα εξασθενίσουν μέσα σε λίγες ημέρες και το ασυνήθιστο σχήμα του κεφαλιού με ίσως κάποια εξογκώματα θα φύγουν και αυτά.

Το πρώτο λεπτό τρίχωμα θα πέσει λίγες εβδομάδες μετά τη γέννησή του και θα αντικατασταθεί με τα κανονικά μαλλιά της παιδικής ηλικίας. 

Ακόμη και η απόχρωση του δέρματος μπορεί να αλλάξει λίγο μετά τη γέννηση. «Αφού γεννηθεί ένα μωρό, το σώμα του θα αρχίσει να εκκρίνει μελανίνη» λένε οι ειδικοί. «Αυτό θα καθορίσει το χρώμα του δέρματος κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του».  

Το κιτρινωπό δέρμα από τον ίκτερο θα εξασθενίσει, συνήθως μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες μετά τη γέννηση. Και κάποια μικρά αγγειακά σημάδια εξαφανίζονται μόνα τους μέσα στον πρώτο χρόνο. 

Το χρώμα των ματιών μπορεί να πάρει λίγο χρόνο για να σταθεροποιηθεί. Αλλάζει ειδικά σε μωρά με γκρίζα ή μπλε μάτια, ξεκινώντας από την ηλικία των 6 μηνών και μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να φτάσει το τελικό χρώμα τους. 

Πάντα να θυμάστε ότι τα μωρά αλλάζουν πάρα πολύ από μήνα σε μήνα. Σε λίγα χρόνια, δύσκολα θα αναγνωρίζετε το μικρό μωρό που κρατάτε τώρα στην αγκαλιά σας. 

Απολαύστε την ευτυχία και τις χαρές που φέρνει αυτή η πολύτιμη νέα ζωή στην οικογένειά σας. Και οπωσδήποτε μην σκέφτεστε καθόλου τα εξαιρετικά όμορφα μωρά που βλέπουμε στις διαφημίσεις! Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ. Δεν το ξεχνάμε αυτό!!!