Πιπίλα. Η συναισθηματική λειτουργία της

Η πιπίλα μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται μερικές φορές τα μωρά, ειδικά εκείνα που δεν θηλάζουν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται σωστά. 

Σήμερα, η χρήση της πιπίλας είναι ευρέως διαδεδομένη και εντελώς φυσιολογική. Πράγματι, πολλοί γονείς θεωρούν ότι είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο που τα μωρά δεν μπορούν να κάνουν χωρίς αυτό. Βέβαια, αυτό δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν μωράκια που την απορρίπτουν εντελώς. 

Έτσι πριν καθορίσετε τη θέση σας στο θέμα αυτό, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη συναισθηματική λειτουργία της πιπίλας. 

Ως γονείς, λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση αυτό που πιστεύουμε ότι είναι πιο καλό για τα παιδιά μας. Κάθε οικογένεια περνά από διαφορετικές περιστάσεις, επομένως δεν μπορούμε να κάνουμε γενικεύσεις για το τι είναι καλύτερο. Η απόφαση κάθε οικογένειας θα είναι σωστή, αρκεί να είναι κατάλληλα ενημερωμένη.

Η σημασία της κίνησης θηλασμού για τα μωρά. 

Το αντανακλαστικό θηλασμού συνοδεύει τα μωρά από τη στιγμή που γεννιούνται, καθώς αυτό αρχίζει να αναπτύσσεται ενώ βρίσκονται ακόμη στη μήτρα. Το πιπίλισμα έχει να κάνει με πολύ περισσότερα από τις διατροφικές ανάγκες ενός μωρού. Βοηθά τα μικρά να αναπτυχθούν νευρολογικά και να βοηθήσουν την εμφάνιση του λόγου. Αλλά, πάνω από όλα, ασκεί μια ηρεμιστική επίδραση στα μωρά. 

Ο μητρικός θηλασμός δεν αφορά μόνο τη διατροφή. Είναι μία πηγή για τη δημιουργία δεσμού μεταξύ μητέρας και παιδιού. Το στήθος της μητέρας παρέχει παρηγοριά και ασφάλεια στα μωράκια. Έτσι, είναι το καλύτερο και φυσικό μέσο για την κάλυψη των συναισθηματικών αναγκών ενός παιδιού.

Για τον ίδιο λόγο, η πιπίλα εκπληρώνει τη λειτουργία επιτρέποντας στα παιδιά να θηλάζουν συνεχώς. Ηρεμούν και βιώνουν ευχάριστες αισθήσεις. Βέβαια, τα αντικείμενα δεν μπορούν ποτέ να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους. Έτσι η πιπίλα επιτρέπει στα μωράκια να θηλάζουν αλλά δεν προσφέρει τη φυσική επαφή με την μητέρα τους. Και αυτό είναι που έχουν ανάγκη τα μωρά.

Η συναισθηματική λειτουργία της πιπίλας. 

Πολλές μητέρες δεν μπορούν ή αποφασίζουν να μη θηλάσουν το μωράκι τους. Ή όχι πάντα. Μπορεί οι υποχρεώσεις της εργασίας τους να τις κρατά για μεγάλα διαστήματα μακριά από αυτό. Ή μπορεί να υποφέρουν από μαστίτιδα ή πληγωμένες θηλές, ή ίσως είναι απλή εξάντληση από τις απαιτήσεις του νεογέννητου μωρού τους. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πιπίλα εμφανίζεται ως το τέλειο υποκατάστατο του μαστού, εκπληρώνοντας τη συναισθηματική λειτουργία της ηρεμίας και της παρηγοριάς. Έτσι δίνουμε στα μωρά πιπίλα, όταν είναι αναστατωμένα, δεν σταματούν να κλαίνε, πριν πάνε στο κρεβάτι τους. Χωρίς αμφιβολία, αυτό το μικροσκοπικό εργαλείο ηρεμεί τα μικρά και τα βοηθά να κοιμηθούν. Βέβαια δεν είναι πάντα η σωστή απάντηση.

Η υπερβολική χρήση μπορεί να κάνει κακό στα δόντια τους, ίσως παρεμβαίνει στην ανάπτυξη της ομιλίας, επειδή εμποδίζει τα μωράκια να αρχίσουν να εκφράζονται. Επίσης η κατάχρηση της δημιουργεί εξάρτηση που δυσκολεύει τους γονείς όταν αποφασίσουν ότι  είναι η κατάλληλη στιγμή να την αφαιρέσουν.

Το εκνευρισμένο και ανήσυχο μωράκι που δεν σταματά να κλαίει, χρειάζεται φυσική επαφή και στοργή όχι μόνο ένα κομμάτι πλαστικού. Πρέπει να νιώθουν φροντίδα και αγκαλιά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η δημιουργία ενός ασφαλούς δεσμού είναι πρωταρχική όταν πρόκειται για τη σωστή συναισθηματική προσκόλληση ενός παιδιού. Και αυτό δεν μπορεί να το κάνει η πιπίλα. Για να γίνουν τα μικρά σας αυτόνομα και ψυχολογικά υγιή, πρέπει να ικανοποιήσετε τις συναισθηματικές τους ανάγκες κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Η πιπίλα δεν είναι αρκετή.

Λοιπόν, πότε είναι εντάξει η χρήση της πιπίλας;

Η πιπίλα είναι ένας καλός σύμμαχος, αλλά δεν μπορεί ποτέ να αντικαταστήσει την αγάπη και την προσοχή των γονέων. Τα μωράκια που δεν θηλάζουν, εκτός από το μπουκάλι με το γάλα τους, έχουν ανάγκη την πιπίλα τους. 

Βέβαια, δεν αρκεί να δώσετε τη πιπίλα στο μωράκι σας και να φύγετε… Η φυσική επαφή, η επαφή με τα μάτια, η στοργή και η ανθρώπινη ζεστασιά είναι αυτά που χρειάζεται.

Επιπλέον, είναι καλύτερα να την κρατήσετε για μία στιγμή που είναι πράγματι απαραίτητη. Όπως όταν οδηγείτε!

Για να μάθουν τα παιδιά να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους μόνα τους, χρειάζονται κάποιον να έχει εκπληρώσει αυτή τη λειτουργία για αυτά.

Επομένως είναι σημαντικό για τους ενήλικες να είναι διαθέσιμοι για τα μικρούλια. Δηλαδή, να θυμάστε ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται το μωρό σας είναι εσείς και μία πιπίλα για βοήθεια!