Σημαντικές αλλαγές μεταξύ της ηλικίας 2 και 3 ετών

Μερικές από τις μεγαλύτερες αλλαγές στη ζωή ενός παιδιού συμβαίνουν μεταξύ των 2 και 3 χρόνων του. 

Τα μικρούλια μας γίνονται παιδιά. Έτσι μπορούμε να περιμένουμε ότι σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης, τα παιδιά θα βιώσουν μία ολόκληρη ποικιλία αλλαγών, γνωστική, σωματική, συναισθηματική και κοινωνική. 

6 σημαντικές αλλαγές μεταξύ 2 και 3 ετών.

Εκτός από τη φυσική ανάπτυξη, τα παιδιά αυτής της ηλικίας ωριμάζουν επίσης σε γνωστικό επίπεδο. Πολλές από τις ικανότητές τους θα αναπτυχθούν σε αυτό το στάδιο. 

Αρχίζουν επίσης να σχετίζονται με τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο και αποκτούν αυτονομία και ανεξαρτησία. Αρχίζουν να αναλαμβάνουν ορισμένα καθήκοντα που δεν μπορούσαν να κάνουν στο παρελθόν ή που εκτελούσαν με τη βοήθεια των γονέων τους ή άλλων ενηλίκων. Με τον τρόπο αυτόν οι γονείς θα παρατηρήσουν πως αλλάζουν τα παιδιά και γίνονται όλο και πιο πρόθυμα να μάθουν και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες. 

 

1. Αποκτούν αυτονομία για να πάνε στο μπάνιο.

Στην ηλικία των 2 ετών είναι σε θέση να αναγνωρίσουν το γιογιό και την τουαλέτα. Μπορούν ακόμη και να τα χρησιμοποιήσουν σωστά, υπό την προϋπόθεση ότι ένας ενήλικας τους δείχνει πως. 

Στα 3 χρόνια τους συνήθως ζητούν να πάνε στο μπάνιο. Μπορούν να πάνε μόνα τους αν και συνήθως χρειάζονται βοήθεια για να καθαριστούν μετά. Επιπλέον μόλις τελειώσουν μπορούν να πλένουν και να σκουπίζουν μόνα τους τα χέρια τους.

 

2. Αποκτούν κάποια αυτονομία για να ντυθούν. 

Τα περισσότερα παιδάκια στα 2 χρόνια τους, γνωρίζουν πώς να βγάλουν τα παπούτσια και το παντελόνι τους εάν κάποιος τα έχει ξεκουμπώσει προηγουμένως. Στα 3 χρόνια τους μαθαίνουν να γδύνονται και να ντύνονται με μία μικρή βοήθεια.

 

3. Μαθαίνουν να τρώνε.

 Μια άλλη αξιοσημείωτη αλλαγή μεταξύ των ηλικιών 2 και 3 είναι ότι τα παιδιά αρχίζουν να τρώνε με κουτάλι μόνα τους. Θα έχουν ασφαλώς κάποια δυσκολία πώς να συνηθίσουν τη χρήση των μαχαιροπήρουνων, αλλά με τον καιρό, θα χύνουν όλο και λιγότερο φαγητό.

 

4. Η ομιλία τους γίνεται πιο σύνθετη και κατανοητή. 

Κατά το δεύτερο έτος της ζωής τους, τα παιδιά χρησιμοποιούν απλή γλώσσα με βάση την ολοκλήρωση των προτάσεων που σχηματίζονται από ένα ουσιαστικό και ένα ρήμα. Για παράδειγμα: «θέλω νερό» ή «μαμά έλα». Επιπλέον απαντούν σε απλές ερωτήσεις όπως: «τι κάνεις», «τι θέλεις», «που είναι». 

Ωστόσο, στον τρίτο χρόνο η ομιλία τους γίνεται πιο περίπλοκη και κατανοητή. Τα παιδιά θα μάθουν τα φωνήεντα, θα προσθέτουν ρήματα, πληθυντικό, αντωνυμίες και άρθρα στο λεξιλόγιό τους. Αυτό τα κάνει να βελτιώνουν την προφορική γλώσσα τους και τους δίνει τη δυνατότητα να πουν στους άλλους τι κάνουν, τι θέλουν ή τι τους συμβαίνει.

 

5. Κοινωνική ζωή. 

Μεταξύ 2 και 3 ετών, τα περισσότερα παιδιά θα αρχίσουν να πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό, και θα μεταβούν από το σχεδόν αποκλειστικό οικογενειακό πυρήνα στην αλληλεπίδραση με άλλα παιδιά και άλλους ενήλικες, βοηθοί, δάσκαλοι. 

Έτσι, είναι μία εποχή, που αυξάνοντας σημαντικά την κοινωνική τους ζωή, μαθαίνουν δεξιότητες που σχετίζονται με κοινωνικά αποδεκτούς κανόνες και συμπεριφορές. 

 

6. Αρχίζουν να βοηθούν στο σπίτι. 

Αν και φαίνεται νωρίς, τα παιδιά στην ηλικία αυτή μπορούν να αρχίσουν να βοηθούν στο σπίτι. Για παράδειγμα να μαζέψουν κάποια παιχνίδια και να τα βάλουν στο καλάθι τους ή να βάλουν μερικά απλά αντικείμενα στο τραπέζι όπως τις χαρτοπετσέτες. 

Έτσι λοιπόν βλέπουμε ότι τα παιδάκια στην ηλικία αυτή βιώνουν πολλές αλλαγές στη ζωή τους. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν και τους γονείς, οι οποίοι πρέπει να αποδεχτούν ότι τα παιδιά τους μεγαλώνουν και δεν εξαρτώνται πλέον τόσο πολύ από αυτούς, όσο κάποτε. 

Ωστόσο, εάν σε αυτήν την ηλικία, ορισμένες από τις αλλαγές που είδαμε πιο πάνω δεν εμφανιστούν, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς κάθε παιδί ακολουθεί τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης και μάθησης.

«Υπάρχει ομορφιά και χαρά σε κάθε στάδιο της ζωής ενός παιδιού, αλλά υπάρχει  και ένας μικρός αναπόφευκτος πόνος όταν μετακινούνται από το ένα στάδιο στο άλλο».