Επιλέγοντας το σωστό καροτσάκι μωρού. Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Σε λίγο θα κρατάτε αγκαλιά το αγγελούδι σας! Επισκέπτεστε με πολύ χαρά τα μαγαζιά με τα είδη για το μωρό και θα θέλατε να τα αγοράσετε όλα! Ένα από αυτά είναι βέβαια και το καροτσάκι μωρού. Προσέξτε να κάνετε τη σωστή επιλογή.

Υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά μοντέλα διαθέσιμα στην αγορά. Πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν καν από πού να ξεκινήσουν. Ας δούμε λοιπόν:

Πρώτα απ’ όλα πρακτικότητα και εμφάνιση.

Τα προσωπικά μας γούστα δεν συμβαδίζουν πάντα με αυτό που είναι πρακτικό ή διαχειρίσιμο. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ορισμένες προϋποθέσεις όταν επιλέγετε το σωστό καροτσάκι για το μικρό σας. Για παράδειγμα, βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου σας και στον ανελκυστήρα του κτηρίου σας. 

Εάν χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θέλετε κάτι που μπορεί να διπλωθεί εύκολα και να είναι ελαφρύ. Όμως όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι θα διαλέξετε κάτι που δεν σας αρέσει. Υπάρχουν τόσες πολλές διαθέσιμες επιλογές που σίγουρα θα βρείτε κάτι που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας και να ταιριάζει στις προτιμήσεις σας. 

Τα χαρακτηριστικά του καροτσιού:

Πρώτα απ’ όλα είναι φυσικά η ασφάλεια του παιδιού. Η ζώνη ασφαλείας του καροτσιού πρέπει να έχει ανθεκτικούς και εύχρηστους ιμάντες ασφαλείας που ανοίγουν γρήγορα και εύκολα. Όπως επίσης είναι απαραίτητη η μπάρα ασφαλείας που βρίσκεται μπροστά από το παιδάκι.

Κοιτάξτε για ένα καρότσι που δεν είναι βαρύ. Μόλις το διπλώσετε, θα πρέπει να μπορείτε να το σηκώσετε εύκολα με το ένα χέρι. Και να μπορεί να περιστρέφεται χωρίς καμία δυσκολία. 

Κάτι άλλο εξίσου σημαντικό είναι το ύψος του. Είναι τελείως διαφορετικό να σπρώχνετε το καροτσάκι φορώντας ψηλά τακούνια και τελείως διαφορετικό να φοράτε μπαλαρίνες ή σπορτέξ. Επιλέξτε το σωστό ύψος ώστε να αποφύγετε πολλά προβλήματα με την πλάτη σας. 

Όσον αφορά τα αξεσουάρ, πολλά καροτσάκια έχουν ενσωματωμένους χώρους και gadget για κάθε είδους πράγματα. Όπως για παράδειγμα κρεμάστρα για το πορτοφόλι σας, για το σακίδιο, ένα μέρος για να βάλετε μία ομπρέλα, καλάθι για τα ψώνια σας, τα παιχνίδια και ένα κάλυμμα σε περίπτωση βροχής!

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα του καροτσιού είναι ανακλινόμενο και ότι μπορείτε να αφαιρέσετε την εσωτερική επένδυση. Αυτή πρέπει να πλένεται και να είναι από το σωστό υλικό.

Διαφορετικά μοντέλα: Καροτσάκι πλήρους μεγέθους ή για ταξίδια.

Το καροτσάκι πλήρους μεγέθους είναι μία επιλογή που προσφέρει όλα όσα χρειάζεστε σε ένα καρότσι. Είναι ευέλικτα, πρακτικά και αναπτύσσονται με το μικρό σας! 

Είναι πιο πρακτικά από τα παραδοσιακά παιδικά καροτσάκια που το μωράκι είναι ξαπλωμένο. Είναι πολύ λιγότερο ογκώδη και έχουν την επιλογή να προσθέσετε κάποια αξεσουάρ. Επίσης είναι πιο φθηνά. Όσον αφορά το μικρό ακόμη μωράκι σας είναι καλύτερα από ένα καροτσάκι ομπρέλα. Στηρίζουν πιο καλά το κεφαλάκι και τη σπονδυλική στήλη του, καθώς αναπτύσσεται και δυναμώνει στην πλάτη και στο λαιμό. 

Όταν μεγαλώσει αρκετά και μπορεί να κάθεται μόνο του, μπορείτε να το προσαρμόσετε αναλόγως. 

Για μία ακόμη πιο ολοκληρωμένη επιλογή, μπορείτε να επιλέξετε ένα καροτσάκι πρακτικό και για ταξίδια. Αυτό περιλαμβάνει κάθισμα αυτοκινήτου που μπορείτε εύκολα και με ασφάλεια να το μεταφέρεται στο αυτοκίνητό σας και στο καροτσάκι. 

Το αν ένα καροτσάκι έχει ή όχι οριζόντια ρύθμιση δεν εξαρτάται απαραίτητα από το γούστο των γονέων. Σε γενικές γραμμές τα καροτσάκια κατάλληλα για νεογέννητα μωρά παρέχουν συνήθως την επιλογή να είναι το μικρούλι ξαπλωμένο. 

Ωστόσο δεν υπάρχει τυπικό καροτσάκι μωρού. Αυτό που μπορεί να λειτουργήσει καλά για ένα μωρό μπορεί να μην είναι κατάλληλο για κάποιο άλλο. Επομένως είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες κάθε παιδιού. 

Όμως υπάρχουν ορισμένα γενικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάθε καλό καροτσάκι:

  • Επιλέξτε ένα που είναι μικρό, άνετο και εύκολο στη μεταφορά. 
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ βαρύ. Το σπρώξιμο με ένα μωρό μέσα είναι κουραστικό.
  • Αν σας αρέσει να ταξιδεύετε, βεβαιωθείτε ότι το καροτσάκι είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους του εδάφους ή του δαπέδου.

Όλες αυτές οι «συμβουλές» είναι ήδη γνωστές. Όμως μπορεί κάτι να μας έχει ξεφύγει ή ακόμη και να μάθουμε κάτι καινούργιο!