Η «Χρυσή Ώρα» για να δεθείτε με το μωρό σας
Ο δεσμός με το μωρό σας ξεκινά πολύ πριν από τη γέννηση και συνεχίζεται μετά τον τοκετό. Η όλη διαδικασία είναι σημαντική. Ας μην ξεχνάμε ότι η μητρότητα ξεκινά από την πρώτη στιγμή (τις περισσότερες φορές) που μία γυναίκα αρχίζει να αισθάνεται σαν μητέρα.
Η γέννηση και οι στιγμές που ακολουθούν είναι ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος χρόνος: «μία χρυσή ώρα» για την μητέρα και το νεογέννητο μωράκι της. Όπως αυτές οι στιγμές ξεδιπλώνονται, θα αφήσουν ένα διαρκές σημάδι τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό, θέτοντας έτσι τα θεμέλια για τη σχέση τους.
Σε αυτές τις στιγμές, και τα δύο σώματα πλημμυρίζουν από προλακτίνη, οξυτοκίνη και βήτα-ενδορφίνες. Αυτές οι νευροχημικές ουσίες είναι γνωστές ως «μόρια, ορμόνες της αγάπης».
Δηλαδή, μπορούμε απλά να πούμε ότι υπό κανονικές συνθήκες, αυτό που συμβαίνει είναι η αγάπη με την πρώτη ματιά. Η μητέρα είναι ξετρελαμένη με το νεογέννητο. Εν τω μεταξύ το μωρό αισθάνεται ότι η μητέρα του ήταν το πρώτο του σπίτι και την εμπιστεύεται. Με τον τρόπο αυτό σχηματίζεται ένας δεσμός αγάπης μεταξύ τους.
Η σημασία των πρώτων εντυπώσεων: γέννηση.
Πριν από αρκετά χρόνια, η πρακτική ήταν να τυλίξουν, να φασκιώσουν γρήγορα το μωρό να το δείξουν στη μητέρα και μετά να το πάνε, ίσως και για λίγο, στη θερμοκοιτίδα. Οι νέες μανούλες ήταν τυχερές όταν αγκάλιαζαν για λίγα λεπτά το μικρό τους.
Φανταστείτε πως είναι αυτή η διαδικασία για το μωρό, το οποίο για εννέα μήνες ακούει τον καρδιακό παλμό της μητέρας του, καθώς έκανε το μπάνιο του στη ζεστή σκοτεινή άνεση της μήτρας!
Με την πάροδο του χρόνου, οι ειδικοί συνειδητοποίησαν ότι, στην πραγματικότητα, η αγκαλιά της μητέρας ήταν η καλύτερη θερμοκοιτίδα! Όταν μία μητέρα αγκαλιάζει το μωρό της και το κρατάει πάνω στο δέρμα της, δεν βοηθά μόνο στην ενίσχυση του δεσμού της αγάπης μεταξύ τους. Ξεκινά επίσης τη διαδικασία ανοσοποίησης, καθώς τα καλά βακτήρια που ζουν στο δέρμα της μητέρας μπορούν να εγκατασταθούν στο μωρό.
Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τη σημασία του πατέρα κατά τη στιγμή της γέννησης. Όσο περισσότερο συμμετέχει, τόσο πιο αφοσιωμένος θα είναι. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθήσει τη γέννηση του παιδιού του σε όλο το μεγαλείο της.
Φυσική επαφή: το κλειδί για την ανάπτυξη ενός νεογέννητου.
Όπως ξέρουμε πλέον, οι δεσμοί σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννησης για τη σύνδεση του νευρολογικού, του ενδοκρινικού και του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας και του παιδιού. Αυτοί μπορεί να κρατούν το κλειδί για τη συναισθηματική και σωματική ευεξία του παιδιού.
Μία από τις κύριες μορφές μάθησης είναι η φυσική επαφή και η αγκαλιά. Έτσι αναπτύσσεται η ικανότητα του μωρού να αγαπά και να εμπιστεύεται. Μεγαλώνουμε ενστικτωδώς την επαφή σε αυτό το στάδιο, επικοινωνώντας μέσα από αγκαλιές και χάδια.
Μέσω αυτών των συμπεριφορών, προσφέρουμε στα παιδιά μας το πρώτο τους μάθημα συναισθηματικής νοημοσύνης. Ακόμη και αν δεν συνειδητοποιήσουμε τι κάνουμε, τους λέμε ότι όλα είναι εντάξει, ότι τα προστατεύουμε και είναι ασφαλή στον κόσμο.
Η «χρυσή ώρα» της μητέρας και του μωρού της μετά τη γέννηση.
Οι περισσότεροι ειδικοί τώρα πλέον συνιστούν στο προσωπικό της κλινικής να σέβεται τη λεγόμενη «χρυσή ώρα» μετά τη γέννηση. Αυτό σημαίνει ότι η μητέρα έχει τουλάχιστον μία ώρα για να έρθει σε επαφή με το μωρό της δέρμα με δέρμα χωρίς καμία παρέμβαση ή διακοπή. Ο καθαρισμός του μωρού, οι μετρήσεις και τα τεστ μπορούν σχεδόν πάντα να περιμένουν.
Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η επαφή δέρματος με δέρμα μεταξύ μητέρας και μωρού σταθεροποιεί την αναπνοή του νεογέννητου και το επίπεδο οξυγόνου στο σώμα τους. Διατηρεί το σωστό επίπεδο σακχάρου στο αίμα και την αρτηριακή πίεση. Μειώνει τις ορμόνες του στρες και ηρεμεί το μωρό που κλαίει.
Αυτό το είδος επαφής μπορεί ακόμη και να διευκολύνει την έναρξη του θηλασμού, βοηθώντας το μητρικό γάλα να αρχίσει να ρέει και μειώνοντας τον κίνδυνο υποθερμίας του μωρού.
Αυτή η ώρα επαφής με το δέρμα δεν διευκολύνει απλώς τη σταθεροποίηση και τη ρύθμιση αυτών των φυσιολογικών διεργασιών. Είναι «η χρυσή πολύτιμη ώρα» για τον τόσο σημαντικό δεσμό μεταξύ της μητέρας και του μωρού.