Χρήσιμες συμβουλές για να μάθουν τα παιδιά να τρώνε μόνα τους

Πολλές φορές δεν μπορούμε να πιστέψουμε πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα μικρά μας. Και όμως! Να που έφτασε η ώρα να μάθουν να τρώνε μόνα τους. Έτσι οι γονείς θα έχουν περισσότερο χρόνο για τις καθημερινές εργασίες τους και επίσης, πολύ σημαντικό, όλα τα μέλη της οικογένειας θα μπορούν να τρώνε ταυτόχρονα, τουλάχιστον ένα γεύμα. 

Βέβαια, δεν ξεχνάμε ποτέ ότι πρέπει οι γονείς να είναι πάντα δίπλα στο παιδί όταν αυτό μαθαίνει να τρέφεται. 

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην κοπή του φαγητού σε πολύ μικρά κομμάτια για να αποφύγετε τον πνιγμό. Επαινώντας τις προσπάθειες του παιδιού, θα το ενθαρρύνετε να συνεχίσει να προσπαθεί. 

Μεταξύ 12 και 15 μηνών, ανάλογα με την εξέλιξη των κινητικών δεξιοτήτων, τα παιδιά μπορούν να κρατήσουν το κουτάλι και να το βάλουν στο στόμα τους. Εκείνη τη στιγμή, είναι πιθανό το παιδί να κάνει τα πρώτα γιγαντιαία του βήματα σε αυτή τη μετάβαση. 

Στην ηλικία των δύο ετών, συνήθως, τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ένα πιρούνι. Φυσικά η χρήση μαχαιριού είναι απαγορευτική.

Χρήσιμες συμβουλές και σωστή στρατηγική:

  1. Προσφέρετε τρόφιμα που μπορούν να φάνε με τα χέρια τους.

Το πρώτο βήμα για να μάθουν τα παιδιά να τρέφονται μόνα τους είναι με τροφές που μπορούν να φάνε με τα χέρια τους. Κομμένες σε πολύ μικρά κομμάτια που μπορούν να μασήσουν και να καταπιούν χωρίς δυσκολία. Επίσης πρέπει να είναι τρόφιμα που διαλύονται εύκολα στο στόμα. 

Όταν το παιδάκι μεγαλώσει λίγο ακόμη και ήδη ξέρει πώς να πιάσει τα πράγματα με τα χέρια του, είναι η καλύτερη στιγμή για να του δώσετε μαχαιροπήρουνα! Δηλαδή ένα πλαστικό πιρούνι! 

Υπάρχουν μερικά εύπεπτα τρόφιμα για τα μικρά μας. Κάποια κομμάτια ώριμων φρούτων όπως μπανάνα, ή ροδάκινο, μαγειρεμένα μαλακά λαχανικά όπως καρότα, ζυμαρικά και μικρά κομμάτια τυριού.

  1. Προετοιμάστε το αγαπημένο του πιάτο.

Εάν παρατηρήσετε ότι δυσκολεύεται να φάει χωρίς τη βοήθειά σας, δοκιμάστε να του προσφέρετε το αγαπημένο φαγητό του. Σίγουρα θα είναι πολύ πιο εύκολο να φάει όταν έχει μπροστά του αυτό που του αρέσει. 

Έτσι θα έχει ένα σοβαρό κίνητρο να πάρει το πιρούνι και να φάει χωρίς τη βοήθεια των γονέων ή κάποιου άλλου προσώπου.

  1. Τρώτε δίπλα του. 

Ο καλύτερος τρόπος που τα παιδιά μαθαίνουν κάτι είναι μέσω της παρακολούθησης των ενηλίκων. Ως εκ τούτου, τα οικογενειακά γεύματα αποτελούν μία εξαιρετική ευκαιρία για τα παιδιά να μάθουν να τρώνε μόνα τους. Με τον τρόπο αυτό θα μιμηθούν τις κινήσεις των μεγάλων και ταυτόχρονα θα απολαμβάνουν την συντροφιά τους. 

Είναι πολύ καλό να είστε δίπλα του όταν τρώει, η θετική στάση σας θα το κάνει να νιώσει αυτοπεποίθηση και αυτό θα το βοηθήσει να μάθει να τρώει μόνο του πιο γρήγορα. 

  1. Συμμετοχή ολόκληρης της οικογένειας. 

Από ψυχολογική άποψη, για να τρώει το παιδί χωρίς τη βοήθειά σας θα πρέπει να το κάνετε να δει ότι το φαγητό είναι μία δραστηριότητα που κάνουν τα μεγαλύτερα αδέλφια και οι ενήλικες. Θα δείτε πως με αυτόν τον τρόπο, το μικρό θα αρχίσει σύντομα να τρώει μόνο του. 

Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να συμμετέχουν σε αυτήν την διαδικασία. Και φυσικά κανείς δεν πρέπει να κάνει πίσω και να ταΐσει το παιδάκι.  

  1. Προετοιμαστείτε για καταστροφή.

Ασφαλώς, το ξέρετε βέβαια, πρέπει να είστε έτοιμοι για καταστροφή. Θα λερώσουν το τραπέζι, το πάτωμα, τα ρούχα τους και ίσως και εσάς. 

Φυσικά θα του βάλετε σαλιάρα, αλλά δεν θα γλυτώσετε ολοκληρωτικά!

Λοιπόν, μην ξεχνάτε να τα ενθαρρύνετε, να έχετε υπομονή και να λέτε μπράβο σε κάθε τους επιτυχία. Μία πολύ καλή ιδέα είναι να δημιουργήσετε ένα ευχάριστο περιβάλλον γύρω από τα γεύματα, εισάγοντας μία απλή μικρή ρουτίνα. Που θα κάνει την ώρα του φαγητού ευχάριστη χωρίς γκρίνια και άρνηση.