Φοβάται μην πνιγεί ενώ τρώει; Τί μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε;

Φοβάται μην πνιγεί τρώγοντας; Δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί:

Ο φόβος του πνιγμού είναι γνωστός ως φαγοφοβία, ένας συγκεκριμένος τύπος φοβίας που χαρακτηρίζεται από υπερβολικό και παράλογο φόβο κατάποσης τροφής. 

Αυτή η κατάσταση επηρεάζει σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από αυτήν. Τείνουν να έχουν έντονο άγχος όποτε είναι ώρα να φάνε, και προσπαθούν ακόμη και να αποφύγουν οποιαδήποτε κατάσταση που σχετίζεται με το φαγητό. 

Το παιδί μου φοβάται μην πνιγεί, τι μπορώ να κάνω;

Ο φόβος του πνιγμού συμβαίνει συχνά σε μερικά παιδιά επειδή έχουν βιώσει τραυματική εμπειρία πνιγμού με φαγητό ή επειδή έχουν δει κάποιο παρόμοιο περιστατικό. Αν και υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να υπάρξει κάποιο ατύχημα στην παιδική ηλικία, για παράδειγμα καταπίνοντας ένα μικρό ξένο σώμα, όπως παιχνίδι, με το φαγητό είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος λόγος φοβίας. 

Φυσικά ανεξάρτητα από την αιτία, το σημαντικό είναι να βρουν οι γονείς μία λύση. Τι μπορείτε να κάνετε στις ώρες του γεύματος:

Να είστε υπομονετικοί και ήρεμοι.

Γνωρίζοντας ότι το μικρό σας δεν θέλει να φάει γιατί φοβάται είναι πολύ ανησυχητικό και ενοχλητικό. Αλλά εσείς πρέπει να παραμείνετε ήρεμοι. Το να αναγκάζετε το παιδί να φάει ή να θυμώνετε μαζί του δεν θα βοηθήσει, γιατί ο παράλογος φόβος του για την κατάποση θα συνεχιστεί. Έτσι, πρέπει να είστε υπομονετικοί και να κάνετε τις ώρες του γεύματος όσο το δυνατόν πιο ευχάριστες και χωρίς άγχος.

Εάν φοβάται δείξτε κατανόηση. 

Είναι σημαντικό να γνωρίζει το μικρό σας ότι καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να τρώει. Πρέπει να του δείξετε την ανεπιφύλακτη υποστήριξή σας και να του πείτε ότι δεν θα αφήσετε να πάθει τίποτε κακό. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η καθιέρωση μιας ανοικτής και συνεχούς επικοινωνίας είναι απαραίτητη. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα αισθανθεί άνετα για να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του για την κατάσταση αυτή.

Παρακολουθείστε τις ώρες του φαγητού.

Ένα από τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε εάν το παιδί φοβάται να μην πνιγεί είναι να παρακολουθείτε τις ώρες των γευμάτων και να βεβαιωθείτε ότι τα πράγματα δεν θα «σέρνονται» άσκοπα. 

Εάν το παιδί είναι στεναχωρημένο και υπερβολικά αγχωμένο, πάρτε το πιάτο του και προσπαθήστε να το κάνετε να συνεχίσει να τρώει στο επόμενο γεύμα. 

Προσπαθήστε να τρώτε σαν οικογένεια.

Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να τρώτε σαν οικογένεια, όλοι μαζί. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα καταλάβει ότι είναι μια στιγμή απόλαυσης και ότι θα περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί. Εκτός από αυτό, το παιδί θα παρατηρήσει πως τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας τρώνε χωρίς προβλήματα και φυσικά χωρίς να κινδυνεύουν. Αντίθετα απολαμβάνουν το φαγητό τους.    

Ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό.

Εάν όμως, παρόλη τη προσπάθειά σας η κατάσταση δεν βελτιωθεί, τότε η καλύτερη λύση θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία ψυχολόγο. Αυτός θα βοηθήσει το μικρό σας να ξεπεράσει τον παράλογο φόβο του με την εξειδικευμένη θεραπεία. 

Η σημασία της αντιμετώπισης του φόβου πνιγμού. 

Εάν ο φόβος αυτός παρατείνεται με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε ένα πλήθος αρνητικών συνεπειών για το άτομο που πάσχει από φαγοφοβία, τόσο σωματικών όσο και ψυχικών όπως:

Υποσιτισμός.

Αποφασίζοντας να σταματήσει να τρώει, ή να τρώει πολύ λίγο, το σώμα δεν θα έχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να λειτουργήσει σωστά. 

Κοινωνική απομόνωση.

Αποφεύγοντας τις ώρες του γεύματος με άλλα άτομα, όπως οικογένεια, φίλοι κ.λπ αρχίζει να αποστασιοποιείται από τους γύρω του.

Κατάθλιψη.

Αυτό θα προκύψει σαν αποτέλεσμα της μεγάλης ψυχολογικής δυσφορίας που αισθάνεται μέρα με τη μέρα. 

Έτσι, ο φόβος αυτός  δεν είναι ένα ασήμαντο θέμα. Το αντίθετο μάλιστα θέλει μεγάλη προσοχή. Για λόγους σωματικής και ψυχικής υγείας του παιδιού θα πρέπει οι γονείς να παρέμβουν αμέσως μόλις παρατηρήσουν αυτήν την κατάσταση. Πρέπει να προσπαθήσουν να το αντιμετωπίσουν το συντομότερο δυνατό, για να αποφύγουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Το παιδί θα είναι πρόθυμο να ζήσει μια φυσιολογική ζωή και να απολαύσει το φαγητό του όπως οποιοσδήποτε άλλος. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να είστε κοντά του για να βοηθήσετε, να υποστηρίξετε και να το συνοδεύσετε να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί αυτήν τη δύσκολη διαδικασία ξεπερνώντας έτσι μία φοβία ή ένα παράλογο φόβο.