Προβλήματα διατροφής σε μικρά παιδιά

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα διατροφής στα μικρά παιδιά είναι, ότι απλά δεν τρώνε! Προκαλώντας τις περισσότερες φορές νευρική κρίση στους γονείς τους!

Το καλό είναι ότι οι ειδικοί δηλώνουν ότι θα μπορούσε το πρόβλημα αυτό να επιλυθεί ακολουθώντας μια σειρά οδηγιών.

Οι γονείς φοβούνται ότι το παιδάκι τους δεν μεγαλώνει αρκετά γιατί δεν τρώει, όμως σε αντίθεση με τα προβλήματα διατροφής σε μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους, στα οποία ο φόβος για την εικόνα του σώματος μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην διατροφή τους, στο μικρό παιδί το πρόβλημα αυτό επηρεάζεται έντονα από το περιβάλλον και τη σχέση του με το φαγητό. 

 

Πως μπορούν να εκδηλωθούν τα προβλήματα διατροφής στα παιδιά;

Κανονικά αυτά εκδηλώνονται στα πρώτα έξι χρόνια της ζωής τους και είναι πιο συχνά στα παιδάκια κάτω των τριών ετών.

Σε πολλές περιπτώσεις η δυσκολία εμφανίζεται κατά τη μετάβαση από το μπιμπερό στο κουτάλι και από το λιωμένο φαγητό στη στερεά τροφή.

Μια αλλαγή στη διατροφική συμπεριφορά του μπορεί να εκδηλωθεί όταν ο στόχος του παιδιού για την πράξη του φαγητού, (έχουν χορτάσει, παίζουν, διαμαρτύρονται, η προσοχή τους εστιάζεται αλλού), δεν συμπίπτει με αυτό των γονέων (άδειασε το πιάτο σου, τελείωνε όσο πιο γρήγορα γίνεται, πρόσεχε πως τρως, κ.λπ). 

Εάν οι γονείς δεν αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή με τον σωστό τρόπο, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, ενδέχεται να εκδηλωθούν αρνητικές σωματικές (διατροφικές) και ψυχολογικές (συναισθηματικές) συνέπειες. 

 

Ποια είναι αυτά τα προβλήματα;

Εάν ένα παιδάκι αρνείται να φάει, μπορεί αυτό να οφείλεται σε:

1. Δυσκολία στο φαγητό: 

Είναι μία γενική ιδέα που αναφέρεται σε οποιοδήποτε πρόβλημα σχετίζεται με τη διατροφή του, από την λάθος αντίληψη των γονέων ότι δεν τρώει αρκετά έως τις πραγματικές διαταραχές της διατροφικής συμπεριφοράς του.

2. Νεοφοβία:

Αυτό είναι πολύ συχνό στην πρώιμη παιδική ηλικία. Δηλαδή το παιδάκι αρνείται να δοκιμάσει νέα τρόφιμα. Δεν είναι κάτι το παθολογικό και δεν συνοδεύεται πάντα από θρεπτικές συνέπειες ή συναισθηματικές διαταραχές. 

3. Διατροφικές διαταραχές σε μικρά παιδιά:

Ένα αρκετά σημαντικό πρόβλημα διατροφής το οποίο επηρεάζει και τους γονείς και χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση.

Σε γενικές γραμμές, αυτά είναι μικρά προβλήματα όπως παρερμηνεία από τους γονείς, ανησυχούν άδικα, ή κάποιες μικρές δυσκολίες ή προτιμήσεις στο φαγητό. 

 

Συμβουλές για να φάει το μικρό σας. 

  • Σεβαστείτε τον ρυθμό της ανάπτυξής του και επιτρέψτε κάποια αυτονομία, ανάλογα με τις ικανότητές του. Δεχτείτε κάποια αταξία ηλικίας, για παράδειγμα μην ενοχλείτε το παιδί σας για να το  σκουπίσετε μετά από κάθε μπουκιά. 
  • Μην ερμηνεύετε την αρχική απόρριψη νέων τροφίμων σαν μόνιμη. Συνεχίστε να προσφέρετε το καινούργιο φαγητό σιγά – σιγά τις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες χωρίς να το πιέσετε. Δείξτε υπομονή η σταδιακή και τακτική έκθεση σε καινούργιες ουσίες ευνοεί την αποδοχή των παιδιών βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. 
  • Μην επιβάλλετε μία ποσότητα φαγητού που πρέπει οπωσδήποτε να φάει. Το παιδί αποφασίζει πόσο τρώει. Αναγκάζοντάς το να φάει αυξάνεται η δυσαρέσκεια και υπάρχει κίνδυνος προβλημάτων που σχετίζονται με τα τρόφιμα. 
  • Η καθιέρωση ρουτίνας μπορεί να βοηθήσει. Για παράδειγμα να τρώει σε ένα ήσυχο μέρος χωρίς περισπασμούς, δηλαδή χωρίς τηλεόραση, κινητό τηλέφωνο κ.λπ
  • Όταν αντιμετωπίζεται αρνητικές καταστάσεις, για παράδειγμα το παιδί δεν τρώει, δεν του αρέσει το φαγητό ή έχει κακή συμπεριφορά, διατηρήστε μία ουδέτερη στάση. Αποφύγετε να θυμώσετε ή να αρχίσετε να φωνάζετε.

 

Κάποιες ακόμη συμβουλές:

  • Απολαύστε το φαγητό σαν οικογένεια, όταν αυτό είναι δυνατόν. Οι ειδικοί θεωρούν ότι όταν η οικογένεια τρώει όλη μαζί είναι ένας καλός παράγοντας πρόληψης για ορισμένες διαταραχές της υγείας, της διατροφής και της συμπεριφοράς. 
  • Μην χρησιμοποιείτε ποτέ το φαγητό σαν τιμωρία ή ανταμοιβή ή ως παρηγοριά ή εκβιασμό. 
  • Αφήστε το παιδί να «πασπατεύει» το φαγητό. Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν μέσα από την αφή και τη μυρωδιά … και το φαγητό δεν αποτελεί εξαίρεση. Επομένως συνιστάται να αφήσετε το παιδί σας να πειραματιστεί με τις αισθήσεις του!
  • Μην προσφέρετε στο παιδί διαφορετικό φαγητό από το δικό σας. Είναι πολύ εύκολο να κάνετε το λάθος και να του δώσετε κάτι άλλο. Αλλά, μακροπρόθεσμα η συνέπεια  από αυτή την τακτική θα είναι το παιδάκι να διαλέγει τι θα φάει, αντί να ακολουθεί μία ισορροπημένη διατροφή με μία ποικιλία τροφών. 

Καθώς το μικρό παιδάκι μεγαλώνει, αποκτά σιγά – σιγά την δική του προσωπικότητα και τα δικά του θέλω. Η ευθύνη των γονέων είναι να έχουν υπομονή  και να διδάξουν στο παιδί με ψυχραιμία, όλα τα πλεονεκτήματα της σωστής και ισορροπημένης διατροφής.