Φτιάξτε ένα ράφι... «αναμνήσεων» για τα παιδιά!

παιδί παιδικό δωμάτιο ράφι με αναμνήσειςΚάθε λεπτό της ζωής μας δημιουργούμε αναμνήσεις. Άλλες στιγμές χαράσσονται δυνατά στη μνήμη μας και άλλες λιγότερο δυνατά.

Μερικές από τις πιο έντονες στιγμές μας, προέρχονται από τη διαβίωσή μας πλάι στα παιδιά μας. Αυτές τις αναμνήσεις θέλουμε να τις κρατήσουμε «ζωντανές» και στη μνήμη του ίδιου του παιδιού, ώστε μεγαλώνοντας εκείνο να έχει χειροπιαστές εικόνες από την παιδική του ηλικία.

Ένας ιδιαίτερος τρόπος, ο οποίος θα βοηθήσει το παιδί να διατηρήσει τις εικόνες στη μνήμη του, είναι το λεγόμενο… «ράφι αναμνήσεων» στο παιδικό δωμάτιο! Αγαπημένα αναμνηστικά, φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν όμορφες και μοναδικές εικόνες από το παρελθόν, υφαίνουν τη δική τους ιστορία, πάνω σε ένα ράφι και έναν πίνακα…

Πώς θα φτιάξετε ένα «ράφι αναμνήσεων»

Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας την κατασκευή, ακολουθώντας τις παρακάτω εύκολες συμβουλές.

Βήμα Α    Επιλέξτε το υλικό και προμηθευτείτε το ράφι. Ένα ξύλινο ράφι να θυμάστε ότι δίνει καλύτερα την αίσθηση του «παλιού», σε σχέση με ένα πλαστικό ή γυάλινο. Επιπλέον, επιλέξτε το χρώμα του ραφιού, σύμφωνα με το χρώμα του παιδικού δωματίου, αλλά και το μέγεθός του, αναλόγως με το πλάτος και το φάρδος του τοίχου. Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε και έναν πίνακα από φελλό, πάνω στον οποίο θα κρεμάσετε ακόμη περισσότερα αντικείμενα.

Βήμα Β    Κρατήστε κοντά σας τα απαραίτητα εργαλεία, όπως μια μεζούρα ή έναν χάρακα, ένα μολύβι, ένα σφυρί και ένα σετ ηλεκτρικού τρυπανιού, μαζί με τις βίδες. Θα χρειαστεί να απομακρύνεται τα κοντινά έπιπλα ή να τα σκεπάσετε με ένα σεντόνι, ώστε να μην λερωθούν κατά τη διαδικασία του κρεμάσματος.

Βήμα Γ    Μετρήστε τις διαστάσεις του τοίχου και κρεμάστε αρχικά τον πίνακα. Στη συνέχεια, κρεμάστε σε απόσταση λίγων εκατοστών από κάτω το ράφι. Προσέξτε να λάβετε τα σωστά μέτρα, ώστε να είναι ομοιόμορφη η κατασκευή. Για να πετύχετε περισσότερη ακρίβεια, σημειώστε αρχικά με ένα μολύβι τα σημεία που θα τρυπήσετε.

Βήμα Δ    Διακοσμήστε το ράφι σας με βοηθητικά κρεμαστά αντικείμενα, όπως πλαϊνούς γάντζους, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να κρεμάσετε ακόμη περισσότερα αντικείμενα αργότερα.

Σημείωση  :  Αν στον πίνακα κρεμάσετε μόνο επίπεδα αντικείμενα, όπως φωτογραφίες ή αποκόμματα από παραστάσεις, κτλ, μπορείτε να τοποθετήσετε μπροστά του και ένα προστατευτικό γυαλί..

Τι μπορώ να κρεμάσω σε ένα «ράφι αναμνήσεων»

Καταρχήν, θα προσέξετε να τοποθετήσετε αντικείμενα τα οποία δεν θα έχουν βάρος ή μεγάλο όγκο, ώστε να διασφαλίσετε την αποφυγή ατυχήματος, σε περίπτωση πτώσης κάποιου αντικειμένου από το ράφι ή τον πίνακα. Μην παραλείψετε, επίσης, να αναγράψετε πάνω σε όλα τα αντικείμενα την ημερομηνία και την τοποθεσία.

        Επιλέξτε…

1… Παιδικά βιβλία. Θυμηθείτε ποιο ήταν το πρώτο παραμύθι που διαβάσατε στο παιδί ή με ποια ιστορία γέλασε για πρώτη φορά και τοποθετήστε το στο ράφι. Αν δεν το έχετε κρατήσει, υπάρχουν sites στο διαδίκτυο, όπου μπορείτε να ερευνήσετε και να το προμηθευτείτε και πάλι.

2… Κλειδιά. Το παλιό κλειδί από το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε το παιδί ή ακόμη το κλειδί από το πρώτο του ημερολόγιο ή το λουκετάκι από το κασελάκι με τα παλιά παιχνίδια του.

3… Ευχητήριες κάρτες. Τοποθετήστε τις πρώτες κάρτες που σας έφτιαξε το παιδί για την Ημέρα της Μητέρας ή την πρώτη κάρτα που απεικονίζει όλα τα μέλη της οικογένειας.

4… Λούτρινα κουκλάκια. Το πρώτο αρκουδάκι με το οποίο κοιμόταν, το κουκλάκι που κέρδισε στο λούνα παρκ, ένα πάνινο ζωάκι μαριονέττα δώρο.

        Καθώς και αναμνηστικά :

5… Της γέννησής του. Οι πρώτες φωτογραφίες από το μαιευτήριο, το βραχιολάκι του, ένα αποτύπωμα από τις παλάμες και τις πατούσες του ή ακόμη και μια πιπίλα.

6… Της βάφτισής του. Φωτογραφίες, το βαφτιστικό σταυρουδάκι, μια χάντρα με το όνομά του ή ένα αποξηραμένο λουλούδι από την λαμπάδα.

7… Του παππού και της γιαγιάς. Κρεμάστε φωτογραφίες από τα παιχνίδια μαζί τους, το πρώτο χαρτονόμισμα που τους έδωσε, ακόμη και ένα παιχνίδι δώρο, όπως μια σφεντόνα ή μια σβούρα, ή ακόμη και την πρώτη κάλτσα που έπλεξε η γιαγιά.

8… Των σχολικών δραστηριοτήτων. Μπορείτε να κρεμάσετε στον πίνακα την πρώτη έκθεση του παιδιού στη Α’ Τάξη, έναν έπαινο ή την πρώτη ζωγραφιά στο Νηπιαγωγείο.

9… Του πρώτου κατοικίδιου. Φωτογραφίες με τον αγαπημένο του σκύλο, το πρώτο λουράκι ή το πρώτο κουδουνάκι της γάτας.

10… Το παιδικού πάρτι. Η πρόσκληση για τα πρώτα του γενέθλια, το πρώτο κεράκι που έσβησε ή ένα πολύχρωμο, χάρτινο καπελάκι.

11… Των αθλητικών δραστηριοτήτων. Βραβεία, φωτογραφίες, ένα σκουφί, ένα μπαλάκι τένις ή μια κορδέλα μπαλέτου, ακόμη και μια σφυρίχτρα.

12… Των διακοπών. Κοχύλια, βαζάκια με άμμο, φωτογραφίες, αποκόμματα από ταξιδιωτικές πληροφορίες ή ακόμα και εισιτήρια από Μουσεία.

… Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη!

Τοποθετήστε στο ράφι και κρεμάστε στον πίνακα εκείνα τα μοναδικά στοιχεία που θεωρείτε ότι έχουν λόγο να αντέχουν στον χρόνο και αξίζει να μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη του παιδιού σας.