Η γέννηση αγοριών είναι πιο επώδυνη από τη γέννηση κοριτσιών

Το φύλο του μωρού παίζει μεγάλο ρόλο στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Γρανάδας διαπίστωσαν ότι η γέννηση αγοριών είναι πιο επώδυνη από τη γέννηση κοριτσιών.

Χρησιμοποιώντας διάφορες δοκιμές για την ανάλυση των τοκετών 56 γυναικών (όπου γεννήθηκαν 27 αγόρια και 29 κορίτσια), οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του φύλου του μωρού και του άγχους που αντιμετωπίζει όταν έρχεται στον κόσμο.

Η γέννηση των αγοριών είναι πιο οδυνηρή: Το άγχος στο έμβρυο.

Για το έμβρυο, η διαδικασία γέννησης προφανώς περιλαμβάνει πολύ σωματικό άγχος. Το νεογέννητο περνά από το να προστατεύεται, να τρέφεται και να ζεσταίνεται στη μήτρα της μητέρας του, αναγκάζεται ξαφνικά να φύγει από αυτό το ασφαλές μέρος. Είναι μία διαδικασία που θα μπορούσε ακόμη και να θεωρηθεί τραυματική. Ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι τα κορίτσια ανταποκρίνονται καλύτερα στο άγχος που συνεπάγεται η γέννηση.

Πως το γνωρίζουν αυτό οι ερευνητές; Επειδή τη στιγμή της γέννησης, διαπίστωσαν ότι τα κοριτσάκια έχουν πιο αμυντικά αντιοξειδωτικά και λιγότερο οξειδωτική βλάβη στις κυτταρικές μεμβράνες τους σε σύγκριση με τα αγόρια.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα κορίτσια είναι πιο ικανά να χειριστούν το άγχος και τη φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει η στιγμή της γέννησης. Στα νεογέννητα κοριτσάκια, φαίνεται ότι τα ενζυματικά τους συστήματα είναι πιο ώριμα από αυτά των αγοριών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερη κυτταρική βλάβη στα θηλυκά βρέφη επειδή η ικανότητά τους να μεταβολίζουν τα βασικά ένζυμα είναι μεγαλύτερη.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Εκτός από το συμπέρασμα ότι η γέννηση αγοριών είναι πιο επώδυνη από τη γέννηση κοριτσιών, η μελέτη επιβεβαιώνει άλλους σημαντικούς παράγοντες. Τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στις μητέρες είναι επίσης διαφορετικά ανάλογα με το φύλο του παιδιού. Αυτό σημαίνει ότι η γέννηση ενός κοριτσιού είναι λιγότερη επιθετική για τη μητέρα. Το να αποκτήσει αγοράκι επιβαρύνει περισσότερο τη φυσιολογία της.

Αντίο στον μύθο του πιο αδύναμου φύλου.

Το συμπέρασμα που έχουμε αντλήσει από τη συγκεκριμένη μελέτη είναι ότι τα κοριτσάκια φαίνεται να έχουν καλύτερη ανοχή στον πόνο και το άγχος. Δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι οι γυναίκες είναι πάντα αυτές που είναι υπεύθυνες για να μας φέρουν σε αυτόν τον κόσμο. Και έχει ειπωθεί ότι ο τοκετός είναι τόσο επώδυνος όσο το να σπάσεις πολλά οστά στο σώμα σου ταυτόχρονα.

Επιπλέον, αυτή η μελέτη είναι σημαντική επειδή επισημαίνει ορισμένους παράγοντες κινδύνου και τις φυσικές διεργασίες που υφίστανται τα σώματα των μητέρων και των μωρών τη στιγμή της γέννησης. Επισημαίνει επίσης τη μελλοντική εργασία που απαιτείται για να καταλάβουμε εάν μπορεί να υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνέπειες από αυτό το άγχος. 

Διαφορές στην εγκυμοσύνη με κορίτσι ή αγόρι.

Οι μητέρες πάντα έλεγαν ότι η εγκυμοσύνη με αγόρι ή κορίτσι δεν είναι το ίδιο. Υπάρχουν ακόμη και εκείνες που ισχυρίζονται ότι είναι πιο όμορφες όταν είναι έγκυες με αγόρι. Και υπάρχουν και άλλες που ορκίζονται ότι είχαν λιγότερο πρωινή αδιαθεσία ενώ περίμεναν αγοράκι.

Υπάρχουν εκείνες οι μέλλουσες μανούλες, που αισθάνονται ότι το σχήμα της κοιλιάς τους είναι διαφορετικό ανάλογα με το φύλο του παιδιού που περιμένουν. Λένε για παράδειγμα, ότι η κοιλιά είναι στρογγυλή όταν είναι κορίτσι ή μυτερή όταν είναι αγόρι. Είναι επίσης συνηθισμένο να ακούμε τις μητέρες να ισχυρίζονται ότι οι αστράγαλοί τους πρήστηκαν λιγότερο ή είχαν περισσότερη όρεξη όταν περίμεναν αγόρι.

Ένα πράγμα που είναι σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχουν δύο εγκυμοσύνες παρόμοιες, ακόμη και πέρα από το φύλο του μωρού. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη όπως η ηλικία της μητέρας, εάν είναι το πρώτο της παιδί, πόσο ζυγίζει η μητέρα όταν μείνει έγκυος, τι συμβαίνει στο περιβάλλον της (στην οικογένεια, στην εργασία και στο σπίτι), το μέγεθος του μωρού και πολλούς άλλους πιθανούς παράγοντες. 

Ωστόσο, μία συναρπαστική συνέπεια αυτής της έρευνας είναι ότι θέτει ένα πολύτιμο προηγούμενο. Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση περισσότερων πραγμάτων για τη διαδικασία της γέννησης και τι συμβαίνει στα σώματά μας όταν ερχόμαστε για πρώτη φορά στον κόσμο.