πιθανότητες σύλληψης

Αυξήστε τη γονιμότητα για σίγουρη εγκυμοσύνη

Μήπως έχετε δυσκολία στη γονιμοποίηση; Μήπως η σκέψη της εγκυμοσύνης έχει αρχίσει να σας αγχώνει; Πρώτα από όλα πάρτε μία βαθιά ανάσα. Στο άρθρο που ακολουθεί θα διαβάσετε ορισμένα χρήσιμα στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε τη γονιμότητά σας. 

Τι είναι η γονιμότητα;

Ως γονιμότητα ορίζουμε την ικανότητα απόκτησης απογόνων.Οι γυναίκες μετά τα 35 έτη εμφανίζουν σχεδόν τα μισά ποσοστά γονιμότητας σε σύγκριση με τις γυναίκες που βρίσκονται στην ηλικία των 20 ετών. Η υπογονιμότητα είναι μια "νόσος", η οποία ορίζεται ως η αποτυχία ολοκλήρωσης μιας επιτυχούς εγκυμοσύνης μετά από 12 ή περισσότερους μήνες τακτικών και ελεύθερων  επαφών. Νωρίτερη εκτίμηση και θεραπεία μπορεί να δικαιολογηθεί στηριζόμενη στο ιατρικό ιστορικό και στα κλινικά ευρήματα ενώ επιζητείται σε γυναίκες με ηλικία άνω των 35 ετών.

Η γονιμότητα ποικίλει μεταξύ των πληθυσμών ενώ μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες, αν και οι επιδράσεις του παράγοντα αυτού είναι πιο εμφανές στις γυναίκες. Αν και οι παράμετροι του σπέρματος σημειώνουν σημαντική μείωση μετά τα 35 έτη, η ανδρική γονιμότητα δεν εμφανίζεται να παρουσιάζει αξιοσημείωτη μείωση πριν την ηλικία των 50 ετών.

Πόσες φορές πρέπει να κάνω σεξ για να επιτύχω εγκυμοσύνη;

Σε μερικές περιπτώσεις οι επιστήμονες είναι αναγκασμένοι να εξηγήσουν τα βασικά της αναπαραγωγικής διαδικασίας. Αν και διαστήματα αποχής μεγαλύτερα των 5 ημερών μπορούν να επηρεάσουν τον αριθμό του σπέρματος , διαστήματα αποχής περίπου 2 ημερών έχουν σχετιστεί με φυσιολογική πυκνότητα σπέρματος. Μια πολύ συχνά λαθεμένη αντίληψη είναι ότι η πολύ συχνή εκσπερμάτιση μειώνει την ανδρική γονιμότητα.

Με έκπληξη έχει παρατηρηθεί ότι σε ολιγο-σπερμικούς άνδρες  η συγκέντρωση και η κινητικότητα του σπέρματος μπορούν να είναι υψηλότερες με καθημερινή εκσπερμάτιση. 
Τα διαστήματα αποχής γενικά δεν φαίνεται να επηρεάζουν  την μορφολογία του σπέρματος, αν κρίνουμε με αυστηρά κριτήρια. Παρ’ όλα αυτά μετά από μακρύ διάστημα αποχής 10 ημερών ή και περισσότερο οι παράμετροι του σπέρματος αρχίζουν να χειροτερεύουν.

Αν και έρευνες των παραμέτρων του σπέρματος παρέχουν χρήσιμα ποσοτικά δεδομένα, αυτά τα δεδομένα μπορεί να μην προβλέπουν με ακρίβεια την λειτουργική πυκνότητα ή ικανότητα του σπέρματος.

Αν και διάφορα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η καθημερινή σεξουαλική αποχή προσφέρει ένα πλεονέκτημα, ειδικές συστάσεις που αφορούν την συχνότητα των επαφών μπορούν να προκαλέσουν επιπλέον στρες χωρίς λόγο.
Το στρες που σχετίζεται με τα προβλήματα υπογονιμότητας μπορεί να μειώσει την ερωτική επιθυμία, ικανοποίηση και την συχνότητα των επαφών και αυτό εντείνεται περισσότερο όταν ο χρόνος που πραγματοποιείται η επαφή έχει προγραμματισθεί αυστηρά ή γίνεται κατόπιν τεστ για τις γόνιμες μέρες.

Τα ζευγάρια πρέπει να ενημερώνονται ότι η αναπαραγωγική ικανότητα αυξάνεται με την αύξηση της συχνότητας των επαφών και είναι υψηλότερη όταν η επαφή πραγματοποιείται κάθε 1 ή 2 ημέρες .

Πότε έχω ωορρηξία;

Για συμβουλευτικούς λόγους, το «γόνιμο παράθυρο» περιγράφεται ως το εξαήμερο διάστημα που τελειώνει την ημέρα της ωορρηξίας. 
Για κλινικούς σκοπούς , το διάστημα που χαρακτηρίζεται ως το πιο γόνιμο μπορεί να εκτιμηθεί με μετρήσεις μεταξύ δυο κύκλων περιόδου, καταγραφή της βασικής θερμοκρασίας σώματος ή με τα στάδια της τραχηλικής βλέννης.

Η επαφή που είναι πιο πιθανή να καταλήξει σε εγκυμοσύνη είναι όταν συμβαίνει στο διάστημα των τριών ημερών πριν την ωορρηξία.

Σχέση γονιμοποίησης και διατροφής

Οι πιθανότητες σύλληψης σαφώς μειώνονται σε γυναίκες που είναι είτε πολύ λεπτές είτε χαρακτηρίζονται από επιπλέον πάχος, αλλά τα επιστημονικά δεδομένα που περιγράφουν τις επιδράσεις των φυσιολογικών αλλαγών στην γονιμότητα μιας γυναίκας που έχει ωορρηξία είναι λίγα.

Αν και  ένας υγιεινός τρόπος ζωής βελτιώνει την γονιμότητα των γυναικών με ωοθηκική δυσλειτουργία(37), υπάρχουν λίγα στοιχεία που συσχετίζουν τα ποικίλα διαιτολόγια που υπάρχουν (όπως οι χορτοφαγικές δίαιτες, χαμηλού λίπους δίαιτες, οι πλούσιες σε βιταμίνες δίαιτες, τα αντιοξειδωτικά ή συνταγές με βότανα) με την βελτίωση της γονιμότητας ή επηρεάζοντας το φύλο του παιδιού.
Υψηλά επίπεδα υδραργύρου στο αίμα από μεγάλη κατανάλωση θαλασσινού φαγητού έχει σχετισθεί με υπογονιμότητα.

Οι γυναίκες που θέλουν να συλλάβουν πρέπει να συμβουλεύονται να λαμβάνουν συμπληρώματα φολικού οξέος για να μειώσουν έτσι τις πιθανότητες ύπαρξης ανωμαλιών στην σπονδυλική στήλη.

Κλινικά δοκιμασμένο κάψουλες μπορεί να βελτιώσει αισθητά τα αποτελέσματα του σπερμοδιαγράμματος. 

Καπνισμα και εγκυμοσύνη

Η παρατήρηση ότι η εμμηνόπαυση συμβαίνει 1-4 χρόνια νωρίτερα σε γυναίκες που καπνίζουν σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες υπονοεί ότι το κάπνισμα επιταχύνει τον ρυθμό εκφύλισης των ωοθυλακίων.

Το κάπνισμα επίσης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής, τόσο σε εγκυμοσύνες που έχουν προκύψει φυσιολογικά όσο και σε εγκυμοσύνες μετά από τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Αν και έχουν παρατηρηθεί μειώσεις στην κινητικότητα και την πυκνότητα του σπέρματος καθώς και ανωμαλίες στην μορφολογία του σπέρματος σε άνδρες που καπνίζουν, υπάρχοντα δεδομένα δεν δείχνουν ότι το κάπνισμα μειώνει την ανδρική γονιμότητα.

Αλκοόλ και εγκυμοσύνη

Δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως οι επιδράσεις του αλκοόλ στην γυναικεία γονιμότητα. Αν και ορισμένες έρευνες έχουν συμπεράνει ότι το αλκοόλ έχει καταστροφικές συνέπειες, άλλες δείχνουν πως ίσως ακόμη και να βοηθάει την γονιμότητα.

Υψηλά επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ (>=2 ποτά/ημέρα)είναι καλύτερο να αποφεύγονται όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί να επιτύχει εγκυμοσύνη. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι υψηλή κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά την γονιμότητα. Φυσικά η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να εκλείπει καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς είναι γνωστές οι καταστροφικές επιδράσεις του αλκοόλ στην ανάπτυξη του εμβρύου ενώ παράλληλα δεν έχουν θεμελιωθεί ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ.

Καφεϊνη και εγκυμοσύνη

Υψηλά επίπεδα κατανάλωσης καφεΐνης (>5 κούπες καφέ/ημέρα ή ανάλογο του:500 mg) έχουν συσχετισθεί με μειωμένη γονιμότητα. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης κατανάλωση της καφεΐνης άνω των 200 ή 300 mg μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής  αλλά δεν έχει σχετισθεί με κίνδυνο εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών.

Σε γενικές γραμμές, μία μέτρια κατανάλωση καφεΐνης ( 1-3 καφέδες/ημέρα ή ανάλογο του) πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει εμφανείς αρνητικές συνέπειες στην γονιμότητα ή στην εγκυμοσύνη