Πρόβλημα υπογονιμότητας στα λιποβαρή μωρά.

Πρόβλημα υπογονιμότητας στα λιποβαρή μωρά.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λινκεπινγκ, με επικεφαλή τη Γιοζεφίν Βίκστρεμ, διαπίστωσαν πως τα κορίτσια που έχουν γεννηθεί με βάρος μικρότερο από το φυσιολογικό είχαν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα γονιμότητας σε σχέση με τα κορίτσια που γεννήθηκαν με φυσιολογικό βάρος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μελετήθηκαν 1.206 γυναίκες που γεννήθηκαν από το 1973 και μετά και που ζήτησαν ιατρική βοήθεια για προβλήματα γονιμότητας την περίοδο 2005-2010. Η υπογονιμότητα διαπιστώθηκε σε ποσοστό 38,5% στις γυναίκες, σε 27% στους άνδρες και σε 7% και στους δύο.

Οι περισσότερες γυναίκες ήταν παχύσαρκες, κάτι που αποδεικνύει ότι η παχυσαρκία προκαλεί προβλήματα στην γονιμότητα της γυναίκας. Όμως, στην ανάλυση των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως σε μεγάλο ποσοστό, οι γυναίκες που είχαν γεννηθεί με βάρος μικρότερο του κανονικού, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν πρόβλημα υπογονιμότητας.

Πιθανότατα, η ανεπαρκής ανάπτυξη του εμβρύου θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη και των αναπαραγωγικών οργάνων του, κάτι που οδηγεί στην πιθανή δυσκολία σύλληψης κατά τις γόνιμες μέρες της γυναίκας.

Στη χώρα μας, υπολογίζεται πως πρόβλημα υπογονιμότητας αντμετωπίζουν πάνω από 250.000 ζευγάρια ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, η αναλογία είναι 1 προς 7. Βέβαια, το πρόβλημα δεν εμφανίζεται μόνο στους ανθρώπους που γεννήθηκαν με μικρό βάρος. Το κάπνισμα, η καθιστική ζωή καθώς και η διατροφή και το γεγονός ότι πολλά ζευγάρια αποφασίζουν να κάνουν παιδιά μετά τα 30 είναι βασικοί παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση της υπογονιμότητας.