Η αλήθεια για τη γονιμότητα

Η αλήθεια για τη γονιμότητα

Με τις γυναίκες να «αφήνουν» την μητρότητα για "κάποια στιγμή αργότερα", σήμερα περισσότερο από ποτέ, κορυφαίος ειδικός αποκαλύπτει τι να περιμένουν οι γυναίκες στη δεκαετία των 20, 30 και 40 χρόνων τους, όταν προσπαθούν να μείνουν έγκυος.

Μία πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι χιλιάδες γυναίκες καθυστερούν να αποκτήσουν παιδιά επειδή φοβούνται ότι δεν θα είναι «τέλειες μητέρες» ή επειδή δεν έχουν βρει τον κατάλληλο σύντροφο.
Όπως επίσης ο φόβος της οικογενειακής ζωής και το μεγάλο άγχος της καριέρας τους.

Μερικές γυναίκες δήλωσαν ότι φοβούνται τον τίτλο της μητέρας «μερικής απασχόλησης» αν συγχρόνως εργάζονται ή δήλωσαν ότι φοβούνται πως θα είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πεθερικών, των φίλων και συναδέλφων τους.

Ο Dr. Marcos Ferrando, ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός γονιμότητας είπε ότι η ζήτηση για θεραπεία γονιμότητας έχει αυξηθεί τον περασμένο χρόνο, καθώς οι γυναίκες καθυστερούν τη μητρότητα για να επικεντρωθούν στην καριέρα τους ή για να βρουν το σωστό σύντροφο.

Συγκεκριμένα είδε μία αύξηση του 13% να επιλέγουν την εξωσωματική ή τεχνητή γονιμοποίηση, μεταξύ του 2012 και 2014.
Επίσης παρατήρησε μία αύξηση της τάξεως των 16% στις γυναίκες που αποφάσισαν να αποκτήσουν μωρό χωρίς σύντροφο, με σπέρμα από τράπεζα σπέρματος μεταξύ 2013 και 2014.Στην περίπτωση αυτή η πλειοψηφία ήταν ομοφυλόφιλες γυναίκες.

Όμως ενώ οι θεραπείες γονιμότητας γίνονται όλο και πιο επιτυχημένες, προειδοποιεί ότι η πιθανότητα σύλληψης πέφτει δραματικά καθώς η γυναίκα μεγαλώνει.

Δεκαετία των 20 χρόνων.
Η τέλεια ηλικία για να μείνετε έγκυος είναι από 20 έως 30 χρονών, λέει ο Dr. Ferrando.
Η δεκαετία αυτή είναι τα πιο γόνιμα χρόνια, γιατί η περίοδος είναι τακτική, η φυσική κατάσταση καλύτερη, είναι πιο δύσκολο στην ηλικία αυτή να υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών υγείας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.

Επίσης ο τοκετός θα είναι πιο εύκολος, όπως και το χάσιμο των κιλών της εγκυμοσύνης.
Είναι λιγότερο πιθανόν το μωράκι να έχει σύνδρομο Down ή δισχιδή ράχη.

Βέβαια στην δεκαετία των 20 χρόνων, τα οικονομικά δεν είναι τόσο καλά.
Θα πρέπει να αναρωτηθεί το ζευγάρι αν είναι και οι δύο έτοιμοι συναισθηματικά για να αποκτήσουν ένα μωρό.

Είναι διατεθειμένοι να διακόψει την καριέρα της για μια εγκυμοσύνη;
Επίσης οι νέες των 20 ετών, αλλάζουν σύντροφο πιο συχνά τώρα, έτσι πρέπει να είναι σίγουρη ότι θέλει να έχει ένα μωρό με το συγκεκριμένο πρόσωπο.
Άλλωστε στην ηλικία αυτή εξακολουθούν οι νέοι να χαράσσουν την πορεία τους στη ζωή, έτσι είναι σημαντικό να εξεταστεί αν αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή της απόκτησης παιδιού.

Δεκαετία των 30 χρόνων.
Κοινωνικά υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για να γίνει μητέρα η γυναίκα στα 30 χρόνια της σε σύγκριση με τα 20.
Το πιο προφανές είναι ότι η καριέρα της είναι πιο ασφαλής όπως και η σχέση της, η οποία θα παρέχει μια σταθερή βάση για τη νέα οικογένειά της.

Επίσης οι νέες μητέρες στα 30 τους έχουν πολλή περισσότερη αντοχή και ανθεκτικότητα λόγω της εμπειρίας της ζωής τους, απαραίτητη προϋπόθεση για γονείς μικρών παιδιών.
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι καθώς η γυναίκα μεγαλώνει οι ωοθήκες μαζί με το υπόλοιπο σώμα καθώς και η ποιότητα των ωραρίων σταδιακά αρχίζει να επιδεινώνεται.
Και συνεχίζει, αν και δεν υπάρχει μαγικός αριθμός στον οποίο η γυναικεία γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται, πολλοί ειδικοί λένε ότι η διαδικασία αυτή αρχίζει με τα 30 γενέθλια.

Δεδομένου ότι αυτή είναι μία σταδιακή διαδικασία, οι πιθανότητες να μείνει έγκυος η νέα γυναίκα στις αρχές των 30 χρόνων της είναι μόνο ελαφρώς χαμηλότερες από ότι στα τέλη των 20 χρόνων, αλλά μετά τα 35, οι πιθανότητες αρχίζουν και μειώνονται αρκετά γρήγορα.
Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν γεννηθεί με μέσο όρο δύο εκατομμύρια ωάρια, κάθε μήνα χάνουν έως και 1500.
Μέχρι τα 30 χρόνια, η μέση γυναίκα έχει 70.000 ωάρια, και αυτά μειώνονται στα 30.000 στα 35 χρόνια της και στα 25.000 όταν φτάσει τα 38.

Και τότε η μείωση των ωαρίων αυξάνεται με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς.
Όπως και η ποιότητα των ωαρίων υποβαθμίζεται, και η σύλληψη γίνεται πολύ πιο δύσκολα.
Τα ζευγάρια που αφήνουν για αργότερα την ιδέα ενός παιδιού, πρέπει να γνωρίζουν ότι θα είναι πιο δύσκολο να αποκτήσουν παιδί.

Πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά τα 35 χρόνια μπορεί να συναντήσουν πολλά προβλήματα και πρέπει να αρχίσουν να προγραμματίζουν διάφορες επιλογές.
Σε ένα ζευγάρι όταν η γυναίκα είναι 30 χρόνων, συμβουλεύει να προσπαθήσουν για ένα χρόνο, να αποκτήσουν μωρό, πριν στραφούν στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Αλλά αν είναι άνω των 35 ετών, πρέπει να περιμένει μόνο έξι μήνες πριν εξετάσει την εξωσωματική γονιμοποίηση ή άλλες θεραπείες.
Στην ηλικία αυτή δεν έχουν καιρό για χάσιμο.

Στην κλινική του, πρώτα εξετάζει το αποθεματικό των ωοθηκών, στις γυναίκες στα 30 χρόνια τους.
Αν ο αριθμός είναι υψηλός, τις συμβουλεύει να συνεχίσουν να συλλάβουν με φυσικό τρόπο.

Αν όμως ο αριθμός είναι χαμηλός, τότε αναφέρει την εξωσωματική γονιμοποίηση.
Μία γυναίκα μεταξύ 20 έως 20 ετών έχει 66% πιθανότητες επιτυχίας με εξωσωματική γονιμοποίηση, που όμως πέφτει στο 60% στα 30 με 34 χρόνια.
Και πάνω από 35 χρονών το ποσοστό επιτυχίας είναι 55%.

Μία γυναίκα γύρω στα 35 χρόνια που δεν έχει σύντροφο και θέλει παιδάκι, είναι καλό να σκεφτεί την εξωσωματική με χρήση δωρεάς σπέρματος ή με δωρεά ωαρίων.
Όμως πολλές γυναίκες δεν το θέλουν και περιμένουν να βρουν τον ιδανικό σύντροφο.

Δεκαετία των 40 χρόνων.
Λόγω της νέας γενιάς που αποτελείται από γυναίκες που αντιμετωπίζουν τη σταδιοδρομία τους σαν κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, όλο και περισσότερα ζευγάρι αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδί στα 40 χρόνια τους.
Όμως είναι πολύ τυχερές όσες γυναίκες το καταφέρουν. Η πιθανότητα σύλληψης είναι 20% και κατεβαίνει στο 5% στα μέσα της δεκαετίας των 40 χρόνων.

Και αυτό συμβαίνει γιατί το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας αργά – αργά τερματίζεται.
Στην περίοδο λοιπόν της εμμηνόπαυσης, υπάρχουν μόνο 1.000 ωάρια και αυτά δεν είναι καλής ποιότητας.

Έτσι στην ηλικία αυτή πρέπει η γυναίκα να σκεφτεί την εξωσωματική γονιμοποίηση αν και η επιτυχία είναι αρκετά μειωμένη.

Ο Dr Ferrando λέει ότι οι περισσότερες γυναίκες σε αυτή την ηλικία δεν θα πετύχουν ακόμη και με εξωσωματική γονιμοποίηση μία εγκυμοσύνη.
Αλλά ας μην φέρνουμε την καταστροφή, η δωρεά ωαρίων είναι μία από τις πιο συχνές θεραπείες για τις γυναίκες αυτής της ηλικίας.

Το ποσοστό επιτυχίας είναι 68% και δεν έχει σημασία ποια είναι η ηλικία της γυναίκας.
Όμως παραδέχεται ότι οι περισσότερες γυναίκες αγωνίζονται να διώξουν από το μυαλό τους την ιδέα ότι το μωρό τους δεν είναι γενετικά δικό τους.

Βέβαια πρέπει να κάνουν την επιλογή θέλουν να μείνουν έγκυος ή όχι;
Σε μία πρόσφατη έρευνα σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας βρέθηκε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιήσαν ωάρια δότριας, πέρασαν το δικό τους DNA στο παιδάκι τους!

Έτσι δήλωσαν ότι δεν «μεταφέρουν» απλά ένα μωρό είναι σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας. Και το γεγονός αυτό θα αλλάξει ότι πίστευαν οι ειδικοί για την δωρεά ωαρίων.

Όπως ήδη γνωρίζουμε η απόκτηση του μωρού σε μεγάλη ηλικία αυξάνει όλους τους κινδύνους, να γεννηθεί το μωρό με κάποια ανωμαλία ή και αυξημένος κίνδυνος αποβολής.
Και ο καθηγητής καταλήγει: «Σκεφτείτε το καλά δεν υπάρχουν πλεονεκτήματα για να περιμένετε να γίνετε 40 ετών για να αποκτήσετε το παιδάκι σας».

Πηγή Mail Online.

fertility bounce

Συμβουλές για να είστε δυνατή και με θετική διάθεση στην προσπάθειά σας να μείνετε έγκυος

Μωράκι από τρεις γονείς!

Η αντισύλληψη θα μπορούσε να επηρεάσει τη γονιμότητά σας;

Δευτερογενής υπογονιμότητα: Πώς να γνωρίζετε εάν χρειάζεστε βοήθεια