Σχέση γονιμοποίησης και διατροφής

Οι επιτυχημένες προσπάθειες γονιμοποίησης και η υπογονιμότητα σχετίζονται με τη διατροφή - Μύθος ή αλήθεια;

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει μία πιθανή εγκυμοσύνη; Διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί...

Ένα στα πέντε παντρεμένα ζευγάρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμοποίησης. 

Η ηλικία αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα στο πρόβλημα αυτό, καθώς όλο και περισσότερα ζευγάρια καθυστερούν την δημιουργία οικογένειας.

Τα προβλήματα γονιμότητας αυξάνονται κατά 25% στα ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν μετά τα τριάντα και κατά 50% μετά τα σαράντα.

Στο πλήθος των παραγόντων που ευθύνονται για τα προβλήματα γονιμότητας έρχεται να προστεθεί και η διατροφή, η οποία επηρεάζει σε ένα σημαντικό ποσοστό την γονιμότητα.

Η σχέση του φαγητού με τη γονιμότητα

Η σχέση του φαγητού με την σεξουαλικότητα και τη γονιμότητα είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στα αρχαία χρόνια όπου οι άνθρωποι δεν γνώριζαν πολλά για την χημεία και τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, έδιναν μεγάλη σημασία στο συμβολισμό που παρείχε το σχήμα αυτών.

Έτσι παρομοίαζαν το κρεμμύδι με τους όρχις, τα στρείδια και τα σύκα με την γυναικεία ανατομία. Ένας άλλος πολύ γνωστός μύθος, είναι ότι τα καυτερά φαγητά και τα καρυκεύματα που αυξάνουν την πίεση του αίματος και τους σφυγμούς, αυξάνουν και την σεξουαλική επιθυμία.

Εκτός από τους μύθους που υπάρχουν σε σχέση με ορισμένα τρόφιμα και φαγητά, υπάρχουν και ορισμένες αλήθειες που συνδέουν το φαγητό και την γονιμότητα έτσι:

Η αυστηρή δίαιτα επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο την γυναίκα, αλλά και την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος του άντρα, πιθανώς λόγω της μείωσης της ροής του αίματος στα γεννητικά όργανα.

Σωστή διατροφή

Η υιοθέτηση ενός σωστού μοντέλου διατροφής βοηθά στην κανονική λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος κυρίως σε διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική βουλιμία και η ανορεξία.

Η γονιμότητα της γυναίκας εξαρτάται από το διαιτολόγιό της (υποθερμιδικό, υπερθερμιδικό), την αυξημένη κατανάλωση λίπους και την κατανάλωση συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών.

Έτσι πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά:

Μαγνήσιο: Σύμφωνα με έρευνες, οι άντρες που παρουσιάζουν πρόωρη εκσπερμάτιση έχουν χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου στο πλάσμα τους σε σύγκριση με άντρες που δεν παρουσιάζουν πρόωρη εκσπερμάτιση.

Για το λόγο αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις συνιστάται η λήψη επιπλέον μαγνησίου. Καθώς λοιπόν το μαγνήσιο επηρεάζει την μεταφορά και μετακίνηση του σπέρματος καλό είναι οι άντρες με το πρόβλημα αυτό να αυξήσουν την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν αυξημένα ποσοστά μαγνησίου, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς.

Ψευδάργυρος: Η άποψη ότι τα στρείδια αυξάνουν την σεξουαλικότητα, έχει κάποια επιστημονική βάση.

Τα στρείδια αποτελούν την πιο πλούσια πηγή ψευδαργύρου, καθώς περιέχουν 13mg ψευδαργύρου το καθένα (συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τους ενήλικες 12-15mg).

Η έλλειψη αυτού του ιχνοστοιχείου ακόμη και η πολύ μικρή και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα γονιμότητας κυρίως στους άντρες, μειώνοντας την ποσότητα του σπέρματος, τα επίπεδα της τεστοστερόνης και την συγκέντρωση ψευδαργύρου στο σπέρμα..

Έτσι λοιπόν, η κατανάλωση 15 mg ψευδαργύρου καθημερινά θα οδηγήσει σε μία πιο σωστή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.

Προσοχή όμως, καθώς η μεγαλύτερη κατανάλωση του ιχνοστοιχείου δεν θα καταφέρει να αυξήσει πιο πολύ την σεξουαλικότητά μας!

γράφει η Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος,MSc

Γνωρίζετε ποιές είναι οι γόνιμες ημέρες σας; Υπολογίστε τις γόνιμες μέρες σας με το πιο έγκυρο εργαλείο, εδώ.

πηγή: familylife.gr