Εμβρυική διαταραχή του φάσματος του αλκοόλ

Εμβρυική διαταραχή του φάσματος του αλκοόλ

Η Εμβρυική διαταραχή του φάσματος του αλκοόλ, συνδέεται με 428 άλλες ιατρικές παθήσεις.

Στη δήλωση αυτή κατέληξαν οι επιστήμονες μετά από νέα μελέτη. Χρειάζονται και άλλες αποδείξεις για να καταλάβουμε την κακή επίδραση του αλκοόλ στο έμβρυο;

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει το έμβρυο σε καταστροφικές συνέπειες.

Όμως τώρα ερευνητές από το Κέντρο Εξάρτησης και Ψυχικής Υγείας στον Καναδά, διαπίστωσαν ότι περισσότερες από 428 ξεχωριστές συνθήκες συνυπάρχουν με την εμβρυική διαταραχή του φάσματος του αλκοόλ (FASD), οι οποίες προκύπτουν όταν ένα μωρό εκτίθεται σε αλκοόλη κατά την κύηση.

Τα ευρήματα αυτά βασίστηκαν σε 127 μελέτες και δείχνουν ότι κάθε σύστημα του σώματος από το νευρικό σε αυτό της πέψης, στο καρδιακό και αναπνευστικό, μπορεί να επηρεαστεί από το FASD.

Το πώς ακριβώς ένα έμβρυο επηρεάζεται από το αλκοόλ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Από τη συχνότητα και τη ποσότητα που έπινε η μητέρα, και από άλλους παράγοντες, όπως το άγχος και η διατροφή της στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθορίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης του μωρού.

Μερικές από τις διαταραχές δηλώνουν οι ερευνητές είναι γνωστές ότι προκαλούνται από το σύνδρομο αυτό, όπως οι ανωμαλίες του προσώπου και οι γνωστικές καθυστερήσεις.
Όμως 8 στα 10 άτομα είχαν διαταραχές επικοινωνίας ενώ 7 στα 10 είχαν αναπτυξιακές ή και γνωστικές διαταραχές.

Επίσης οι μισοί παρουσίασαν προβλήματα συγκέντρωσης και προσοχής όπως και υπερκινητικότητα.
Ο κίνδυνος τύφλωσης ή και κώφωσης ήταν αυξημένος.
Το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη είναι ασφαλές ή όχι;

Όλοι οι επιστήμονες υπογραμμίζουν το γεγονός ότι δεν είναι ασφαλές να καταναλώνει η έγκυος γυναίκα οποιαδήποτε ποσότητα ή είδος αλκοόλ σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, παρά τα αντιφατικά μηνύματα που μπορεί να ακούσει.
Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε όργανο ή σύστημα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Ελπίζουν δε ότι η νέα αυτή μελέτη θα οδηγήσει σε πιο έγκαιρη και καλύτερη εκπαίδευση για τους κινδύνους της κατανάλωσης οινοπνεύματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η εξάλειψη της κατανάλωσης αλκοόλ ή η μείωση μεταξύ των εξαρτημένων γυναικών είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Τα νεογνά πρέπει να ελέγχονται για προγεννητική έκθεση στο αλκοόλ, ιδίως μεταξύ των πληθυσμών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Είναι απαραίτητο οι γιατροί να ρωτούν όλες τις γυναίκες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή την προγεννητική έκθεση σε αυτό.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να λαμβάνει ο γυναικείος πληθυσμός ένα σαφές μήνυμα: «αν θέλουν να έχουν ένα υγιές παιδάκι, να μείνουν μακριά από το αλκοόλ όταν αρχίσουν να προγραμματίζουν την εγκυμοσύνη τους και φυσικά καθ’ όλη τη διάρκεια της».

Άλλωστε έχουν όλο τον καιρό να απολαύσουν ένα ποτό, έχοντας αποκτήσει ένα γερό παιδί.

Εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο.

Αποχή από το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη.

Αλκοόλ και εγκυμοσύνη.... Ενα αταίριαστο δίδυμο.

alkool last image page