πρόπτωση ομφάλιου λώρου

Εγκυμοσύνη και πρόπτωση ομφάλιου λώρου

Όλοι γνωρίζουμε τον ομφάλιο λώρο και τη σημασία του στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Αυτό που δεν γνωρίζουμε όλοι είναι πως καμιά φορά ο ομφάλιος λώρος ξεχνά τη θέση του μέσα στην κοιλιά της εγκύου, και "βγαίνει βόλτα, να πει ένα γειά!".

Τι είναι η πρόπτωση του ομφάλιου λώρου;

Η πρόπτωση του ομφάλιου λώρου είναι μία πιθανή επιπλοκή της εγκυμοσύνης και συμβαίνει όταν ο ομφάλιος λώρος -το νήμα ζωής του εμβρύου- γλυστρά από τον τράχηλο στο κανάλι της γέννησης προτού είναι η ώρα για τον τοκετό.

Πόσο συχνά συμβαίνει;

Ευτυχώς, η πρόπτωση λώρου δεν είναι ένα συχνό φαινόμενο. Συμβαίνει συνήθως σε μία από τις 620 γεννήσεις. 

Ποιός βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο όταν αυτό συμβεί;

Ορισμένες επιπλοκές εγκυμοσύνης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο της πρόπτωσης. Ανάμεσα σε αυτές είναι η μεγαλύτερη ποσότητα αμνιακού υγρού ή αλλιώς υδράμνιο. Ακόμη η ισχιακή προβολή, η γέννα ενός πρόωρου μωρού και η γέννηση του δεύτερου μωρού σε εγκυμοσύνη με δίδυμα. Η πρόπτωση επίσης είναι ρίσκο όταν "σπάσουν τα νερά" προτού το μωρό έρθει σε θέση για τοκετό. 

Ποιά είναι τα συμπτώματα

Εάν ο ομφάλιος λώρος γλυστρίσει από τον κόλπο ίσως να το αισθανθείτε ή ακόμη και να τον δείτε! Εάν ο ομφάλιος λώρος πιέζεται από το κεφάλι του μωρού θα φανεί σε υπέρηχο εμβρυϊκή ανεπάρκεια.

Θα πρέπει να ανησυχώ;

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του μωρού στην μήτρα και μέχρι ολόκληρο το σώμα του να γεννηθεί, ο ομφάλιος λώρος έχει την σημαντική λειτουργεία της τροφής και της οξυγόνωσης του μωρού. Εάν ο ομφάλιος λώρος πιεστεί στην γέννα, τότε είναι πιθανό να κινδυνεύσει το μωρό μας. Εάν το μωρό μας δεν λάβει άμεση θεραπεία τότε οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές. 

Τι μπορείτε να κάνετε;

Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε εκ των προτέρων αν θα συμβεί η πρόπτωση ομφάλιου λώρου. Η αλήθεια είναι πως μόνο με υπέρηχο εμβρύου μπορείτε να είστε σίγουρη πως έχετε πρόπτωση. Αν δείτε τον ομφάλιο λώρο καλέστε αμέσως το 166 ή σπεύστε στο νοσοκομείο. Όσο περιμένετε μπορείτε να λάβετε θέση στα γόνατα και στα χέρια (στα τέσσερα) για να αποσυμπιέσετε τον ομφάλιο λώρο. Μπορείτε επίσης να βάλετε μία πετσέτα, για να τον στηρίξετε απαλά. Ο γιατρός σας κρίνεται ο μόνος υπεύθυνος για να σας συμβουλεύσει. Ο τοκετός πάντως θα πρέπει να γίνει πάρα πολύ γρήγορα και ίσως με καισαρική γέννα