vlaveres-epiptoseis-aghoys-kata-ti-diarkeia-tis-egkymosynis

Βλαβερές επιπτώσεις άγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η ζωή σε ένα σπίτι όπου υπάρχουν πολλά οικογενειακά προβλήματα μπορεί να προκαλέσει άγχος στη μέλλουσα μητέρα και να είναι επιβλαβής για την εγκυμοσύνη.

Οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης μπορεί να περάσουν σαν αστραπή. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν άγχος στη μητέρα.

Οι οικογενειακοί καυγάδες δεν τελειώνουν πάντα χωρίς να αφήσουν κάποια σημάδια. Όμως όταν πρόκειται για την περίοδο της εγκυμοσύνης, αυτές οι διαφωνίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιες. Έτσι λοιπόν, είναι καλύτερα να μείνετε, όσο είναι δυνατόν, μακριά από συνεχή προβλήματα. Η αποφυγή αναταραχών και συναισθηματικών σκαμπανεβάσεων, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, επωφελής τόσο για το μωρό όσο και για τη μητέρα.

Οι δυσάρεστες καταστάσεις μπορούν συχνά να αποφευχθούν. Ωστόσο, μερικές φορές υπάρχουν προβλήματα που είναι σημαντικά, είτε είστε έγκυος είτε όχι.

Μερικές φορές δύσκολες οικονομικές καταστάσεις ή διαφωνίες του ζευγαριού μπορεί να είναι ένα διαρκές πρόβλημα. Αυτό το συνεχές άγχος μπορεί να είναι πολύ πιο βλαβερό για τη μέλλουσα μητέρα από ότι νομίζουμε.

Εάν περιμένουμε ένα μωράκι, πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναισθηματική σταθερότητα.

Πως μπορούν τα οικογενειακά προβλήματα να είναι επιβλαβή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το βάρος και η πίεση από οικογενειακά ζητήματα βλάπτουν την υγεία του ατόμου. Φυσικά, μερικές φορές υπάρχουν απλές ενοχλήσεις που δεν έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις.

Όμως όταν πρόκειται για την εγκυμοσύνη, μπορεί να υπάρξουν συνέπειες που έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Εξάλλου, όλοι γνωρίζουμε, ότι η υγεία και η σταθερότητα του μωρού εξαρτώνται από την ευημερία της μητέρας.

Το άγχος είναι βλαβερό για όλους τους ανθρώπους. Όμως στην εγκυμοσύνη όταν προκαλείται από συνεχείς διαφωνίες και προβλήματα είναι πιθανόν να επιφέρει ορμονικές αλλαγές. Και οποιοδήποτε ορμονική ανισορροπία μπορεί να επηρεάσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο, τόσο σωματικά όσο και διανοητικά.

Αυτά λοιπόν τα αποτελέσματα μπορεί να εκδηλωθούν με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό. Και κάποιες παρενέργειες μετά τη γέννηση του μωρού και στην μετέπειτα ζωή του.

Μεταξύ των πιο συχνών συνεπειών που προκαλούν τα οικογενειακά προβλήματα στην εγκυμοσύνη είναι τα εξής:

Τα ανισόρροπα επίπεδα ορμόνης καθώς και τα νεύρα της εγκύου, μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό, λόγω της αύξησης της αρτηριακής πίεσης της μητέρας. Ταυτόχρονα, αυτό ίσως έχει αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη του μωρού. Σε γενικές γραμμές, οι περιπτώσεις αυτές προκαλούν αλλοιώσεις στον πλακούντα. Και έτσι καταλήγουμε στον πρόωρο τοκετό.

Όταν τα προβλήματα είναι συνεχή, το μωρό αρχίζει να επηρεάζεται. Μια συνεχή κατάσταση άγχους μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη στη μητέρα και ως εκ τούτου μπορεί να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη του εμβρύου.

Εάν το έμβρυο υποφέρει λόγω του άγχους της μητέρας του, της καταθλιπτικής κατάστασης ή των οικογενειακών προβλημάτων κατά τη διάρκεια της κύησης, το μωρό μπορεί να γεννηθεί με χαμηλό βάρος. Αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλοιώσεις που παράγονται ως αποτέλεσμα συναισθηματικών δυσκολιών στην εγκυμοσύνη.

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τις απότομες συναισθηματικές αλλαγές της εγκύου μητέρας του. Τα σοβαρά επεισόδια άγχους καθώς και τα συνεχιζόμενα προβλήματα, ίσως προκαλέσουν ορμονικές ανισορροπίες.

Σε μερικές περιπτώσεις, τα θέματα συμπεριφοράς ενός παιδιού έχουν τις ρίζες τους σε προβλήματα που υπήρχαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η συμπεριφορά του παιδιού μπορεί να επηρεαστεί από τις αυξομειώσεις των συναισθημάτων της μητέρας του. Και αυτό ίσως φανεί κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού.

Στην περίπτωση πολύ μεγάλου άγχους ή και χρόνιων συναισθηματικών προβλημάτων η μητέρα μπορεί να αποβάλει. Ο θάνατος του εμβρύου είναι μία από τις πιο σοβαρές συνέπειες που μπορεί να προκληθεί από τα συνεχή σοβαρά προβλήματα στην εγκυμοσύνη.

Άλλο ένα πρόβλημα που μπορεί να προκύψει στο μέλλον είναι η παιδική παχυσαρκία. Όπως ξέρουμε αυτή μπορεί να καταλήξει σε παχύσαρκο ενήλικα καθώς και σε άλλες διατροφικές διαταραχές.

Ως αποτέλεσμα της αργής προγεννητικής ανάπτυξης, τα παιδιά μπορεί επίσης να παρουσιάσουν περιπτώσεις άσθματος ή άλλων πνευμονικών προβλημάτων σε ένα ποσοστό 13%, όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί, είτε στη γέννηση είτε αργότερα στην παιδική τους ηλικία.

Λοιπόν, μέλλουσες μανούλες, διαγράψετε το άγχος και τα σοβαρά προβλήματα από τη ζωής σας αυτή την υπέροχη περίοδο της εγκυμοσύνης. Βέβαια αυτό δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να γίνει. Όμως αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε με όλες τις δυνάμεις σας γιατί σκεφτείτε το φανταστικό αποτέλεσμα των κόπων σας. Σε λίγο θα κρατάτε στην αγκαλιά σας ένα γερό ευτυχισμένο μωράκι!