Τί νιώθει το μωρό όταν κλαίτε στην εγκυμοσύνη;

Αυτό που αισθάνεται και βιώνει το μωρό μέσα στην κοιλιά σας, συνδέεται άμεσα με αυτό που σας συμβαίνει. Αυτή τη στιγμή είστε τα πάντα γι’ αυτό. Είστε η στενότερη επαφή του με τον έξω κόσμο, καθώς επίσης και με τον εσωτερικό του κόσμο.

Η επιστήμη έχει δείξει ότι, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μωρό αισθάνεται το ίδιο πράγμα που αισθάνεστε και με την ίδια ένταση. Εάν κλαίτε από θλίψη, θα αισθανθεί το ίδιο, θα νιώσει σαν όλη αυτή η θλίψη και η αγωνία να είναι δική του. 

Κατά τη διάρκεια της κύησης, το μωρό προετοιμάζεται για τη ζωή. Και το κάνει μέσω των μηνυμάτων που εσείς σαν μητέρα του στέλνετε. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η συναισθηματική κατάσταση μιας μητέρας επηρεάζει το μωρό πριν και μετά από τη γέννησή του.

Σύμφωνα με αυτή  τη μελέτη οι ειδικοί διαπίστωσαν  επίσης ότι όταν ένα μωρό βρίσκεται μέσα στη μήτρα της μητέρας του, συμμετέχει ενεργά στη δική του ανάπτυξη. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα επειδή, στη διάρκεια αυτής της περιόδου, θυμάται πληροφορίες για τη ζωή μετά τη γέννηση.

Και ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα της μελέτης αυτής είναι ότι τα μωρά μπορούν επίσης να αισθανθούν και να βιώσουν τη συναισθηματική κατάσταση της μητέρας τους.

Ο πλακούντας λαμβάνει τα ορμονικά σήματα θλίψης.

Καθώς το μωράκι μεγαλώνει, λαμβάνει συνεχώς μηνύματα από τη μητέρα του, και όχι μόνο τον ήχο της καρδιάς της ή τη μουσική που παίζει για το μικρούλι της κοντά στην κοιλιά της. Λαμβάνει χημικά σήματα μέσω του πλακούντα και αυτά περιλαμβάνουν τα σήματα σχετικά με τη συναισθηματική της κατάσταση. 

Εάν η μητέρα είναι πολύ λυπημένη ή έχει σοβαρή κατάθλιψη, το μωρό το βιώνει επίσης. Και αυτή η συναισθηματική κατάσταση επηρεάζει την ανάπτυξη του μωρού για μεγάλο μέρος της ζωής του. Μακροπρόθεσμα, η ύπαρξη καταθλιπτικής μητέρας θα μπορούσε να οδηγήσει σε νευρολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Σε προηγούμενη μελέτη, διαπίστωσαν ότι τα μεγαλύτερα παιδιά των οποίων οι μητέρες ήταν ανήσυχες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους (συχνά ένδειξη κατάθλιψης) έχουν ορισμένες διαφορές στη δομή του εγκεφάλου τους. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί τι ακριβώς σημαίνει για το παιδί εάν η μητέρα του είχε κατάθλιψη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι εναλλαγές της διάθεσης επηρεάζουν τη συναισθηματική ανάπτυξη των μωρών.

Γεγονός: πράγματι η συναισθηματική και ψυχική κατάσταση της μητέρας μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού της πριν και μετά τη γέννηση. 

Για τον λόγο αυτό, η καλύτερη στρατηγική θα ήταν να θεραπεύσει η μέλλουσα μανούλα την προγεννητική κατάθλιψη, μία ασθένεια που θεραπεύεται εύκολα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι γυναίκες σπάνια ζητούν ψυχολογικό ή ψυχιατρικό έλεγχο ή αξιολόγηση πριν από τη γέννηση του μωρού τους, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει η μητέρα, είναι να έχει μία ισορροπημένη συναισθηματική κατάσταση και να αισθάνεται ήρεμη επειδή αυτό θα επιτρέψει στο μωρό να αναπτυχθεί σωστά. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό που επηρεάζει περισσότερο το μωρό είναι οι επίμονες αλλαγές της διάθεσης της μητέρας του. Αυτό συμβαίνει επειδή το μωρό αισθάνεται ανασφαλές όταν βιώνει συνεχείς σύντομες εκρήξεις ευτυχίας που μετατρέπονται γρήγορα σε θλίψη ή στρες. Αυτές οι ανισορροπίες, επηρεάζουν την ανάπτυξη του μωρού πριν και μετά τη γέννησή του, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό για τη μέλλουσα μητέρα να παραμείνει συναισθηματικά ισορροπημένη.

Υπό αυτή την έννοια ένα μωρό που δεν το ήθελε η μητέρα του, θα νιώσει την απόρριψη που νιώθει γι’ αυτό. Με αποτέλεσμα να έχει το παιδάκι προβλήματα στο μέλλον.

Ιδανικά λοιπόν, σε αυτό το πολύ σημαντικό στάδιο της εγκυμοσύνης, που δημιουργεί τόσο στενούς δεσμούς μεταξύ της μητέρας και του μωρού, φροντίστε να αισθάνεστε όσο το δυνατόν πιο ήρεμες. 

Προσπαθήστε να αποφύγετε το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα με κάθε κόστος. Ο διαλογισμός, οι ασκήσεις χαλάρωσης και η γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσουν πάρα πολύ. Όπως επίσης και όλα τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Και προπαντός μην ξεχνάτε ότι σε λίγο καιρό θα έχετε στην αγκαλιά σας το μωράκι σας!