Κοντός τράχηλος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Kοντός τράχηλος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τι σημαίνει κοντός τράχηλος; Τι τον προκαλεί; Συμπτώματα, πιθανές επιπλοκές, διάγνωση και αντιμετώπιση του κοντού τραχήλου.

Ο τράχηλος είναι το κυλινδρικό τμήμα της μήτρας που τη συνδέει με τον κόλπο. Ο κύριος ρόλος του είναι να εκκρίνει υγρά τα οποία βοηθούν το σπέρμα να ταξιδεύσει από το κανάλι του κόλπου στη μήτρα.

Ο τράχηλος συνήθως έχει μήκος  3 έως 5 εκατοστά και μειώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες έχουν τράχηλο μικρότερο από τον μέσο όρο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Τι σημαίνει κοντός τράχηλος;

Ο τράχηλος έχει ένα εσωτερικό και ένα εξωτερικό άνοιγμα. Από την πλευρά του κόλπου υπάρχει το έξω τραχηλικό στόμιο, ενώ προς την μήτρα το έσω τραχηλικό στόμιο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο τράχηλος κλείνει για να κρατήσει το έμβρυο στη μήτρα και ανοίγει ξανά όταν φτάσει η ώρα του τοκετού.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο τράχηλος μικραίνει σε μήκος και γίνεται πιο μαλακός για να μπορέσει να αρχίσει ο τοκετός. Ορισμένες γυναίκες έχουν μικρότερο τράχηλο. Καθώς όμως ο τράχηλος μειώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να γίνει σύντομα εξαιρετικά μικρός, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

 

Τι προκαλεί τον βραχύ τράχηλο;

Η κύρια αιτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ο ανεπαρκής τράχηλος. Στην εγκυμοσύνη το μωρό μεγαλώνει, γίνεται πιο βαρύ και πιέζει τον τράχηλο. Εάν λοιπόν αυτός είναι πιο μικρός από το κανονικό μέγεθος μπορεί να ανοίξει πριν το μωρό είναι έτοιμο να γεννηθεί. Στην περίπτωση αυτή ο τράχηλος ονομάζεται ανεπαρκής ή ανίκανος.

Οι περισσότερες απώλειες εγκυμοσύνης κατά το πρώτο τρίμηνο οφείλονται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όμως ο ανεπαρκής τράχηλος είναι η αιτία αποβολών στη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου. Ευτυχώς ο βραχύς τράχηλος δεν είναι πολύ συνηθισμένος. Μόνο 1 στις 100 εγκυμοσύνες παρουσιάζουν έναν ανεπαρκή τράχηλο.

 

Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν ένα κοντό τράχηλο είναι:

 • Μία προηγούμενη χειρουργική επέμβαση του τραχήλου.
 • Τραύμα του τραχήλου της μήτρας.
 • Δυσλειτουργικός τράχηλος (ελάττωμα γέννησης).
 • Τραύμα από αποβολή ή έκτρωση.
 • Διαδικασία ηλεκτροκαυτηριακήςεκτομής βρόχου  που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της δυσπλασίας του τραχήλου (ανώμαλα κύτταρα).

 

Συμπτώματα κοντού τραχήλου.

Αν και συχνά δεν υπάρχουν, σε μερικές γυναίκες εμφανίζονται κάποια ήπια και με μικρή διάρκεια συμπτώματα. Εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 14 και 20 εβδομάδας κύησης και περιλαμβάνουν:

 • Oσφυαλγία
 • Αίσθηση πίεσης στην πυελική χώρα
 • Κοιλιακές κράμπες
 • Αλλαγή της έντασης, του χρώματος και της πυκνότητας της κολπικής έκκρισης
 • Ελαφρά κολπική αιμορραγία ή και σταγόνες αίματος
 • Συσπάσεις παρόμοιες με τις Braxton-Hicks

 

Πιθανές επιπλοκές.

Ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού είναι αυξημένος. Αυτό συμβαίνει επειδή ο τράχηλος δεν θα παραμείνει κλειστός όπως πρέπει να είναι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα καλά νέα όμως είναι ότι υπάρχει θεραπεία για τον βραχύ τράχηλο. Ο γιατρός θα συστήσει τις μεθόδους που πρέπει να ακολουθήσει η έγκυος για να αποφύγει τον πρόωρο τοκετό. Επίσης η προγεννητική φροντίδα επιτρέπει στον γιατρό να ανακαλύψει και να θεραπεύσει εγκαίρως τυχόν προβλήματα που προκαλεί ο κοντός τράχηλος.

 

Διάγνωση του τραχήλου.

Ο υπέρηχος είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος για τη σωστή διάγνωση ενός κοντού τραχήλου.

Κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος, ο γιατρός θα μετρήσει το μήκος του τραχήλου. Σε μία τυπική εγκυμοσύνη, ο τράχηλος είναι συνήθως μεταξύ 3 και 5 εκατοστών. Ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού είναι μεγαλύτερος όταν ο τράχηλος είναι μικρότερος από 2,5 εκατοστά. Έτσι η έγκαιρη διάγνωση θα βοηθήσει τη γυναίκα να ακολουθήσει τη σωστή θεραπεία.

 

Πως διαχειριζόμαστε ένα κοντό τράχηλο;

Η θεραπεία για τον βραχύ τράχηλο περιλαμβάνει:

Προγεστερόνη.

Η προγεστερόνη είναι μία ορμόνη που χρησιμοποιείται για την πρόληψη των συσπάσεων και την υποστήριξη της εγκυμοσύνης μέχρι να φτάσει στο κανονικό τέλος της. Οι γυναίκες μπορούν να λάβουν την ορμόνη με εβδομαδιαία ένεση ή ως ημερήσιο κολπικό φάρμακο έως περίπου τις 34  -  36 εβδομάδες. Η θεραπεία αυτή μπορεί να αρχίσει το δεύτερο τρίμηνο ή και νωρίτερα, ανάλογα με τη συμβουλή του γιατρού.

Περίδεση τραχήλου.

Η μέθοδος αυτή έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, το ράμα αφαιρείται πριν τον τοκετό. Η διαδικασία αυτή προσφέρεται σε γυναίκες που είχαν ένα ή περισσότερους πρόωρους τοκετούς, ή αποβολές ή είχαν κάνει στο παρελθόν κάποια χειρουργική επέμβαση στον τράχηλο.

Επίσης εάν διαγνωστεί ο κοντός τράχηλος η βηταμεθαζόνη μπορεί να ληφθεί μεταξύ 24 και 34 εβδομάδες κύησης για να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού. Και η αυστηρή ανάπαυση συνιστάται ως προληπτικό μέτρο.

Γενικά οι γιατροί προτείνουν την τακτική παρακολούθηση της εγκύου από γιατρό που ειδικεύεται σε εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου. Με τον τρόπο αυτόν, τυχόν προβλήματα με κοντό τράχηλο, θα βρεθούν και θα αντιμετωπιστούν εγκαίρως.