Κλιματιστικό με μωρό: Τί πρέπει να προσέχετε;

Ο κλιματισμός δεν είναι εχθρός για το μωρό. Απλά πρέπει να λάβετε ορισμένες προφυλάξεις. 

Μην ξεχνάτε ότι οι απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία του χώρου μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του νεογέννητου. Το μωράκι εξακολουθεί να προσαρμόζεται στον κόσμο έξω από την κοιλιά της μητέρας του. 

Η ιδανική θερμοκρασία για το νεογέννητο μωράκι είναι περίπου οι 22 βαθμοί Κελσίου. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το δωμάτιο ή το περιβάλλον όπου βρίσκεται το μωρό, ούτε πολύ κρύο ούτε πολύ ζεστό.

Η υπερβολή μπορεί να το κάνει να νιώθει άβολα. Μπορεί να προκληθούν ερεθισμοί στο δέρμα του ή να ξυπνά συχνά τη νύχτα γιατί δεν νιώθει όμορφα. 

Αν και η ιδανική θερμοκρασία για τα μωρά είναι 22 βαθμοί Κελσίου, συνιστάται επίσης η διατήρηση του περιβάλλοντος μεταξύ 21-24 βαθμών κατά τη διάρκεια της ημέρας και μεταξύ 19-21 βαθμών τη νύχτα. 

Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καλό να μετρούν οι γονείς την υγρασία στο σπίτι για να διασφαλίσουν ότι τα επίπεδα παραμένουν μεταξύ 30 και 50 τοις εκατό. Βέβαια χρειάζεται να έχετε θερμόμετρο και υγρόμετρο και όλοι τονίζουν επίσης τη σημασία του σωστού εξαερισμού στο σπίτι.

Συμβουλές για τη σωστή χρήση του κλιματισμού στο σπίτι με το μωράκι σας. 

Όπως είπαμε οι 22 βαθμοί Κελσίου είναι η τέλεια θερμοκρασία για το μικρούλι σας. Οι απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό του σύστημα, έτσι πρέπει να αποφεύγονται.

Οι αλλαγές στη θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερες από 10 βαθμούς Κελσίου, μεταξύ του εσωτερικού του σπιτιού, του αυτοκινήτου και όταν είστε έξω. 

Βεβαιωθείτε ότι ο αέρας από  το air condition δεν κατευθύνετε απευθείας στο μωρό. Μία άλλη καλή ιδέα είναι να ανοίξετε το κλιματιστικό να δροσιστεί το δωμάτιο και όταν βάλετε το μωρό στο κρεβάτι του να κλείσετε τη συσκευή το βράδυ.

Μην ξεχνάτε τον καλό αερισμό του δωματίου.

  • Εάν κάνει πολύ ζέστη η χρήση του είναι απαραίτητη για να αισθάνεται καλά.
  • Εάν αφήνετε ανοιχτή τη συσκευή τη νύχτα, βεβαιωθείτε ότι είναι σωστά ντυμένο. 
  • Έχετε πάντα κοντά σας μια κουβερτούλα για να το σκεπάσετε αν καταλάβετε ότι ο κλιματισμός είναι πολύ κρύος για το μικρούλι.

Προσοχή και καλός καθαρισμός.

Ακόμη και αν έχετε κλιματιστικό στο σπίτι, είναι σημαντικό να αερίζετε  κάθε δωμάτιο με φυσικό τρόπο.

Προσέξτε την κατάσταση των φίλτρων, συχνά μπορούν να συσσωρεύουν μικροοργανισμούς που είναι επιβλαβείς για την υγεία όλων, όχι μόνο του μωρού. Διατηρείτε τα φίλτρα πάντα καθαρά. 

Καλό είναι, σύμφωνα με του ειδικούς, να προσπαθείτε να διατηρείτε όλο το σπίτι στην ίδια θερμοκρασία. 

Η σωστή εγκατάσταση κλιματιστικών θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε μία ομοιογενή θερμοκρασία περιβάλλοντος, πράγμα πολύ ευχάριστο για όλη την οικογένεια.

Ιδίως βέβαια για το μωράκι γιατί θα το προφυλάξει από τις ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας που μπορεί να είναι βλαβερές για την υγεία του.

Τέλος οι παιδίατροι συνιστούν τη χρήση υγραντήρα κρύου αέρα, για τη καλή ρύθμιση της υγρασίας στο περιβάλλον.

Η υγρασία συνήθως εξαλείφεται με τη χρήση κλιματισμού. Αλλά ο υγραντήρας βοηθά πολύ, η χαμηλή υγρασία μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα των βλεννογόνων του μωρού.