Μια Μπισκοτένια συνέντευξη με τη συγγραφέα Ελένη Μητροπούλου & την εικονογράφο Μελίνα- Ανδριάννα Κωνσταντίνου

Το παραμύθι «Μια Μπισκοτένια Αγάπη» της Ελένης Μητροπούλου, εκδόθηκε από τις εκδόσεις Βακχικόν , σε εικονογράφηση της Μελίνας- Ανδριάννας Κωνσταντίνου και ήρθε για να «γλυκάνει» μικρούς και μεγάλους.

Πρόκειται για ένα μπισκοτένιο παραμύθι με πολλαπλά μηνύματα για τα παιδιά αλλά και ολόκληρη την οικογένεια. Οι κριτικές, που ως τώρα έχει πάρει το παραμύθι, είναι εξαιρετικές και όλες τονίζουν ότι ,πέρα από ένα ευχάριστο ποιητικό παραμύθι, είναι ένα παραμύθι που γεμίζει τον αναγνώστη ελπίδα και αισιοδοξία.Η συγγραφέας και η εικονογράφος μας είπαν λίγα λόγια για το έργο τους. 

Η Ελένη Μητροπούλου είναι φιλόλογος, παιδαγωγός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού. Η συγγραφή του παιδικού παραμυθιού «Μια Μπισκοτένια Αγάπη» αποτελεί το πρώτο της παραμύθι για παιδιά. 

- Πότε καταλάβατε ότι εκφράζεστε καλύτερα με τον γραπτό λόγο; Πώς ξεκινήσατε τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Από όταν έμαθα να γράφω! Από πολύ μικρή μου άρεσε πολύ να λέω, να διαβάζω και να γράφω εκθέσεις, ιστορίες και παραμύθια. Ως φιλόλογος, παιδαγωγός και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού πλάθω πολλές ιστορίες μαζί με τα παιδιά. Κάπως έτσι έγινε η αρχή… και φτάσαμε στην έκδοση της «Μπισκοτένιας Αγάπης» από τις εκδόσεις Βακχικόν.  

- Πείτε μας λίγα λόγια για το παραμύθι «Μια Μπισκοτένια Αγάπη».

Στο παραμύθι «Μια Μπισκοτένια Αγάπη» πρωταγωνιστεί ο ζαχαροπλάστης Λαρό που παρότι λαμβάνει την αποδοχή και την αγάπη του κόσμου εκφράζει την επιθυμία του για μια σύντροφο ζωής, έτσι ένα Περιστέρι καλεί τις Νεράιδες των πέντε Αισθήσεων για να ζωντανέψουν  μια Μπισκοτένια Γυναίκα γι’ αυτόν. Με έναν ευχάριστο τρόπο τα παιδιά  έρχονται σε επαφή με τις πέντε αισθήσεις σε συνδυασμό με την αγάπη, τη δύναμη των ονείρων και των επιθυμιών. Έπειτα οι εικόνες της Μελίνας δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους. 

- Ως συγγραφέας παιδικών βιβλίων αλλά και ως παιδαγωγός, τι θα συμβουλεύατε τους γονείς να κάνουν για να διαβάζουν τα παιδιά τους εξωσχολικά βιβλία;

Οι γονείς ξέρουν πολύ καλά ότι τα παιδιά τους θαυμάζουν και τους μιμούνται. Οπότε δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να πείσεις για κάτι τα παιδιά σου απ’ το να το κάνεις ο ίδιος και να γίνεις το καλύτερο παράδειγμα! Επιπλέον, οι γονείς , αν θέλουν τα παιδιά τους να αγαπήσουν το διάβασμα, θα πρέπει να τους διαβάζουν βιβλία και παραμύθια από όταν είναι μικρά, να τους αγοράζουν βιβλία για να τα μυήσουν στον υπέροχο κόσμο της λογοτεχνίας.  

- Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Θα συνεχίσετε τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Φυσικά! Έχω πολλές όμορφες ιστορίες και παραμύθια που ανυπομονώ να μοιραστώ με τα παιδιά. Μου αρέσει αυτή η επικοινωνία και θέλω να τη συνεχίσω.

Η Μελίνα- Ανδριάννα Κωνσταντίνου είναι τελειόφοιτη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Η εικονογράφηση του παραμυθιού «Μια Μπισκοτένια Αγάπη» αποτελεί την πρώτη της εικονογράφηση.

- Πότε και πως ξεκίνησε για εσάς η ενασχόληση με τον κόσμο των χρωμάτων και της ζωγραφικής;

Η ζωγραφική για μένα υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ένα παράθυρο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Λόγω της βαρηκοΐας μου, ο  κόσμος των χρωμάτων ήταν για μένα από παιδί ένας τρόπος έκφρασης και «διάλογος» με τους άλλους. Όπου δεν χώραγαν οι λέξεις χώραγαν τα χρώματα και τα σχέδια που μίλαγαν για μένα. Το χαρτί και το μολύβι υπήρξε πάντα αναπόσπαστο μέρος του εαυτού μου.  Αυτή η διέξοδος με οδήγησε για σπουδές στην ΑΣΚΤ όπου από εκεί από την πρώτη στιγμή μέχρι πέρυσι που αποφοίτησα ήταν το καλλιτεχνικό μου σπίτι. 

- Η εικονογράφηση είναι πολύ σημαντική για ένα παιδικό βιβλίο. Εσείς πως δουλέψατε για το παραμύθι «Μία Μπισκοτένια Αγάπη»; Ποια τεχνική χρησιμοποιήσατε;

Τα παραμύθια για μένα κρύβουν κάτι μαγικό, κρύβουν μεγάλες αλήθειες για μικρούς και μεγάλους. Η στενή συνεργασία μου με την συγγραφέα του παραμυθιού «Μια Μπισκοτένια Αγάπη» Ελένη Μητροπούλου, με βοήθησε να κατανοήσω τους στόχους της και με ενέπνευσε στο να μετατρέψω το υπέροχο κείμενό της σε εικόνες. Με την χρήση μολυβιών ακουαρέλας προσπάθησα να παντρέψω και να αποδώσω το ρεαλιστικό και παραμυθένιο στοιχείο.

- Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που σας έχει επηρεάσει και σας εμπνέει;

Μελετώντας βαθιά την Τέχνη του Lucian Freud, του Francis Bacon, της Frida Khalo και του Γιάννη Τσαρούχη μεταξύ άλλων και έπειτα από σκέψη, δουλειά και πειραματισμό εστίασα στο ανθρώπινο σώμα, αποτυπώνοντας γυμνά μέρη του, με έναν τρόπο ευλαβικό, δημιουργώντας έργα που ανήκουν σε έναν κόσμο κλασικό και συνάμα σύγχρονο. Είναι για μένα μια συνεχής σπουδή στο ανθρώπινο σώμα. Στην προσέγγιση αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε η προτροπή και επιμονή, από το πρώτο κιόλας έτος στη ΑΣΚΤ, του καθηγητή μου κ. Άγγελου Αντωνόπουλου, στις ασκήσεις με ζωντανό μοντέλο, εξερευνώντας το ανθρώπινο σώμα. Αυτό άλλωστε ήταν και το θέμα της πτυχιακής μου εργασίας και της πρώτης μου ατομικής έκθεσης.

- Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Θα συνεχίσετε στον χώρο  της εικονογράφησης; 

Η ενασχόλησή μου με την τέχνη θα συνεχιστεί μέσα από ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όνειρο ζωής είναι η  δημιουργία ενός εργαστηρίου ζωγραφικής που θα απευθύνεται σε κωφά και βαρήκοα παιδιά. Η ιδέα αυτή δημιουργήθηκε μέσα από τις δικές μου ανάγκες που είχα σαν βαρήκοο παιδί και η ενασχόληση με τη  ζωγραφική στην εφηβεία μου άνοιξε έναν κόσμο όπου η έλλειψη ακοής μου δεν δημιουργούσε δυσκολίες στο να εκφραστώ και να επικοινωνήσω όσα ένιωθα και σκεφτόμουν. Η δημιουργία του εργαστηρίου θα στηρίζεται στη ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της έκφρασης συναισθημάτων και  της ελεύθερης επικοινωνίας των κωφών και βαρήκοων παιδιών μέσα από την ζωγραφική.

Η εικονογράφηση του παραμυθιού «Μια Μπισκοτένια Αγάπη» άνοιξε ένα νέο κύκλο στις εικαστικές μου ανησυχίες και προοπτικές για μελλοντικές συνεργασίες και ευχαριστώ θερμά την Ελένη Μητροπούλου για την ευκαιρία που μου χάρισε.

Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο.