Το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

Το ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ δημιουργήθηκε το 1992 από κινηματογραφιστές, εκπαιδευτικούς και άλλα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού. Από το 1997 απέκτησε μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με πρόεδρο τον σκηνοθέτη Δημήτρη Σπύρου, αντιπρόεδρο τον δημοσιογράφο Χρήστο Κωνσταντόπουλο και ειδικό σύμβουλο το σκηνοθέτη και συγγραφέα Νίκο Θεοδοσίου.

Στον κύκλο δραστηριοτήτων του ανήκουν:

  • Η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας - Camera Zizanio
  • Η Διεθνής Συνάντηση Πανεπιστημιακού Θεάτρου Ολυμπίας,

Tο ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ έχει διευρύνει τον κύκλο των δραστηριοτήτων του με τη λειτουργία του cine ΦΙΛΙΠ, την ανάπτυξη δικτύου διανομής παιδικών και νεανικών ταινιών, την προώθηση της οπτικοακουστικής δημιουργίας των νέων, την επεξεργασία εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την έκδοση βιβλίων κ.λπ.

ΤO ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ

Το NEANIKO ΠΛANO δημιούργησε ένα Φεστιβάλ με ξεχωριστό καλλιτεχνικό προφίλ, φιλοσοφία και εκπαιδευτική διάσταση.

Σήμερα το Φεστιβάλ είναι ισότιμο μέλος του CIFEJ (Centre International du Film pour l' Enfance et la Jeunesse), που λειτουργεί υπό την αιγίδα της UNESCO, της ECFF (European Coordination of Film Festivals) και της ECFA (European Children's Film Association), όπου στέλεχός του συμμετέχει στη διοίκηση με την ιδιότητα του γενικού γραμματέα.

Στις επτά διοργανώσεις του από το 1997 μέχρι σήμερα έχει προβάλλει στο διαγωνιστικό πρόγραμμα 280 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους πρόσφατης παραγωγής από περίπου πενήντα χώρες από όλες τις ηπείρους και 500 ταινίες σε διάφορα αφιερώματα.

Οι προβολές στο νομό Ηλείας γίνονται ταυτοχρόνως σε πέντε πόλεις και οχτώ αίθουσες, ενώ οι θεατές κάθε χρόνο αυξάνονται. Στο 7ο Φεστιβάλ ανήλθαν σε 12.500. Μετά τον Πύργο οι ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος προβάλλονται στο cine ΦΙΛΙΠ στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα προβολών το βρίσκετε εδώ.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ - CAMERA ZIZANIO

Οι συναντήσεις των νέων από όλη την Ευρώπη με άξονα τις δικές τους δημιουργίες αποτελούν μια πρωτοβουλία του NEANIKOY ΠΛANOY. Βασική επιδίωξη είναι η δημιουργία ενός ζωντανού χώρου επικοινωνίας, καλλιτεχνικής δημιουργίας και ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα σε νέους με κοινά ενδιαφέροντα.

Το πρώτο Camera Zizanio είχε την υποστήριξη της Πολιτιστικής Oλυμπιάδας και πραγματοποιήθηκε το 2001 στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ σαν «ένα φεστιβάλ μέσα στο φεστιβάλ». Ήδη όμως, από τη δεύτερη διοργάνωσή του εξελίχθηκε σε αυτόνομη εκδήλωση και σήμερα αποτελεί το μοναδικό πανευρωπαϊκό φεστιβάλ για την οπτικοακουστική δημιουργία των νέων. Έχει κερδίσει μεγάλο διεθνές κύρος και αυτό φανερώνεται από τον ολοένα μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών.

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμά του προβάλλει ταινίες από ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στο πληροφοριακό από όλο τον κόσμο. Υπάρχουν ξεχωριστά τμήματα για τις Ελληνικές και Ευρωπαϊκές νεανικές δημιουργίες που χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων. Τόσο στα διαγωνιστικά όσο και τα πληροφοριακά προγράμματα προβάλλονται κάθε χρόνο περίπου 200 ταινίες.

Πηγή: www.olympiafestival.gr

 

ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ
Γραφεία Αθήνας
Ρόδου 18 - 11252 - ΑΘΗΝΑ

Τηλέφωνο για το Φεστιβάλ και το Camera Zizanio: 210 8664470

Τηλέφωνο για εκπαιδευτικές προβολές: 210 8664030
Fax: 210 8662344

e-mail: youthplan@olympiafest.gr

Γραφεία Πύργου Ηλείας
Κρεσταινίτη 19 - 27100 - Πύργος
Τηλέφωνο- Fax: 2621081172
e-mail: info@olympiafestival.gr