Μαμάδες φορτωμένες με ενοχές...

Φυσικά, πάντα ο περίγυρος, τις βρίσκει ανεπαρκείς!!! Το φαινόμενο αυτό, δεν είναι καινούριο, αλλά το τελευταίο διάστημα οι μαμάδες μου το μεταφέρουν τόσο έντονα, που πραγματικά με αγγίζει. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι ίδιες εσωτερικεύουν την ανασφάλειά τους, με αποτέλεσμα να συναντάμε πολύ συχνά νέες μαμάδες οι οποίες είναι γεμάτες ενοχές απέναντι στα παιδιά τους.  
 
Φαντάζομαι θα έχετε αντιμετωπίσει το φαινόμενο να παρεμβαίνει κάποια γνωστή, θεία, γειτόνισσα που συναντάτε και να σας συμβουλεύει για το πώς οφείλετε να μεγαλώνετε τα παιδιά σας ή να σας κάνει υποδείξεις για το πώς η ίδια μεγάλωσε τα δικά της, πάντα φυσικά με το σωστό τρόπο.  Φράσεις όπως «Μα, γιατί το αφήνεις να κάνει αυτό;», ή «Εγώ δε θα το έκανα έτσι», ή «Θα ήταν καλύτερα αν έκανες αυτό», μάλλον δε σας είναι άγνωστες…

Οι παρακάτω μαρτυρίες μαμάδων, είναι μερικές μόνο από την πληθώρα που συναντάω καθημερινά και είμαι σίγουρη ότι σε κάποιες από αυτές θα απαντήσετε δικές σας σκέψεις και ενοχές…

«Η κόρη μου είναι ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες. Όσο για μένα, είμαι άνεργη και δεν έχω την οικονομική άνεση να φέρω κάποιον ειδικό να την βοηθήσει. Στο παρελθόν, πηγαίναμε και κάναμε λογοθεραπεία και εργοθεραπεία, αλλά τώρα κάτι τέτοιο είναι οικονομικά αδύνατον. Πασχίζω λοιπόν μόνη μου, με όποια «μέθοδο» μπορώ να διαβάσω το παιδί μου. Είναι κάτι πολύ δύσκολο για μένα. Όποιος έχει προσπαθήσει να διαβάσει ένα παιδί με δυσκολίες, ξέρει… Προχθές λοιπόν, μια φίλη που ήρθε στο σπίτι, μου είπε ότι  με θεωρεί μια απαιτητική και υστερική μαμά και ότι η κόρη μου βάλλεται καθημερινά. Καταλαβαίνω ότι οι δυσκολίες που έχει, δημιουργούν εντάσεις μεταξύ μας και ότι δε μπορώ μετά από κάποια ώρα να το οριοθετήσω, καθώς και η υπομονή μου εξαντλείται. Αλλά εκείνη με παρουσίασε σαν ένα τέρας που καταστρέφει το παιδί του. Εάν αφήσω το παιδί, δε θα διαβάσει και δε θέλω να δημιουργηθούν κενά. Δεν ξέρω πια πώς να βοηθήσω το παιδί μου. Έχω χάσει τον ύπνο μου. Κάθε βράδυ σκέφτομαι πως φέρομαι στο ίδιο μου το παιδί. Το καταστρέφω εγώ η ίδια. Δεν αντέχω άλλο!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Κ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΜΟΥ ΦΟΡΤΙΣΗ…»
 
«Επιμένω πάρα πάρα πολύ στο θηλασμό, αν και βλέπω ότι το γάλα μου είναι λίγο! Έτσι κατέφυγα στο συμπλήρωμα γιατί ο μικρούλης μας, έχει βγει φαγανός κι έδειχνε να μην ικανοποιείται μόνο από το στήθος. Για να είμαι ειλικρινής κάθε φορά που του δίνω ξένο γάλα, με έχουν κάνει να πεθαίνω από τύψεις! Ήθελα κι εγώ όσο τίποτα στον κόσμο να γεννήσω φυσιολογικά και να θρέψω το παιδάκι μου αποκλειστικά με το γάλα μου και φαίνεται να απέτυχα και στα δύο. Θέλω να μου πείτε τη γνώμη σας για να τα καταφέρω!»
 
«Το δράμα για την επιστροφή στη δουλειά μου, ξεκίνησε κάποιες εβδομάδες πριν, αλλά την Κυριακή ένιωσα χειρότερα από ποτέ! Έχω απίστευτες ενοχές που μένω τόσες ώρες μακριά από το μικρό μου και να φανταστείτε ότι έχω ένα αρκετά καλό, μειωμένο ωράριο. Πριν κάνω παιδί, ορκιζόμουν πως εγώ θα είμαι συνέχεια δίπλα στο παιδί μου και πως θα το μεγαλώσω αποκλειστικά και μόνο εγώ. Κάθε πρωί που φεύγω, νιώθω ότι προδίδω το αγοράκι μου! Ξέρω ότι όλα αυτά ακούγονται (και ίσως και να είναι) υπερβολικά, όμως δυστυχώς έτσι αισθάνομαι και δεν μου είναι καθόλου ευχάριστο! Εύχομαι όλα αυτά να είναι παροδικά...»
 
Είναι πιο σπάνιο, αλλά ακόμα πιο δύσκολο όταν αυτό τον «πόλεμο» τον δέχεσαι από τον ίδιο τον σύζυγο:
 
«Όταν χαλάσω κάποιο παράλογο χατίρι στο παιδί, αυτό, ξεσπά σε θεατρινίστικα κλάματα και φωνές. Τότε είναι που ο μπαμπάς εμφανίζεται, παίρνει το παιδί αγκαλιά και λέει: «Σε μάλωσε η μαμά; Γιατί φωνάζεις και μαλώνεις το παιδί, το κάνεις να ντρέπεται και το βασανίζεις!» Δεν μπορώ να ηρεμήσω στο σπίτι, ούτε να δουλέψω... Μέχρι που μου είπε κάποια στιγμή ότι κακοποιώ το παιδί ψυχολογικά, γιατί όταν θέλει το μπαμπά του και εκείνος δε μπορεί να ανταποκριθεί, εγώ θα πρέπει να βρω τρόπο να του αλλάξω το θέλω. Είμαι σε πολύ δύσκολη θέση και δεν ξέρω πως να χειριστώ την όλη κατάσταση, γιατί σε καμία περίπτωση δεν θέλω το παιδί μας να στεναχωριέται, αλλά και ο σύζυγος απ’ την άλλη δεν θέλει να καταλάβει. Έχω φτάσει στο σημείο να έχω πολλές τύψεις προς το παιδί μας, χωρίς όμως να έχω συμπεριφερθεί ποτέ μου άσχημα.»
 
Ήρθε η ώρα να σταματήσετε πια να αισθάνεστε έτσι!!! Πρέπει κάθε μητέρα να είναι σίγουρη για τον εαυτό της και να αποπνέει δύναμη και αυτοπεποίθηση. Σε περίπτωση που κάποια στιγμή θελήσετε μια καθοδήγηση ή συμβουλή, αυτό που έχω να προτείνω προσωπικά, είναι να βρείτε ΕΝΑΝ ειδικό (καθώς και οι απόψεις μεταξύ ειδικών συχνά διίστανται), να δοκιμάσετε τις συμβουλές του στην πράξη και αν δείτε ότι έχουν αποτελέσματα και φέρνουν θετικές αλλαγές στη ζωή σας και στη ζωή του παιδιού, δεν έχετε παρά να συνεχίσετε να εμπιστεύεστε τον συγκεκριμένο ειδικό. Για να δώσει ένας ειδικός μια συγκεκριμένη συμβουλή πρέπει πρώτ’ απ΄ όλα να γνωρίζει το ίδιο το παιδί και με βάση το χαρακτήρα του, να εφαρμόσει ορισμένες πρακτικές. Κανένας άλλος δε μπορεί να μιλήσει για εσάς και το παιδί σας.
 
Τέλος, νιώθω την ανάγκη να σας τονίσω ότι δεν βοηθάει πουθενά να γεμίζετε με ενοχές! Μην ξεχνάτε ότι είμαστε άνθρωποι και κυρίως σα γονείς είναι απόλυτα φυσιολογικό να κάνετε λάθη. Το ζήτημα δεν είναι να γίνουμε αλάνθαστοι, αλλά να είμαστε ανοιχτοί ν’ ακούσουμε τα λάθη μας, να μη φοβηθούμε να τα παραδεχτούμε και κυρίως, να φροντίσουμε να αλλάξουμε κάτι μέσα μας, έτσι ώστε να αποφύγουμε στο μέλλον την επανάληψη τους. Προσπαθείτε με τον καλύτερο τρόπο να προσφέρετε στο παιδί σας, όσα περισσότερα γίνεται. Πιστέψτε λοιπόν, ότι είστε και θα είστε μια υπέροχη μανούλα, κάτι που δεν καθορίζεται από το τι σας λένε οι άλλοι!!! Υπάρχουν πολύ πιο ουσιαστικά πράγματα ανάμεσα σε σας και το παιδί σας!!! Ανακαλύψτε τα και θα νιώσετε υπέροχα!!!
 
Έτσι μόνο γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, καλύτεροι γονείς και αποτελούμε πραγματικά υγιή πρότυπα για τα παιδιά μας. Διότι μην ξεχνάτε ποτέ, ότι αποτελείτε πρότυπα αυτή τη στιγμή και με βάση τη δική σας προσωπικότητα και τις δικές σας αρχές, πλάθουν και τα παιδιά σας το δικό τους χαρακτήρα, με τον οποίο θα σταθούν μεθαύριο στην κοινωνία. Αυτή την τόσο απορριπτική πολλές φορές…

Για οποιαδήποτε απορία έχετε ή αν θέλετε την συμβουλή μου για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου χρησιμοποιώντας τη φόρμα σχολίων ακριβώς κάτω από τα άρθρα μου. Θα ήταν χαρά μου να σας βοηθήσω να λύσετε προβλήματα που αντιμετωπίζετε μέσα στην οικογένειά σας.  Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε μια προσωπική επικοινωνία μαζί μου, περιμένω τα e-mails σας στη διεύθυνση:  klairhseiradaki@gmail.com