Αγορές για το μωρό

Ένα είναι σίγουρο.. ότι το θέμα παιδί είναι το πιο ακριβοπληρωμένο "σπορ" μετά το γάμο.

Προχθές ήθελα να αγοράσω μια κουνουπιέρα για την κούνια του Οδυσσέα και με έκπληξη είδα ότι η ίδια κουνουπιέρα που την πουλούσε site με μωρουδιακά στα 70 ευρώ ένα site με είδη camping-ακριβώς το ίδιο σχέδιο κουνουπιέρας-την είχε 15 ευρώ.

Υπάρχουν κάποια πράγματα για τα οποία πιστεύω αξίζει τον κόπο να δώσετε χρήματα καθώς θα τα κρατήσετε για πολύ καιρό και κάποια άλλα για τα οποία δεν αξίζει να δώσετε μια περιουσία.

Αρχικά αποφασίστε εάν θέλετε καλαθούνα ή λίκνο για τους πρώτους μήνες του μωρού.

Εμείς ξεκινήσαμε με καλαθούνα γιατί θεωρούσα ότι ήταν πιο ‘φυσική’ και ρομαντική αλλά το γεγονός ότι δεν μπορούσα να βλέπω το παιδάκι μου με μια ματιά με τσάκισε καθώς έπρεπε μεσ' τη νύχτα να ανασηκώνομαι για να δω ότι όλα είναι οκ.

Έτσι πριν το τέλος του τρίτου μήνα, χρησιμοποιήσαμε λίκνο.Embarassed

Περιττό να σας πω ότι δεν αξίζει να δώσετε πολλά χρήματα είτε για λίκνο, είτε για καλαθούνα καθώς θα τα κρατήσετε ελάχιστα.

Εκτός βέβαια εάν λατρεύετε το design και σας ενδιαφέρει να είναι μια πολύ καλή κατασκευή με φυσικά υλικά.

Τότε μπορείτε να  επενδύσετε σε ένα λίκνο Hugs το οποίο είναι υπερ-όμορφο και ιδιαίτερα ακριβό σε τιμή αλλά τουλάχιστον η χρήση του δεν είναι μόνο ως λίκνο για τους πρώτους μήνες καθώς στη συνέχεια γίνεται ένα πα-νέ-μο-ρφο καρεκλάκι φαγητού και τέλος ένας χρήσιμος αποθηκευτικός χώρος.

Ότι και να επιλέξετε το σίγουρο είναι ότι  αξίζει τον κόπο έστω και για τους πρώτους 4 μήνες. Προτείνω να αγοράσετε ένα στρωματάκι εξαιρετικής ποιότητας καθώς αυτούς τους μήνες σχηματίζεται το σωματάκι του παιδιού.

Μπορείτε να βρείτε εξαιρετικά λίκνα ή καλαθούνες στις μικρές αγγελίες– τι να έχουν πάθει άλλωστε σε 4 μήνες-. Με έναν καλό καθαρισμό και 30 – 40 ευρώ θα έχετε το ωραιότερο λίκνο για το παιδάκι σας.

Καρότσι. Εδώ μάλιστα. Επενδύστε!

Πρώτα απ’όλα πρέπει να είναι ανατομικό, καθώς πολλές φορές το παιδάκι θα κοιμάται σε αυτό.

Επίσης !!!εξαιρετικά σημαντικό!!! Πρέπει να είναι ελαφρύ!

Και εάν έχετε αυτοκίνητο, σιγουρευτείτε ότι χωράει στο αυτοκίνητο σας και στο ασανσέρ του σπιτιού σας.

Εγώ αγόρασα το Τρίκυκλο, Bugaboo το Bee το οποίο είναι εξαιρετικά ελαφρύ, λιγότερο από 9 κιλά, κλείνει πανεύκολα και δεν πιάνει πολύ χώρο στο πορτ παγκάζ. Επίσης δεδομένου ότι το κάθισμα πέφτει τελείως το κάνει ιδανικό για νεογέννητο. Ένα ακόμη ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ότι το κάθισμα μεγαλώνει και έτσι το μέγεθος του καροτσιού αυξάνεται ανάλογα με το μέγεθος του παιδιού. Το bugaboo bee είναι ιδανικό για μωρά μέχρι 15 κιλά. Θα πρέπει να το υπολογίζετε περίπου στα 600 ευρώ. Πιστέψτε με αξίζει όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε.

Ριλάξ
Εδώ τα πράγματα είναι μάλλον υπερ-υποκειμενικά. Εγώ ήθελα ριλάξ, εργονομικό,  εξαιρετικά απλό, χωρίς ίχνος πλαστικού, ασφαλές, ελαφρύ και εύκολο στην μεταφορά. Από έρευνα που έκανα έμαθα ότι στο ριλάξ δεν αφήνουμε το μωρό περισσότερο από 1 ώρα την ημέρα και επιπλέον είναι καλό να μην έχει πολλά μικροαντικείμενα για ευνόητους λόγους.

Επιπλέον ανακάλυψα ότι ελάχιστα ριλάξ έχουν πιστοποίηση CE -Conformité Européenne δηλ Ευρωπαϊκή Συμμόρφωση- μια εγγύηση ότι το ριλάξ που αγοράζετε ένα ασφαλές για το παιδί σας και έχουν τηρηθεί οι κανόνες κατασκευής με βάση τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από την ΕΕ, ενώ ακόμη πιο λίγα έχουν πιστοποίηση για τα υλικά κατασκευής τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους εμείς διαλέξαμε το ριλάξ της Babybjorn το οποίο είναι μαγικά ελαφρύ, 2 κιλά, το παίρνετε μαζί σας, είναι από βαμβάκι, το κάλυμμα του βγαίνει πανεύκολα και πλένεται στο πλυντήριο. Το κυριότερο είναι ότι χρησιμοποιείται μέχρι και τα 2 χρόνια, καθώς όταν μεγαλώσει το παιδάκι και αρχίσει να περπατάει γίνεται εύκολα το καθισματάκι του.  Το υφασμάτινο κάθισμα του έχει εργονομική κατασκευή και έχει εξαιρετική στήριξη σε πλάτη, λαιμό και κεφάλι. Έχει 3 θέσεις (ύπνο, χαλάρωση & παιχνίδι). Το κόστος του είναι περίπου στα 150 ευρώ.

Κούνια πραγματικά ότι κάνετε γούστο.
Τώρα πια όλοι οι κατασκευαστές ακολουθούν τους διεθνείς κανόνες και προσφέρουν ασφάλεια στα παιδάκι.

Αυτό που έχει σημασία όμως να προσέξετε και να επενδύσετε κάποια χρήματα είναι το στρώμα που θα χρησιμοποιήσετε.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι άριστης ποιότητας για να μπορέσει το σώμα του μωρού να αναπτυχθεί σωστά.

Εμείς επιλέξαμε το παιδικό στρώμα της CoCoMat το οποίο αγοράσαμε 215 ευρώ και θεωρήσαμε ότι είναι σχεδόν κανονικό στην τιμή, δεδομένου ότι ένα καλό στρώμα για ενήλικα στοιχίζει περίπου 1.000 ευρώ.

Αποστειρωτής... δανειστείτε έναν ή αγοράστε έναν μεταχειρισμένο. Θα τον χρησιμοποιήσετε το πολύ 4 μήνες και μετά bye bye Cool

Ρούχα όσο πιο οικονομικά τόσο πιο λίγο θα κλάψετε τα χρήματα σας καθώς αλλάζετε ρούχα πολλές φορές πριν προλάβετε να φορέσετε καν.

Να σας πω και το πιο σημαντικό –εάν έχετε φυσικά αυτοκίνητο- το κάθισμα αυτοκινήτου.

Αρχικά να σας πω ότι είναι το μοναδικό πράγμα που δεν πρέπει να αγοράσετε μεταχειρισμένο. Όπως έχω γράψει και σε προηγούμενη ανάρτηση είναι σημαντικό να γνωρίζεται ότι τα καθισματάκια αυτοκινήτου έχουν ημερομηνία λήξης η οποία είναι 7-8 χρόνια (αναλόγως την εταιρεία) μετά την ημερομηνία κατασκευής τους η οποία αναγράφεται σε όλα τα καθισματάκια. Επίσης εάν το αγοράσετε μεταχειρισμένο, πέραν του ότι θα είναι ληγμένο σχεδόν σίγουρα – δε θα ξέρετε εάν έχει υποστεί τρακάρισμα ή όχι πράγμα εξαιρετικά σημαντικό.

Το κόστος για ένα κάθισμα αυτοκινήτου είναι υψηλό αλλά θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα εάν αναλογιστείτε ότι θα το έχετε για 4 χρόνια χρόνια και ότι εγγυάται τον απόλυτη ασφάλεια του παιδιού σας μέσα στο αυτοκίνητο.

Εμείς ξεκινήσαμε με το αυγό της maxi cosi pebble καθώς ήταν και το μόνο που είναι συμβατό με το καρότσι μας, το οποίο τελικά δε το βάλαμε ποτέ στο καρότσι και το είχαμε μόνιμα μέσα στο αυτοκίνητο.

Καθώς έχουμε δύο αυτοκίνητα και ούτως ή άλλως θα χρειαζόμασταν ένα δεύτερο κάθισμα αυτοκινήτου καθώς το αυγό είναι κατάλληλο μέχρι 75cm (σχεδόν ενός έτους), αγοράσαμε πριν λίγο καιρό και το besafe  iZi kid x2 i-size.

Το κάθισμα ήταν αποκλειστικά επιλογή του Χρήστου.

Ο βασικότερος λόγος που το διάλεξε και δε μου άφησε κανένα λόγο αντιπαράθεσης –εκτός του ότι η εταιρεία είναι σκανδιναβική και κατασκευάζει αποκλειστικά και μόνο προϊόντα για την ασφάλεια των παιδιών στο δρόμο- είναι το γεγονός ότι είναι το μοναδικό παιδικό κάθισμα στην ελληνική αγορά που το παιδί κάθεται ανάποδα (με φορά προς τα πίσω) μέχρι τα 25 κιλά.

Στην προηγούμενη ανάρτηση σας είχα γράψει ότι πρόσφατα ανακάλυψα ότι σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες είναι βάσει νόμου υποχρεωτικό το παιδί να κάθεται σε ειδικό καθισματάκι στο αυτοκίνητο και μέχρι 4 χρόνων να κάθεται με τη φορά προς τα πίσω.

Στην Ελλάδα η μοναδική μάρκα που έχει κάθισμα αυτοκινήτου με φορά προς τα πίσω για μέχρι και 4 χρόνων αλλά και τη νέα νόρμα isize (είναι η πιο πρόσφατη και απαιτεί σκληρά τεστ για πλευρικές συγκρούσεις) είναι η BeSafe.

To κόστος υπολογίστε το στα 600 ευρώ.

Καθισματάκι φαγητού. Το καθισματάκι του ΙΚΕΑ μια χαρά κάνει τη δουλειά του και οικονομικό είναι, και ασφαλές είναι και όλα μια χαρά. Με 60 ευρώ έχετε κάνει τη δουλειά σας.

Καθώς εγώ είμαι φανατική των φυσικών υλικών, τουλάχιστον όπου μπορώ, προτίμησα να δώσω αρκετά, είναι η αλήθεια, χρήματα παραπάνω και να πάρω κάτι που θα χαίρομαι να το βλέπω – ως design- και θα το έχω και αρκετά χρόνια , για την ακρίβεια μέχρι να το βαρεθούμε.

Το ξέρω ότι η τιμή είναι ιδιαίτερα υψηλή αλλά σε αυτή την περίπτωση πραγματικά ότι πληρώνεις παίρνεις.

Το κάθισμα φαγητού της Stokke, Tripp Trapp είναι όλο ξύλινο, είναι σχεδιασμένο με απόλυτη προσοχή στις λεπτομέρειες – τύπου τι γωνία να κάνει το πόδι του παιδιού όταν φτάσει να πατάει το πρώτο σκαλάκι- σε ποιο σημείο ακουμπάει το κεφαλάκι του και πόσο καλά στηρίζεται, έχει ά-πει-ρα χρώματα για να διαλέξεις, καθαρίζετε εξαιρετικά εύκολα και εμάς τουλάχιστον μας έπεισε πραγματικά το concept της εταιρείας που λέει ότι το παιδί κάθεται μαζί με όλη την οικογένεια στο τραπέζι ‘ισότιμα’ και είναι πραγματικά μέλος αυτής και σε οπτικό/χωροταξικό επίπεδο.

Κόστος 170 ευρώ – χωρίς τα παρελκόμενα.

ΥΓ:το συγκεκριμένο καρεκλάκι πραγματικά δύσκολο να το βρείτε μεταχειρισμένο καθώς στην Ελλάδα υπάρχει λίγα χρόνια και όπως σας είπα συνήθως η οικογένεια το κρατά μέχρι να το βαρεθεί αφού κάθεται άνετα και ενήλικας σε αυτό.

Κρεβατάκι Ταξιδιού.

Ο γιατρός μας, μας συμβούλεψε να μη βάλουμε τον Οδυσσέα σε πάρκο, γιατί πιστεύει ότι δεν κάνει σε κάτι καλό στο παιδί και αντιθέτως θα του δημιουργήσει εκνευρισμό καθώς φαίνεται ότι είναι...ανεξάρτητος τύπος J

Εμείς ούτως ή άλλως ως ταξιδιάρικοι χαρακτήρες είχαμε αποφασίσει να αγοράσουμε κρεβατάκι ταξιδιού το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως πάρκο σε μια στιγμή...ανάγκης.

Χωρίς να θέλω να σας κουράσω θα επαναλάβω το πόσο σημαντικό είναι το να έχει φυσικά υλικά το κάθε τι που χρησιμοποιεί ο γιος μου, οπότε για άλλη μια φορά μπήκα στη διαδικασία να ψάχνω κρεβατάκια ταξιδιού με όσο γίνεται περισσότερα υλικά φυσικά.

Σε εξαιρετικά γρήγορο ψάξιμο κατέληξα στη φορητή κούνια της babybjorn καθώς το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των παρκοκρέβατων είναι πλαστικά.

babybjorn travel cot Copy

Στην αρχή μου έμοιαζε μικρή αλλά με έκπληξη διαπίστωσα όταν συνέκρινα τις διαστάσεις με άλλες φορητές κούνιες/πάρκα ότι είναι ελάχιστοι πόντοι η διαφορά.

Η αίσθηση ότι είναι μικρότερη σε χώρο κατέληξα ότι δημιουργείται γιατί στο επάνω μέρος της στενεύει ώστε να υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για το παιδί για να μη μπορεί να αναποδογυρίσει εάν σταθεί όρθιο σε αυτή.

Φυσικά όλα τα υλικά είναι πιστοποιημένα και δεν υπάρχει ίχνος πλαστικού και το κυριότερο είναι το βάρος!!! 5 κιλά! Όταν αγόρασα τη συγκεκριμένη φορητή κούνια, ‘ψάρωσα’ με το γεγονός ότι έχει στιβαρό στρώμα με την ενσωματωμένη βάση που είναι ανατομικό και επιπλέον την κρατά εξαιρετικά σταθερή στο πάτωμα.

Το κόστος είναι αρκετά υψηλότερο – 260 ευρώ -  από τα πλαστικά παρκοκρέβατα αλλά και η ποιότητα δεν έχει καμία σχέση!

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα...

mamaloo

mamaloo_bounce

Πατήστε εδώ για να μάθετε περισσότερα για την Αγγελική Μπαμπαλούκα
Γιατί ο γιατρός της mamaloo είπε έξαλλος " Για αυτό ήρθε εδώ? Για να την ξεγεννήσω πρόωρα?"
Ακολουθήστε τη mamaloo στο instagram
Ακολουθήστε τη mamaloo στο pinterest

Όνομα Συγγραφέα:
Γεια! Είμαι η Αγγελική Μπαμπαλούκα, Έχω δουλέψει για πολλά χρόνια ως marketer σε μεγάλες εταιρείες αλλά ακόμη περισσότερα χρόνια στο εμπορικό τμήμα διάφορων μέσων μαζικής επικοινωνίας. Ως...