Η παιδοφιλία σήμερα

Όλοι όμως αναζητούν τρόπους που θα μπορέσουν να προφυλάξουν το παιδί τους από τον πιθανό κίνδυνο και την έκθεση σε έναν παιδόφιλο.

Τι είναι όμως η παιδοφιλία;
Η παιδοφιλία ανήκει στις παραφιλικές διαταραχές και θεωρείται σοβαρή ψυχική ασθένεια.
Είναι μία από τις τρεις παραφιλικές διαταραχές (επιδειξιομανία, ηδονοβλεψία, παιδοφιλία) που γίνονται γνωστές λόγω της εμπλοκής τους με το νόμο και τη σύλληψη των παραφιλικών ατόμων.

Συνήθως οι παιδόφιλοι είναι κυρίως άνδρες και λιγότερες γυναίκες που κατέχουν μικρότερο ποσοστό.
Φαίνεται να προτιμούν νεαρότερα αγόρια και λιγότερο κορίτσια.

Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που τέτοιου είδους συμπεριφορές εκδηλώνουν άτομα πέραν πάσης υποψίας ή άτομα που επιδιώκουν να δραστηριοποιούνται κοντά σε ανήλικα.

Η παιδοφιλία δεν φαίνεται να έχει ανέβει σε ποσοστό.
Φαίνεται όμως έτσι επειδή γίνεται πολύ πιο εύκολα γνωστή μέσα από τα ΜΜΕ, αλλά και λόγω του διαδικτύου όπου ο παιδόφιλος έχει πολύ πιο εύκολη πρόσβαση σε παιδιά σε σχέση με το παρελθόν.

Ως παιδόφιλος χαρακτηρίζεται εκείνος που έχει ηλικιακή διαφορά τουλάχιστον 5 χρόνια από το παιδί και προσπαθεί να αντλήσει σεξουαλική ευχαρίστηση από την επαφή του αυτή, είτε με άμεσο, είτε με έμμεσο τρόπο.

Άμεσος τρόπος είναι το άγγιγμα των παιδιών με σεξουαλικό τρόπο.

Έμμεσος τρόπος, θεωρείται η οποιαδήποτε παρότρυνση π.χ. μιας ομάδας παιδιών σε σεξουαλικές δραστηριότητες, να τους προβάλλει πορνογραφικό υλικό, να αυνανίζεται μπροστά τους χωρίς να τα πειράξει, κλπ.
Πρόκειται λοιπόν για επαναλαμβανόμενες και επίμονες σεξουαλικές φαντασιώσεις και τάσεις που αφορούν σεξουαλικές δραστηριότητες με παιδιά.

Ο παιδόφιλος προσπαθεί να πείσει το θύμα του ότι δεν πρόκειται για κάτι κακό το να του δώσει σεξουαλική ευχαρίστηση, μέσα από την διαστρέβλωση της πραγματικότητας, επιμένοντας στο να κρατηθεί το "μυστικό" ανάμεσα στους δυο τους.

Αυτό το πετυχαίνει είτε εκβιάζοντας και απειλώντας το παιδί ότι θα το μαρτυρήσει, είτε με το να έρθει τόσο πολύ κοντά του, ώστε θα κερδίσει την παιδική εμπιστοσύνη.

Τον τελευταίο καιρό, μια νέα μορφή παιδοφιλίας έχει πάρει διαστάσεις μέσα από το διαδίκτυο, καθώς τα παιδιά περνούν αρκετές ώρες αναζητώντας πληροφορίες για σχολικές εργασίες ή και παίζοντας διαδικτυακά παιγνίδια.

Ο παιδόφιλος βρίσκει την ευκαιρία να τα προσεγγίσει και να τα "ψαρέψει" μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χτίζοντας αρχικά μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους, με απώτερο σκοπό την αποπλάνησή τους.

Μαρίνα Μόσχα, Ψυχοθεραπεύτρια - Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Βρείτε μας και στο facebook

askitis

Όνομα Συγγραφέα:
Ο Dr Θάνος Ασκητής είναι νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής...
Νευρολόγος – Ψυχίατρος

www.askitis.gr
institute@askitis.gr

Τηλέφωνα:
210 61 04 590
210 77 89 890
210 77 72 100

Fax:
210 61 95 797