Η προσωπική μου ανάπτυξη

Επειδή ο ένας εξελίσσεται και ο άλλος παραμένει στάσιμος; Ίσως βέβαια αναρωτηθείτε "Έτσι με γνώρισε, γιατί πρέπει να προχωρήσω και εγώ; Δεν είναι άδικο να θέλει να αλλάξω;"
Όχι, δεν είναι άδικο.

Μην ξεχνάμε πως στη πορεία του χρόνου όλοι μας αλλάζουμε, άσχετα από το αν το θέλουμε ή όχι.

Και αυτό γιατί τα ερεθίσματα που παίρνουμε καθημερινά, οι εμπειρίες μας, αφήνουν το σημάδι τους πάνω μας.
Το θέμα είναι αν αυτή την αλλαγή θα την κάνουμε προς όφελός μας ή θα την αφήσουμε στη …τύχη της που σημαίνει πως μπορεί να είναι εις βάρος μας…

Έτσι λοιπόν και στη σχέση, για να υπάρχει ένα δυνατό «εμείς» θα πρέπει να υπάρχει ένα εξίσου δυνατό «εσύ» και «εγώ».
Ο στόχος του να διατηρήσει κανείς μια σχέση που τον κάνει να αισθάνεται πληρότητα προϋποθέτει τη δική του προσωπική ανάπτυξη.

Ο στόχος δεν είναι να μην μπορεί ο ένας μακριά από τον άλλον, αλλά να επιλέγει να είναι μαζί του. Η σχέση με το σύντροφό μας δεν υφίσταται για να καλύπτει τα προσωπικά μας κενά.

Τι εννοούμε όμως λέγοντας προσωπική ανάπτυξη; Πώς ορίζεται αυτή η έννοια για τον καθένα από εμάς;

Για κάθε άνθρωπο η υπόθεση αυτή είναι πολύ προσωπική, χρειάζεται να μπορεί να αντιλαμβάνεται τις δικές του προσω¬πικές επιθυμίες και ανάγκες και να μπορεί να λειτουργεί και αυτόνομα.
Κάτι τέτοιο βέβαια δεν σημαίνει ότι απομακρύνεται από τη σχέση και λειτουργεί ως μονάδα, αλλά ότι εστιάζει στο πώς μπορεί να αναπτύξει το «εγώ» ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά και το «εμείς».

Πάρα πολλές φορές, οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις που εμπεριέχει ο γάμος και η φροντίδα της οικογένειας κάνουν και τους δύο συζύγους να παραμελούν τον εαυτό τους.

Ένα πολύ συχνό παράδειγμα είναι εκείνο της γυ¬ναίκας που, απορροφημένη στις υποχρεώσεις του ρόλου της ως μάνας και συζύγου, παραμελεί την εμφάνισή της.

Είναι τόσο πολύ αφοσιωμένη στους σημαντικούς άλλους που δεν αφιερώνει καν χρόνο για τη σωματική της ξεκούραση.

Φτάνει λοιπόν η στιγμή που κοιτώντας στον καθρέφτη δεν βλέπει μόνο την εξωτερική της εικόνα που την απογοητεύει, αλλά και την εσωτερι¬κή της εικόνα παραμελημένη.
Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει «πού και¬ρός τώρα για ταξίδια, για θέατρο, προέχουν άλλα τώρα».

Δεν αμφισβητείται βέβαια η πραγματικότητα των αυξημένων υποχρεώσεων και προτεραιοτήτων μετά το γάμο, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι προσωπικές μας επιθυμίες και ανάγκες χάνονται.
Έχει σημασία ο καθένας από τους δύο συζύγους να αφι¬ερώσει ουσιαστικό χρόνο για τον εαυτό του και την προσωπική του ανάπτυξη, συνειδητοποιώντας τη σημασία που έχει αυτό για τον ίδιο, τη σχέση του με το/τη σύζυγο αλλά και όλη την οικογένεια.

Μαρίνα Μόσχα 

Βρείτε μας και στο facebook

askitis

Όνομα Συγγραφέα:
Ο Dr Θάνος Ασκητής είναι νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής...
Νευρολόγος – Ψυχίατρος

www.askitis.gr
institute@askitis.gr

Τηλέφωνα:
210 61 04 590
210 77 89 890
210 77 72 100

Fax:
210 61 95 797