Η ρουτίνα στη σχέση μας

Πράγματι η ρουτίνα είναι ο πιο συχνός παράγοντας που απειλεί τη σχέση.

Πόσο μάλλον το γάμο, όπου η καθημερινότητα έχει μπει για τα καλά στη ζωή του ζευγαριού μέσα από καθορισμένο πρόγραμμα από το οποίο λείπουν οι εκπλήξεις, οι πρωτοτυπίες, ο ενθουσιασμός και η ανατρεπτικότητα.

Στοιχεία δηλαδή που μας έφεραν κοντά και μας γοήτευσαν, τώρα λείπουν και στη θέση τους έχει έρθει η απουσία ενδιαφέροντος, η μονοτονία και η έλλειψη ερεθισμάτων που προκαλούν χαρά, ενεργητικότητα και διάθεση για αλλαγή.

Δύο σύντροφοι που παραπονιούνται για τη ρουτίνα στη σχέση τους είναι δύο σύντροφοι που θεωρούν δεδομένη και αυτονόητη τη σχέση τους. Δεν έχουν χρόνο να μοιραστούν στιγμές, ανησυχίες, ενδιαφέροντα, σκέψεις και προβληματισμούς.

Δεν προλαβαίνουν να βγουν έξω, να έχουν κοινωνική ζωή και δεν έχουν τη διάθεση να επικοινωνήσουν όλα τα παραπάνω με το σύντροφό τους έχοντας την ψευδαίσθηση ότι οι υποχρεώσεις και οι συνθήκες είναι αυτές που δεν τους αφήνουν.

Το ζευγάρι που συνήθιζε να περνά το χρόνο του κάνοντας βόλτες και έχοντας δραστηριότητες που αυξάνουν τη διάθεσή του, συντηρούν το ενδιαφέρον και αυξάνουν τον ερωτισμό του, βολεύεται στη βεβαιότητα και την ασφάλεια του γάμου και παραιτείται από κάθε προσπάθεια να διατηρήσει αυτές τις συμπεριφορές.

Οι πολλές ώρες δουλειάς, η φροντίδα των παιδιών, οι καθημερινές ανάγκες του σπιτιού, οι οικονομικές υποχρεώσεις αποσπούν την προσοχή και την ενέργεια του ζευγαριού, το οποίο δεν έχει πια τη διάθεση να κάνει κάτι διαφορετικό, να βγει από τα συνηθισμένα και να ταράξει για λίγο την ηρεμία αλλά και βαρετή ζωή του.

Η ρουτίνα δεν θα μπορούσε βέβαια να μη «χτυπήσει» και την ερωτική ζωή του ζευγαριού μέσα στο γάμο.

Οι δύο σύντροφοι που παλιά ήταν εραστές και απολάμβαναν τον έρωτά τους με κάθε ευκαιρία, τώρα λειτουργούν ως σύζυγοι που το σεξ για αυτούς είναι καθήκον.

Η γυναίκα που στην αρχή ήταν η ερω­μένη, τώρα στα μάτια του άνδρα της έχει το ρόλο της συζύγου, της μητέρας, της νοικοκυράς, ενώ ο άνδρας δεν είναι πια ο εραστής αλλά ο σύζυγος και μπαμπάς του παιδιού. Η μονοτονία επηρεάζει ακόμα και τον τρόπο που έρχονται σε σεξουαλική επαφή.

Ο χρόνος και η συχνότητά της μειώνεται, τα ερωτικάπαιχνίδια είναι σχεδόν ανύπαρκτα και το κρεβάτι είναι πια το μόνο σημείο συνάντησης των συζύγων.

Η κάθε μέρα είναι ίδια με την άλλη και όλες οι μέρες γίνονται σταδιακά ίδιες.

Δημιουργούνται αισθήματα απογοήτευσης και μοναξιάς και η αρχική αμφιβολία μετατρέπεται σε βεβαιότητα για το ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, με αποτέλεσμα η απομάκρυνση και η απόσταση ολοένα να μεγαλώνουν.

Δεν είναι σπάνιο οι σύζυγοι να νιώθουν προδομένοι και ματαιωμένοι καθώς οι προσδοκίες που είχαν από τον άλλον δεν εκπληρώθηκαν τελικά.

Χρειάζονται νέα ερεθ­ίσματα και προσπάθεια, εκπλήξεις και διάθεση για αλλαγή προκειμένου να βγει το ζευγάρι από την ανία που συχνά φέρνει η καθημερινότητα αλλά και οι δύσκολες στην εποχή μας συνθήκες ζωής.

Φανταστείτε πόσο όμορφο θα ήταν εάν γυρνώντας στο σπίτι βρίσκατε το σύντροφό σας ντυμένο όμορφα για εσάς, περιποιημένο, να έχει τη διάθεση να περάσετε λίγο χρόνο μαζί, λέγοντάς σας πράγματα που του αρέσουν πάνω σας.

Είναι κάτι τόσο απλό που δεν απαιτεί ούτε χρόνο ούτε έξοδα και που σίγουρα θα προκαλούσε μεγάλη έκπληξη και χαρά και στους δυο…

Μαρίνα Μόσχα 

Βρείτε μας και στο facebook

askitis

Όνομα Συγγραφέα:
Ο Dr Θάνος Ασκητής είναι νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής...
Νευρολόγος – Ψυχίατρος

www.askitis.gr
institute@askitis.gr

Τηλέφωνα:
210 61 04 590
210 77 89 890
210 77 72 100

Fax:
210 61 95 797